test

IZVJEŠTAJ EVROPSKOG PARLAMENTA: Visoke političke tenzije i polarizacija koče Crnu Goru na EU putu

Standard

02/03/2024

19:25

Visoke političke tenzije i polarizacija doveli su do zastoja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), navodi se u izveštaju Evropskog parlamenta koji je izglasan na Spoljnopolitičkom komitetu ove institucije.

Ocjenjuje se u izveštaju da je neuspjeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga razlog zašto je došlo do odlaganja napretka u reformama vezanim za EU i “gurnula Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu.

Za ovaj izveštaj je glasao 51 član Spoljnopolitčkog komiteta, troje je bilo protiv i osam uzdržanih.

U dokumentu se, između ostalog navodi da EU pozdravlja formiranje nove Vlade Crne Gore od koje se očekuje da obnovi političku stabilnost i funkcionalnost institucija.

“Savjet pozdravlja formiranje nove vlade i ohrabruje je da obnovi političku stabilnost i da brzo unaprijedi put Crne Gore u EU i strateški pravac. Politički konsenzus i volja su potrebni da bi se hitno obnovila funkcionalnost demokratskih institucija i ispunile dugogodišnje reformske obaveze”, navodi se u novoj rezolucija Evropskog parlamenta.

U Novoj rezolucija Evropskog parlamenta zaključuje se da EP pozdravlja paket proširenja za 2023. godinu kao i plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje instrument od 6 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova za ubrzavanje socioekonomskog približavanja EU-u između 2024. i 2027. godine.

Ostavite komentar

Komentari (0)