test

KRIVOKAPIĆ ZA STANDARD: Moć trajanja SDP-a na pravoj strani istorije

S Rastoder

22/06/2023

10:05

Počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić je u razgovoru za portal Standard rekao da je ta partija od osnivanja devedesetih nepogriješivo strateški trasirala put za Crnu Goru, te da je to je istorijsko dostignuće SDP-a i Liberalnog saveza. On je u opširnom intervjuu za naš portal govorio o razlozima koji su doveli SDP van parlamenta, o kontinuiranim napadima na tu partiju, odnosima unutar nje i kadrovskim greškama. Uvjeren je da će se SDP brzo vratiti u parlament mnogo jači i organizovaniji.

STANDARD: Šta je izgubila Crna Gora u istorijskom pogledu odlaskom SDP-a van parla-menta?
KRIVOKAPIĆ:
Nadam se da Ustavni sud neće podleći političkim pritiscima i da neće donijeti odluke po našim žalbama, suprotne svojim prethodnim odlukama u istim stvarima i stavu expertskog dijela DIK-a . Ako bi se ipak desilo da Ustavni sud nema ni tu malu rezistentnost na partijske stavove onda bi to u istrijskoj ravni značilo značilo da trenutno ne postiji nijedna partija u crnogorskom parlamentu koja od 1990. ima reformsku, antiratnu, građansku evroatlansku, vertikalu u tom visokom domu. Dajem samo na Vaš zahtjev pregled u istrijskoj ravani, iako je još teži gubitak na evropskom putu, partije koja je već davno svojim članstvom u Partiji evropskih socijalsita, Socijalističkoj internacionali… dokazano sposobnija od drugih, da otvara vrata punopranog članstva u EU i sigurnijeg i boljeg života građana.

SDP je odavno u EU i zato najviše može pomoći Crnoj Gori da tamo bude što prije.
U istorijskoj ravni, ostala bi trenutno Skupština bez glasa takvog poitički moralnog autoriteta . Najtrajniji i najuvaženiji politički subjekt iz Crne Gore u evroatlanskoj porodici trenutno ne bi bio parlamentarni. To ne bi bilo prvi put u našoj političkoj istoriji a i ”pomagači” nijesu se suštinski promijenili. SDP je od osnivanja devedesetih nepogriješivo strateški trasirao put za Crnu Goru i to je istorijsko dostignuće SDP-a i Liberalnog saveza. Liberali su nestali pod stalnim napadom i formalno svojom odlukom, mi uprkos stalnim napadima, udarima , sabotažama, svim mogućim opstrukcijama trajemo i trajaćemo i dalje. U parlamentu nema glasa koji ima taj moralni integritet koji može reći – devedesetih ste stajali iza sramotnih velikodržavnih projekata, uvodjenja najtežih sankcija u istoriji UN-a koje su uništile našu realnu u ekonomiju i sa 600 DM prosječne plate sveli nas na par DM , izgubili stotine života građana Crne Gore, uništili Jugoslovensku otadžbnu koja je period najvećeg socio-ekonomskog razvoja i modernizacije Crne Gore.

Prije nekoliko dana je presuđeno Stanišiću i Simatoviću i ključna defincija je da su osuđeni zbog učešća u udruženom zločinačkom projektu. Balkan i dalje nije suštinski spreman da se sa suočava sa zločinačkom prošlošću. Slave se presudjeni zločinci, a izdajnicima se poroglašavju oni koji na to ukazuju. Te zle politike se zanavljaju. U udžbenicima u okruženju kvislinzi i nacističke zločinačke organizacije se slave. Danas imate ratne strvinare na čelu i država u regionu i to je tako vidljiva opomena da te poltike nijesu suštinski poražene.

Glas SDP neće utihnuti, jer parlament nije nužan da biste se čuli. U parlamentu nijesmo bili ni 96. godine pošto je DPS kapitulirao u Dejtonu zajedno sa Miloševićem. Nakon godinu su se vratili da mole SDP da, zajedno sa albanskim partijama, nezavisnim intelektualcima i drugima, napravimo čuveni dokument o minimumu demokratskih uslova za sprovođenje izbora. I to je urađeno u prostorijama vanparlamentarne partije SDP-a. Bez te podrške, u tom trenutku prozapadni kandidat ne bi pobjedio za predsjednika Crne Gore.

I tada smo imali otvoreno srce i glavu i uvijek isti motiv da brinemo o Crnoj Gori koliko god to značili da naši progonitelji su preko noći postajali naši saveznici. Od poraženih u jugoslevenskim ratovima pravili smo saveznike za pobjednike u evroartlanskim integracijama.

