test

Kontroverze Mija Lekića – sumnjivi ugovori, 3 miliona minusa, stotine partijskih uhljeba, tužilaštvo predugo „izviđa“, a partije ga nagrađuju

S. Kusovac

12/10/2024

09:17

Mijo Lekić, čovjek koji je sinoć pijan slupao nekoliko desetina hiljada eura vrijedno službeno auto, kontroverzna je ličnost. Kao direktor Rudnika uglja zaposlio je gotovo 600 ljudi. Stranci je time obezbijedio izbornu pobjedu, a Rudnik je poslije godina uspjeha, uveo u minus i neizvjesnost

Milan Mijo Lekić, koji je sinoć pijan slupao službeni automobil, nije prvi put juče uhvaćen kako vozi pripit. To mu se prema pisanju medija već jednom dogodilo proljetos. 24. maja ga je zaustavila policija. „Naduvao“ je 1,19‰. Tada nije bilo posljedica, sinoć jeste.

Ko je Mlan Mijo Lekić? Rođen je 1959. u Pljevljima. Po struci inženjer rudarstva od prvog zaposlenja, 1985, do 2002. radio je u Rudniku uglja Pljevlja. I prva promjena vlasti – lokalna, i druga ona na državnom nivou nakon 30. avgusta 2020. donijeće Milanu Lekiću, prvom čovjeku Nove srpske demokratije u Pljevljima, napredovanje. Od 2002.do 2014. godine bio je izvršni direktor JP „Vodovod“ Pljevlja.

Odbor direktora Rudnika uglja Pljevlja imenovao ga je 12. aprila 2021. za izvršnog direktora.

Milan Lekić

Za nešto više od dvije godine direktorovanja Lekić je pozapošljavao stotine ljudi u Rudniku uglja prema kojem se ponašao kao da mu je to đedovina, praktično bez ikakve kontrole nanoseći Rudniku ogromnu štetu.

Sa Elektroprivredom Srbije potpisuje maja 2022. ugovor o prodaju uglja po cijeni 28,8 eura po toni, dok Elektroprivreda Srbije istovremeno plača u Bosni i Hercegovini ugalj najmanje 70 eura po toni. Decembra 2023. EPS raskida ovaj ugovor, a Lekić i RUP nikada nijesu ogjasnili zašto se nijesu žalili na jednostrano raskinut ugovor i šta se tu događalo.

Decembra 2021. zaključuje ukrajinskim državljaninom Oleksanderom Petrošenkom krajnje sumnjivi ugovor višemilionske vrijednosti o isporuci čak 150.000 tona uglja godišnje. Sve bila predstavljeno kao važan posao i razvojna šansa za Pljevlja. Lekić na neko vrijeme kod Petrošenka zapošljava suprugu, ali Petrošenko nestaje ostavljajući dugove. Lekić zatim zaključuje još jedan ugovor, ovog puta za daleko veću količinu uglja. U oba slučaja kompanije s kojima je potpisivao ugovore bile su tek osnovane, jedna s kapitalom od 1,7 eura koju je, prema tvrdnjama opozicije, vodio Lekićev prvi rođak i komšija.

Zvog svega ovoga su protiv Lekića godinama pljuštale krivične prijave.

Smijenjen sa funkcije izvršnog direktora 28. avgusta 2023. jer je utvrđeno da su prilikom njegovog imenovanja prekršeni uslovi konkursa.

Međutim, nakon pritiska Andrije Mandića na Milojka Spajića, Odbor direktora Elektroprivrede Crne Hore imenuje 29. marta 2024. novi Odbor direktora Rudnika uglja Pljevlja koji će na prvoj sjednici za svog predsjednika imenovati Milana Lekića.

„Samo je on znao, samo je on vjerovao da će Mijo u Rudniku ostati“ pjevalo je po pljevaljskim kafanama tih dana društvo Mija Lekića.

Nezajažljivo partijsko zapošljavanje u Rudniku uglja dostiglo je od 2020. do kraja 2023, kako smo pisali proljetos, broju od 584 zaposlene osobe koje po stručnim kvalifikacijama nijesu odgovarale potrebama Rudnika uglja.

Najbolji opis načina na koji je Mijo Lekić zapošljavao ovjekovječena je na jednom video snimku iz maja 2022. Milan Lekić na jednoj svadbi biva najavljivan kao čovjek koji će kao svadbeni poklon „potpisati rješenje za stalni radni odnos“.

Specijalno državno tužilaštvo je prošlog mjeseca potvrdilo Standardu da je formiralo više krivičnih predmeta u kojima se provjerava zakonitost poslovanja Rudnika uglja Pljevlja u vrijeme kada je Rudnikom upravljalo Milan Lekić.

Epilog: Rudnik uglja Pljevlja godinama je bio jedno od najuspješnijih crnogorskih preduzeća. Ovo su prema zvaničnim podacima bilansi uspjeha.

Ovdje valja napomenuti da posljednji red predstavlja stanje na dan 30. juna, dakle na polovini ove godine.

Ostavite komentar

Komentari (0)