test

Marković sa Garasimenkom: Neophodno nastaviti sa koordinisanom podrškom Ukrajini

Standard

28/06/2024

13:49

Marko Marković, državni sekretar Ministarstva odbrane, sastao se danas sa ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori, Olegom Gerasimenkom, a fokus sastanka je bio predstojeći NATO Samit u Vašingtonu, u kontekstu nastavka podrške Saveza Ukrajini. Sagovornici su zaključili da treba nastaviti jačanje bezbjednosnih i odbrambenih sposobnosti Ukrajine, kako bi ruska agresija što skorije bila okončana.

Marković je podsjetio da su Alijansa i saveznice od februara 2022. godine, kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, pokazale punu posvećenost Ukrajini, ali i da je neophodno nastaviti sa koordinisanim pristupom u obezbjeđivanju podrške.

“Paket za Ukrajinu, koji bi lideri zemalja članica trebalo da usvoje na Samitu, će poslati nedvosmislenu poruku da NATO nastavlja da pruža pomoć toj zemlji, kako bi ojačala njene odbrambene kapacitete”, kazao je Marković.

Državni sekretar je dodao da se tekućim naporima radi na povećavanju stepena interoperabilnosti Ukrajine sa Alijansom, a da Samit u Vašingtonu predstavlja još jednu priliku da saveznice demonstriraju jedinstvo kada je u pitanju približavanje Ukrajine NATO članstvu, koje će uslijediti kada se za to stvore uslovi.

On je naglasio da Crna Gora ostaje privržena Ukrajini i njenoj borbi za suverenitet, teritorijalni integritet i slobodu ukrajinskog naroda. Podsjetio je da je napad na Ukrajinu atak na principe međunarodnog prava i demokratije.

Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo odbrane Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)