test

Mandić: Ova parlamentarna većina može da izglasa i izborne zakone i promjenu Ustava

Standard

25/10/2024

20:35

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da je velika strateška prednost aktuelne parlamentarne većine što može u Skupštini da izglasa sve zakone, pa i izborne, kao i promjenu Ustava. Komentarišući formiranje vlasti u Glavnom gradu za TVCG, kazao je da očekuje da će URA i Jakov Milatović postići dogovor s aktuelnom većinom na državnom nivou, a ne s opozicionim DPS-om.

Mandić je optimističan da će do kraja godine biti zatvorena četiri poglavlja iz jednostavnog razloga što je Vlada ispunila sve uslove.

“Zato što mi imamo dvotrećinsku podršku u parlamentu politici Vlade koju vodi i Vlada je jedna od najstabilnijih, ne u region, nego mogu slobodno reći najstabilnijih u Evropi”, kaže Mandić.

Ističe da je velika strateška prednost parlamentarne većine što mogu u Skupštini da izglasavaju sve zakone.

“Možemo čak i da izglasavamo, sa tom većinom koju sada imamo u parlamentu, ako se dogovorimo u okviru parlamentarne većine, i izborne zakone. Možemo da izglasavamo i promjenu Ustava. Takva je situacija da smo uspjeli kroz jednu pametnu politiku gdje su okupljeni različiti politički subjekti u Vladi Crne Gore, iako je ona malo više brojna nego što bi mnogi željeli, da imamo tako snažnu podrošku koja omogućava da možemo u političkim akcijama da manevrišemo maksimalno”, ističe predsjednik Skupštine.

Uvjeren je da to prepoznaju i ljudi u Briselu.

Od sjutrašnje posjete predsednice Evropske komisije Ursule Fon der Lajen očekuje poruku da je Crna Gora najdalje odmakla od svih država Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija.

“I naša želja da 2026. zatvorimo sva poglavlja, a 2028. da postanemo punopravni član Evropske unije, nije neostvariv. To je najvažnija poruka koju očekujemo od gospođe fon der Lajen.   Da li će tako biti ili ne, ovo vidjet ćemo sutra”, kaže Mandić.

Koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’, kako je rekao, očekuje poziv od onog političkog subjekta koji osvoji najveći broj glasova, a to je koalicija PES-a i Demokrata.

“Oni imaju najveći broj glasova i očekujemo da pozovu nas,  da pozovu koaliciju okupljenu oko predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića Dritana Abazovića, da se dogovorimo oko vlasti”, rekao je Mandić.

Smatra da je to jedan prirodan i normalan put u demokratijama.

“Vjerujem da je to jedini prirodni put, sve ostalo bi bilo neprirodno, ali uzimajući obzir da neko misli ako bi se napravila u Podgorici vlast koja ne oslikava tu želju građana, koji su 2020. godine smijenili Demokratsku partiju socijalista, da će doći do pada vlade, taj se grdno vara”, kazao je Mandić.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

foto EPA/BORIS PEJOVIC

Ostavite komentar

Komentari (0)