test

Ima li opozicija snage za pobjedu u Podgorici i koji su potencijalni scenariji nakon izbora za formiranje vlasti?

I. Đoković

19/09/2024

06:59

Da li partije opozicije mogu do većine? Sudeći po padu podrške nosiocima vladajuće većine na državnom nivou u više opština, postoji vjerovatnoća. U prilog toj cinjenici ide i loše upravljanje gradom u minule dvije godine i prijevremeni izbori. Ko će sa kim pričati već 30. septemba ovoga puta je otvoreno pitanje sa faktorom iznenađenja - s obzirom da će izlaznost diktirati rezultat i za sada ostaje velika nepoznanica.

Nepredvidljiva politička dešavanja u Crnoj Gori svakako otežavaju bilo kakve prognoze, naročito u nedostatku istraživanja javnog mnjenja, ali djelovanje partija i nosilaca lista u dosadašnjem toku kampanje daje poneki obris potencijalnih postizbornih dešavanja.

Glavno pitanje manje više svih izbora je moguća smjena vlasti, koliko može opozicija u ovom trenutku i koji su mogući scenariji za tako nešto.

Pokret Evropa sad nakon izbora održanih prije dvije godine, iako drugi po broju osvojenih glasova odlučio je da pošalje DPS u opoziciju tako što je udružio snage sa prosrpskim partijama uz podršku GP URA. Rezultate te saradnje građani su mogli da vide u prethodne dvije godine sa političkim namirenjima kroz masovna zapošljavanja i generalno lošim upravljanjem gradom.

Ovo prvo je i bio povod da u samom PES-u dođe do unutarstranačkih previranja što je i rezultiralo cijepanjem partije. Iz PES-a se odvojilo krilo odano predsjedniku Jakovu Milatoviću, koje je ostalo tvrdo u svojim zahtjevima na koje PES nije pristao. Nakon višenedjeljnih pregovora koje su često ličili na neki rijaliti sa gomilom uvreda Pokret za Podgoricu kako su sebi nadjenuli ime je odlučio da se pridruži DPS-u i URI i zajedno sa njima izglasa skraćenje mandata Skupštini.

Upravo ovo zajedničko djelovanje DPS, URE i Pokreta za Podgoricu bi mogao biti jedan od pravaca budućeg formiranja vlasti, naravno ukoliko građani im dodjele dovoljan broj glasova. URA i Pokret za Podgoricu su već u koaliciji i zajedno nastupaju na predstojećim izborima.

Da je saradnja DPS-a, i koalicije Pokret za Podgoricu moguća pokazuje i odsustvo međusobnog napadanja u dosadašenjm toku kampanje. Gostujući na jednoj televiziji Milatović nije ni potvrdio ni demantovao da bi nakon izbora mogli sarađivati sa DPS-om.

“Pitanje potencijalne saradnje sa DPS-om meni nema potrebe da se postavlja”, rekao je Milatović i dodao da se on bori za principe i ideje, neodgovarajući direktno na postavljeno pitanje.

I njegov trenutni koalicioni partner Dritan Abazović takođe mudro ćuti kad ga novinari pitaju o takvoj saradnji, ne potvrđujući ali svakako ne zatvarajući vrata toj ideji.

Uz DPS i Pokret za Podgoricu važan je rezultat građanski orjentisanih stranaka poput Evropskog saveza, oživljene ideje socijaldemokratije SD i SDP uz dodatak Liberalne partije i Stranke evropskog progresa, bivšeg premijera Duška Markovića.

Iako ne i nemoguće teško bi nakon izjava Borisa Mugoše i Ilije Mugoše nosilaca njihovih lista mogli zamisliti da ove partije uspostave saradnju sa strankama za koje smatraju da su glavni krivci za loše stanje u Glavnom gradu.

Boris Mugoša svakodnevno na partijskim promocijama ističe da Podgorica nije onakva kakvu svi priželjkuju, već da je odlazeća vlast za manje od godinu i po uspjela učiniti grad nefunkcionalnim u brojnim segmentima, ali da će Evropski savez nakon što postane okosnica nove vlasti učiniti da Podgorica bude grad za primjer.