Ako SDP nije u Skupštini CG sigurno je gubitak i za kulturu parlamentarizma koja je devastirana od kada je kupovinom poslanika Pozitivne i djelova naše partije, SDP suštinski maknut. Prije toga pamtimo kako su to ugledne NVO definisale “zlatno doba crnogorskog parlametarizma”, kad su vlast i opozicija sarađivali i donosili najteže odluke: rezoluciji o miru 1999. godine, zakon o referendumu usvojali smo i mmijenjali Ustav da bi jačali poziciju sudstva, što je bio predulov da se uđe u NATO itd. Nakon toga se došlo do jednog skorog izvještaja EU gdje se kaže da je CG parlament u stanju “bez presedana u njegovoj istoriji”. Otkazan je po prvi put u više od decenije stalni parlamentarni dijalog evropskog i crnogorskog parlamenta…

VRAĆALI SU NAM SE BIRAČI KADA SMO ODLUČILI DA NA IZBORE IDEMO SAMOSTALNO

STANDARD: Šta su razlozi?
KRIVOKAPIĆ:
Uvijek je to slična dijagnoza. Ima puno naših grešaka. Postoji puno objektivnih razloga, svojevoljnim odlaskom u opoziciju smo uveli partiju u tešku tranziciju. Međutim i kod kadrovskih odluka uvijek postoji rizik. Ako nemate dorasle izazovu na čelu partije onda se gubi i politika partije.

STANDARD: To znači da nijeste imali dobru kadrovsku politiku?
KRIVOKAPIĆ:
To u politici utvrđuju rezultati, jer partija je već 2020. godine izgubila pola birača na parlamentarnim izborima. Paradoksalno je, ali mi smo sada i rasli u kampanji, iako partija nikad manje nije bila spremna za samostalnu kampanju.Vraćali su nam se birači kada smo odlučili da izadjemo samostalno.

STANDARD: Koliki je upliv DPS-a i njihove kampanje na mrežama na stanje u SDP-u?KRIVOKAPIĆ: Ne bih ulazio u konkretane slučajeve, ali je činjenica da je SDP pod stalnim napadom tih takozvanih “nezdravih djelova” DPS-a. Vi znate da je nakon kongresa 2015. godine objavljeno da smo mi pobijedili DPS na našem kongresu. Postoji taj kompleks djelova DPS-a nošen njihovim ratnim grjehovima kao i žal za neostvarenim konceptom “ pohare” koji su oni zvali i zovu “ razvojem” . Dodatna kost u grlu im je to što SDP ima tu trećinu vijeka vrednovanja u Briselu i Vašingtonu.. Mi smo u nekim glavama “ svjedoci “ njihove pogrešnosti, a trebali bismo zapravo da budemo svjedoci njihovih i naših zajedničkih uspjeha. Ti djelovi DPS-a konstantno imaju potrebu da unište ili oslabe SDP. Vidjeli ste i poslije izbora to glasanje u izbornim komisijama. Tako je bilo sa LSCG i to im je uspjelo. Sa SDP-om neće. SDP ima moć trajanja trećinu vijeka na pravoj strani istorije .
Suštinski, oni urušavaju svoje koalicione kapacitete, jer na crnogorskom državotvornom bloku mora postojati neka građanska alternativa. Trećinu vijeka je to SDP. Partije manje brojnih naroda na drugi način. SDP se uništava da ne bi bilo alternative, a to je uništenje čitavog koncepta građanske države.

KAD SDP DOSEGNE NEKE PROCENTE ONDA KREĆE GLIBAVA KAMPANJA

STANDARD: Koliko to ima sličnosti sa skorašnjim događajima?
KRIVOKAPIĆ:
Sjećate se 2012-16. godine kada su preko Pinka i Informera stalno udarali po SDP-u. Sve je jasno ovdje. Meni samo nije jasan taj stepen poličke nepametnosti pohlepom oslijepljen pa insistirati na toj politici. SDP može imati tri ili 10 odsto, ali je DPS od predsjedničkih izbora izgubio minimum 40 hiljada glasova. Zapravo, najtačnija definicija je – ko neće brata za brata dobija tuđina za gospodara. I to je suština dijagnoze odnosa DPS-a prema svim građanskim partijama.
Uvijek im je bilo milije da prave dilove sa tuđinom, kao sa Vučićem, nego da stvaraju i poštuju alternativu, slobodu mišljenja i partiju koja ima moralnu političku vertikalu u CG. Kad SDP dosegne 10% ili skoro 30% podrške kao na Cetinju, onda kreće glibava kampanja. To je politika osuđena na propast i ako se iz nje ne izvuku biće sve slabiji, a SDP će se, kao i nekoliko puta do sada, vratiti obnovljen i u suštini jači.

