test

KRENULA PREDIZBORNA ZAPOŠLJAVANJA: Uprkos zakonskoj zabrani, Opština BUDVA raspisala desetak konkursa za samostalne savjetnike i referente

I. Đoković

02/04/2024

09:46

Opština Budva raspisala je prije tri dana više od deset konkursa za raznorazne pozicije koji su uredno objavljeni na sajtu Zavoda za zapošljavanje, iako je to zabranjeno Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Grad u kom su zbog nefunkcionisanja gradske uprave raspisani prijevremni lokalni izbori, praktično je bio paralisan godinu jer gradska uprava zbog hapšenja predsjednika Opštine Mila Božovića nije mogla čak ni zaposlenima uredno da isplaćuje plate.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje zabrane, ograničenja i obaveze izvještavanja u cilju transparentnosti upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji.

Članom 44 Zakona propisano je ograničenje zapošljavanja lica na određeno vrijeme u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, sa izuzetkom da je to moguće isključivo radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog tijela ovih subjekata i samo ukoliko je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta.

No, očigledno da su gradske vlasti u nevjerovatnoj urgentnosti da prime nove savjetnike i referente, iako opština broji 350 zaposlenih, pa onda novih deset može proći ispod radara.

Prema nezvaničnim podacima portala Standard, Opština Budva za plate izdvaja vrtoglavih sedam miliona eura, pto prostommatematikom je mnogo više nego što treb da se pokrije isplata zarada za 350 zaposlenih, što nameće pitanje koliko je zapravo ljudi na jaslama Opštine Budva.

Budvu čeka vrelih mjesec i po dana. Nakon što su izbori u tom gradu raspisani za 26.maj, gradske vlasti su svega pet dana nakon raspisivanja izbora krenule u proces masovnog zapošljavanja.

Iako je ova metoda već viđena i više puta kritikovana od aktuelne vlasti da su njihovi prethodnici na taj način zarađivali glasove, oprobani recept i ovog puta nije izostao.

Tako je na sajtu Zavoda za zapošljavanje u petak osvanulo desetak novih oglasa za raznorazne pozicije u gradskoj upravi, istoj onoj koja nije mogla ni plate zaposlenima redovno da isplaćuje, jer se predsjednik Opštine Milo Božović nalazi u zatvoru.

Cijela predstava o isplatama plata zaposlenih i potpisivanja dokumenata za ”funkcionisanje” grada potpisivao je Božović iz zatvora shodno poesbnom odobrenju Višeg suda, o čemu je portal Standard već pisao.

Kako smo već objavili par put to potpisivanje dokumenata u ćeliji zatvora u Spužu poslužilo je i da se potpisuju tajni dokumenti i ugovori koji su se ticali ličnih biznis kombinacija Mila Božovića sa njegovim partnerima.

Uz tajna potpisivanja i raskol unutar vladajuće koalicije i potpunog kraha u funkcionisanju gradske u rpave i gradskih preduzeća pod pritiskom uvođenja prinudne urpave, SO Budva je odlučila da skrati sebi mandat i da krene u nove rekordne sedme izbore u 19 godina.

A dok se političke partije još uvijek spremaju da izađu sa nekim konkretnim ponudama građanima Budve, opština, ista ona koja praktilno do juče nije mogla plate da isplaćuje raspisala je nove konkurse za raznorazne pozicije.

Tako naprasno preko noći Budvi fale samostalni savjetnici i samostalni referenti za naplatu, nekretnine, evidencije razne i pisarnicu, i sa više savjetnika na jednom radnom mjestu.

Jer, već isprobani recept teško kad je omanuo, prekomjerna zapošljavanja donose glasove na uštrb države i državnog novca, a za pobjedu na izborima za cijenu se ne pita.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)