test

Kalamperović: Ulaganje u obrazovanje mladih najbolji ispit društvene odgovornosti, vlast u Baru ga položila sa desetkom

Standard

08/10/2024

16:34

Nastavićemo da pružamo podršku mladima kroz stipendije, poručila je odbornica DPS u Baru Adela Kalamperović.



“Lokalna uprava godinama unazad ulaže značajna sredstva u obrazovanje mladih, posebno najboljih studenata. Za samo dvije posljednje godine opredjeljen iznos sredstava za stipendije studentima uvećan je za preko 200%, što nesumnjivo pokazuje posvećenost i brigu o mladima kao ključnim nosiocima budućeg razvoja. Rebalansom budžeta za 2024. godinu, ukupan iznos sredstava namijenjen za studentske stipendije iznosi 250.000 eura, a visina pojedinačnih mjesečnih stipendija će iznositi od 200 do 300 eura, u zavisnosti od prosječne ocjene”, ocijenila je Kalamperović.

To će studentima biti značajna podrška u njihovom daljem školovanju, ali i, kako je kazala, motivacija da ostanu u svom gradu i da kroz svoj budući radni angažman doprinose dobrobiti lokalne zajednice.

“Pored stipendija za izvrsnost, namijenjenih studentima sa prosječnom ocjenom većom od 9, od ove godine korisnici stipendija će biti i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, kao i studenti koji pripadaju socijalno osjetljivim kategorima bez obzira na prosječnu ocjenu (članovi romske zajednice, lica sa invaliditetom i studenti koji su bili djeca bez roditeljskog staranja). Time lokalna uprava pokazuje istančan sluh za potrebe lokalnog tržišta radne snage kada je u pitanju nedostajući kadar u nivou visokog obrazovanja, kao i empatiju prema najranjivijim kategorijama mladih ljudi, u skladu sa principom afirmativne akcije”, saopštila je ona.

Kao ključni nosioci vlasti u Baru, ali i kao ubjedljivo najjači politički subjekt u drugim lokalnim zajednicama i državi, nastaviće da, ističe Kalamperović, pružaju podršku mladima, kako kroz studentske stipendije, tako i kroz podršku osnovnom i srednjem obrazovanju, jačanju i afirmaciju omladinskih politika definisanim lokalnim planovima, te inicijativama koje će imati za cilj jačanje normativnog okvira na nacionalnom nivou.

“Ulaganje u obrazovanje mladih je najbolji ispit društvene odgovornosti koji je lokalna vlast opštine Bar položila sa čistom desetkom”, zaključuje Kalamperović.

Izvor (naslovna fotografija):

DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)