STANDARD: Da li je i sujeta i egocentrizam Ranka Krivokapića odvela SDP van parlamenta, kako to tvrde neki?
KRIVOKAPIĆ:
Suštinski je odgovor u prethodnom pitanju. Kad je SDP nezavisan politički subjekt sa stabilnom politikom van jakog uticaja onih spomenutih djelova DPS-a, kad je SDP sa primarno evropskim vrednosnim sistemom u borbi za pravnu državu, očuvanje nacionalnih resusrsa, socijalnu pravdu… . to “prepoznaju” kao moj uticaj i onda počinje hajka. To samo mogu doživjeti kao nezasluženi kompliment jer je to politika većine u SDP-u a ne ja. Potcjenjuju najači dio SDP-a a precjenjuju pojedinca. Mi nikad nijesmo funkcionisali tako. Od četri moja izbora na čelo partije, dva puta sam pobjeđivao ozbiljene protivkandidate. Pogledajte kako je kod drugih….

LIČNI ODNOS SA KONJEVIĆEM JE NEPROMIJENJEN, POLITIČKI ODNOS JE DRUGAČIJI

STANDARD: Kakav je odnos Ranka Krivokapića sa dva bivša predsjednika partije?
KRIVOKAPIĆ:
Pokušavam da pamtim ljude po najboljem i za njih i za SDP. Lično, sa Raškom Konjevićem odnos je nepromijenjen, politički odnos je drugačiji. Moram reći najblaže, nedozvoljeno je da predsjednik partije u najvažnijoj borbi za svaku partiju, kao što su parlamentarni izbori, ne bude u kampanji. To je neoprostivo u ozbiljnoj politici.
O gospođi koja je imala “hroniku najavljenog zločina” u onom objavljenom snimku na dan predsjedničkih izbora, nemam što da dodam. Lider PES-a Spajić je direktno demantovao .

STANDARD: Kada će se održati kongres partije?
KRIVOKAPIĆ:
Ja sam sklon da se to održi što prije i da se rukovodstvo obnovi. Bitno je da novo rukovodsvo uzme odgovornost za obnovu partije. Ko god da je preuzme, preuzeće je u jednom od najtežih trenutaka i taj zaslužuje punu podršku i od mene će će je imati kao i prethodni predsjednici.

STANDARD: Imate li ambicija da Vi preuzemete tu odgovornost?
KRIVOKAPIĆ:
To mi je neprihvatljiva opcija. To je bila opcija i 2020. godine kada je prepolovljen rezultat. Rekao sam i tada, a i sada – moja uloga u partiji kao počasnog predsjednika je da dam svoje mišljenje i tako pomažem jedinstvo partije. Pomoći ću tako da partija vrati ugled i nastavi da traje. Imamo načina i iskustva koji to može da iznese. Najbolji primjer je Cetinje i to je model koji je i na ovim izborima ostvario skok od 50 %. u odnosu na prošle parlamentarne izbore.

STANDARD: Imate devet hiljada čvrstih birača, to je sada jasno?
KRIVOKAPIĆ:
Mislim da je Zlatko Vujović dao potpuno tačne dijagnoze u svojoj analizi da sa ovakvim udarima ne možete više ni očekivati. Fudbalskim žargonom rečeno – kad dva “najskuplja igrača” u koja je poslednijh 5-15 godina toliko politički investiralo odluče da ne igraju ili da napuste tim pred najvažniju utakmicu!! Jasno je onda da očekivani rezultau može bit – minimalani poraz ili minimalna pobjeda. Krvi smo dakle mi, što smo dozvolili da birači koji su glasali za nas ostanu van parlamenta i da onima koji su glasali za nas bude poništen listić. I da dodam, nadam se da Ustavni sud neće na tako malom pitanju kao što je ponavljanje izbora srušiti svoje prethodne odluke i svoj autoritet. Jer već je presuđivao o takvim stvarima. Vidjeli ste da je cijeli stručni dio DIK-a bio na našoj strani.