Teško da bi političar njegovog iskustva olako iskoristio riječ odlazeća, a nakon izbora sa istim tim pravio neke političke kombinacije.

Na istom fonu je i nosilac liste DPS-a dr Nermin Abdić koji je u intervjuu portalu Standard jasno rekao ko su im poželjni partneri za formiranje vlasti u Podgorici.

“Crnoj Gori, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, treba širok i jak građanski front koji će spriječiti dalje urušavanje institucija i sve izazove pred kojim se država nalazi, a koji su nastali kao produkt rada politika nakon 30. avgusta. Postoje partije koje su, osim DPS, tradicionalno okosnica građanske Crne Gore koja se bori za evropske vrijednosti”, rekao je Abdić.

Ne treba biti previše vidovit pa da se zna na koga je Abdić mislio.

Što se Pokreta Evropa sad tiče on nastupa sa prve startne pozicije jer svakako obnaša vlast u Glavnom gradu, no pad rejtinga što su pokazali rezulati izbora u Budvi i Andrijevici ih je uz loše upravljanje Podgoricom ”natjerao” da se ”odreknu” svoje Gradonačelnice Olivere Injac i u trku za prvog čovjeka grada gurnu aktuelnog ministra energetike Sašu Mujovića.

Reklo bi se logičan potez, jer je Mujović dobro obavljao posao u Vladi i mogao bi biti čovjek koji će sanirati štetu i zaustaviti pad rejtinga PES-a u Podgorici.

Što se tiče njihovog nekon postizbornog angažmana njega nije teško predvidjeti. Njihova predizborna koalicija sa Demokratama jasno ukazuje u kom smjeru žele da idu. Kad su obzir uzme saradnja sa koalicijom ”Za budućnost Crne Gore” na državnom nivou, a i dosadašnja u Podgorici ta saradnja je jedina i očekivana.

Upravo i izjava nosioca liste Saše Mujovića prilikom predaje potpisa za listu Pokreta evropa sad i Demokrata jasno ukazuje na njihov dalji put, kada je rekao da neće ni u kom slučaju razgovarti sa DPS-om oko formiranja vlasti u Podgorici.

Da je ostao pri svom stavu Mujović je potvrdio i juče u intervju jednoj televiziji.

„Mogu reći da imamo jednog poželjnog partnera, a to je Demokratska Crna Gora, sa kojom smo u koaliciji, oni su naš prirodan partner. Ono što je činjenica i što je tačno jeste da, prema koalicionom sporazumu, jasno i zbog građana Crne Gore stoji da koalicije sa DPS-om nema. Zato što su DPS i PES dva antipoda, ne možemo zajedno i to je to. Sa druge strane, govorim u svoje ime, biću protiv bilo kakvog predloga da se ide u koaliciju sa gospodom Milatovićem i Abazovićem“, rekao je Mujović.

Iako smo u Crnoj Gori navikli da političari progutaju svoje riječi zarad političkih interesa, najbolji su primjer Demokrate i njihove najave o napuštanju Vlade od kojih nije bilo ništa, čini se da ovog puta teško može doći do pomirenja Pokreta za Podgoricu Jakova Milatovića i PES-a. Isto važi i za Podgoričku listu Andreja Milovića koji je već duže vremena na ratnoj nozi sa premijerom Spajićem i ostatkom Pokreta Evropa sad.

Ukoliko i on ostvari neki zavidan rezultat teško je zamisliti da će se okrenuti ponovo ka svojim nekadašnjim političkim saborcima.

Odgovor na glavno pitanje sa početka teksta da li opozicija ima šansu, svakako da postoji vjerovatnoća, ukoliko ostvare dovoljno dobar rezultat i ukoliko crnogorska javnost ne bude svjedočila nekoj novoj političkoj vratolomiji.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)