test

MANDIĆEV PAKLENI PLAN: Svesrpskim saborom na dan donošenja presude za ”državni udar” zastrašuje sud?

I. Đoković

01/07/2024

08:32

Predsjednik Skupština Crne Gore najavio je održavanje svojevrsnog nastavka Svesrpskog sabora za 12.jul u Podgorici i to baš na isti datum kada će u Višem sudu biti ponovo izrečena presuda u predmetu državni udar, gdje je jedan od optuženih upravo Mandić.

Prema pisanju medija u toku su intenzivne aktivnosti na pripremi Svesrpskog sabora, koji bi trebalo da se održi 12.jula u Podgorici, pod sloganom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”.

Ovo je kako su mediji objavili svojevrsni nastavak sabora koji je nedavno održan u Beogradu na kom je učestvovao Andrija Mandić.

Osim što ovakvoj manifestaciji pod ovakvim sloganom nije mjesto u Crnoj Gori, zanimljiv je odabir datuma za njeno održavanje.

Organizatori, to jest, Andrija Mandić izabrao je 12.jul, dan kada će se u Višem sudu izreći presuda za predmet državni udar u kom je jedan od optuženih upravo predsjednik Skupštine CG. Iako se predstavnici ”srpskog sveta” u Crnoj Gori pravdaju da je tog dana Petrovdan, slučajnost je prevelika, pogotovo kad se uzme u obzir ono što je Mandić prije samo nekoliko dana izjavio na posljednjem ročištu u predmetu državni udar.

PRIJETEĆE PORUKE TUŽILAŠTVU

Madnić je posljednjem ročištu podsjetio da je parlamentarna većina kojoj pripada birala nova tužilačke organe sa željom da ne budu kao njihovi prethodnici. Naglasio je da je očekivao od glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da povuče ovu optužnicu odmah pošto je izabran na tu poziciju.

“Umjesto da se poslije odluke Apelacionog suda ne maltretira ovo vaše Vijeće, nego da glavni specijalni tužilac hrabro kaže da će da povuče optužnicu, dovodi nas u jednu delikatnu poziciju koja nije nimalo dobra.”

Sa prethodnih ročišta suđenja za državni udar

Nije teško sabrati dva i dva, pa da se zaključi koju je Mandić poruku poslao sudijama Višeg suda. Mi smo vas doveli tu gdje jeste i očekujemo oslobođajuću presudu zauzvrat.

No, kako bi bio siguran da će do nje doći Mandić organizuje svesrpski sabor, kako bi se okružio što većim brojem pristalica uz prisustvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, i time podigao tenzije na maksimum.

Podsjećamo, Andrija Mandić osuđen je prvostepenom presudo na pet godina zatvora jer se udružio u pokušaju da u državnom udaru sruši crnogorsku vlast na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.

PROVOKACIJA PRED 13.JUL

Iako se mjesecima unazad Mandić pokušava predstaviti kao pomiritelj, organizacija ovakvog skupa je sve samo ne pomiriteljska. Kad se uzme u obzir da skup dolazi samo dan prije 13.jula jednog od najvažnijh datuma u crnogoroskoj istoriji provokacija postaje još veća.

Ikonografija koju su mediji prenijeli sa svesrpskog sabora iz Beograda obilovala je četničkim obilježjima, istih onih četnika koji su sarađivali sa nacističkom Njemačkom, sada će se u organizaciji Mandića vijoriti antifaštističkom Podgoricom i to samo dan pred obilježavanje trinaestojulskog ustanka.

Uz naziv sabora ”Jedan narod – jedan sabor” koji neodoljivo podsjeća na slogan nacističke Njemačke “Ein volk- ein Reich” provokacija antifašističkoj Crnoj Gori biće kompletna.

I dok Mandić gura prst u oko antifašizmu u Crnoj Gori, parlamentarna većina glasno ćuti. Osim reagovanja opozicionih lidera iz vladajućeg PES-a se niko nije oglašavao, koji su izgleda previše zauzeti ekonomskim temama da bi makar sa dva slova osudili organizaciju ovakog skupa.

Izvor (naslovna fotografija):

Andrija Mandić

Ostavite komentar

Komentari (0)