POGUBNO JE BILO TO ŠTO JE SDP POČEO DA IMITITIRA NEKE DRUGE

STANDARD: U nekim istraživanjima je pokazano da gubite glasačko tijelo u dijelu bošnjačkog korpusa. Zašto?
KRIVOKAPIĆ:
Ankete govore da sam u tom biračkom tijelu najprepoznatljiviji. Nije me bilo duže od godinu i po u javnom životu, sve do manjinske vlade. Novo liderstvo nije imalo taj autoritet, koje je SDP stekao tokom ratova i moguće da je zanemario i taj resentiman koji je u CG strahovito važan. Manje brojni narodi su zbog straha i prijetnji imali su potrebu da zaštite jedan dio svog identiteta kroz nacionalne partije. Mislim da je to samo trenutak i da će se taj proces obrnuti. Ne mogu da zamjerim. Vjetrovi zlih poruka, negiranja zločina su opet ojačane na Balkanu i ne mogu da zamjerim tu promjenu. Još ako dodamo ovakvo stanje SDP-a relano je da su se odlučili za neke druge koji su djelovale jače, organizovanije i koji su im bili tu na terenu. Greška je definitivno do nas. Ako vratimo našu politiku i aktivizam oni će se vraćati SDP-u.
Jednostavno, mlađi od želje da naprave nešto novo često napuste temelje i onda se pogube. Strateški je bilo pogubno što je SDP počeo da imitira neke druge, a ne da vodi svoju politiku. Uzeo je elemente teatralnosti, PR u politici, koji nas je koštao. SDP je partija ozbiljnih glasača, članstva i tradicije…

STANDARD: Crna Gora mora biti vrlo ponosna na djelovanje partija manje brojnih naroda. Da li se slažete?
KRIVOKAPIĆ:
Ne postoji primjer makar na bližem prostoru, da partije manje brojnih naroda koji u susjedstvu imaju svoje sunarodnike u većem broju nego u državi, kažu da im je domovina Crna Gora i da se prvo vežu za državu, pa tek onda za svoje nacionalno pripadanje. Prije svega mislim na Bošnjake, Muslimane, Albance i Hrvate. Naravno i kod dijela onih koji se osjećaju Srbi. Zaboravljamo da su i politički predstavnici Srba svojom odlukom izabrali kategoriju – manje brojni narod u CG. Imaju svoj Savjet, svoju televiziju i vuku sva prava kao i ostali, a ne ponašaju se kroz ta tijela isto. Naravno ovdje je dominanatan negativan razlog djelovanje političke organizacije koja se zove Srpska pravoslavna crkva. SPC uči Srbe u CG da im ovo nije domovina već samo otadžbina i ona ih čupa iz CG i suprostavlja građanskoj CG.

STANDARD: Na kraju kakav razvoj situacije u formiranju vlasti nakon izbora očekujete?
KRIVOKAPIĆ:
Za razliku od onih koji hoće da vide dalje, a nemaju dovoljno iskustva biću vrlo susdržan , ne treba da gledamo dalje od prvog koraka, a to je da li će Milojko Spajić dobiti mandat..
Vjerujem da znam da se politika evroatlanskih partnera nije promijenila prema DF-u u novoj formi. . Pred mandatarom će biti vrlo složen proces. Neće biti lako, traži se puno političkog znanja, mudrosti i strpljenja. Bilo ko da je u toj poziciji ne bi mu bilo lako. Treba pomoći da vlada bude nesporno evroatlanska i ona koja će moći stvoriti rezultate na svim poljima. Da ostvari ono što smo mogli da uradimo do decembra prošle godine, da dobije završne kriterijume poglavlja 23 i 24 i . Sad će to biti užasno teško. Iduća godina je izborna u EU i sve promjene timova u EU tu godinu neće napraviti puno posvećenu integracijama. Momentum je srušen tzv. temeljnim ugovorom – odlukom Beograda. Da nije bilo tog tzv. temeljnog ugovora uvjeren sam da bi nam Brislel pomogao da ključne uslove ispunimo do prošlog decembra. Znam da bi smo ušli u zatvaranje poglavlja i u roku od neke dvije godine završili naš dio obaveza na putu ka EU. Beograd je odlučio da preko bombe zvane temeljni ugovor zaustavi CG na tom putu i da je veže za “Odvojeni Balkan”, stvoren suštinski kako bi ostao siva zona za autokratiju i za nju vezan kriminal, korupciju i maligni uticaj trećih sila.

Izvor (naslovna fotografija):

Ranko Krivokapić, foto: Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (3)

Samo

03 Feb. at 10:14

Da se ovaj više ne pojavljuje, slomio je kičmu crnogorsku kada je pošao sa DF u kosliciju…sram ga i stid bilo. Ako ovoga ne skrajnu potpuno SDP vise neće biti..

Sandra

14 Jul. at 12:21

Muči trajno jedna !!! Vuca se kod majke se ti je mjesto !!! Dosta si sklapa svuđe izdajico

Odlazi

09 Jul. at 16:51

Vise je vrijeme da ostavis SDP jer si unistio ovu partiju a samim tim i CG.