test

Milatović: Realan cilj da budemo članica do 2028, Vučić: Nećete biti dio EU do tada

Standard

31/08/2024

12:54

Predsjednik države Jakov Milatović rekao je da je Crna Gora predvodnik u procesu proširenja, ali da ''smo umorni od trčanja i da bi voljeli da dođemo do završne faze''.

“Sada je pred nama cilj da postanemo 28. država članica EU od 2028. To je cilj i ambiciozan je, ali se nadam da je to i realan cilj”, rekao je Milatović na panelu na GLOBSEC forumu posvećenom Zapadnom Balkanu.

Milatović smatra da bi ulazak Crne Gore u EU od 2028. godine bio mnogo veća priča od Crne Gore jer bi, kako je rekao, to bio pozitivan signal svima ostalima da je pristupanje živo.

“Posljednja zemlja koja je ušla u EU bila Hrvatska prije više od 10 godina 2013. Dakle, sada je vrijeme, sada postoji zamah, postoji nova nada, postoji prozor i mislim da ovaj zamah treba iskoristiti”, rekao je Milatović.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da želi Crnoj Gori sve najbolje, ali da misli da prije 2030. neće biti širenja EU. 

“Svi uvijek vide neke šanse u svemu što vide, oživljavanje procesa i sve ostalo. Znate, ja u to ne vjerujem… Sve najbolje želim Crnoj Gori. Ne vjerujem da će oni biti dio Evropske unije 2028. Ne verujem da ćemo biti dio Evropske unije 2028, jer ima mnogo pitanja. Prije svega, ovdje imamo interes Evropske unije, koji se s vremena na vrijeme razlikuje od naših interesa. I vjerujem da ako neko od nas postane član EU, to se ne može desiti prije 2030. godine, ali to je samo moja procjena. I to je vrlo brzo, to je sjutra. Šta bi se moglo dogoditi u međuvremenu, niko ne zna. Imamo različite ocjene o budućnosti EU, ali svi želimo da budemo dio EU. Ali nismo sigurni da li bi i kako bi izgledala situacija u zemljama članicama EU”. rekao je on.

Milatović je kazao da su on i Vučić predsjednici dvije različite zemlje, na šta mu je Vučić odgovoro da jesu, jer kako je rekao “Srbija nije uvela sankcije Rusiji”.

“Kao što vidite, ja to ne krijem, otvoreno to kažem i zato imamo svoju sopstvenu politiku. Oni koriste euro 20 godina, mi ne, mi smo ponosni na našu valutu i mislimo da je to naša prednost. Oni su dio NATO, mi ne, jer smo mi bombardovani od strane NATO”, odgovorio je Vučić.

Na kraju, rekao je, “mi nismo mala zemlja, nego smo najveći na Balkanu”

“Mislim da sam realniji i iskusniji po ovom pitanjima. Imamo isti cilj, učlanjenje EU, ali za mene je važnije šta dobro mogu da uradim za moju zemlju”, rekao je Vučić.

“Vjerujem da sam ja u pravu, ali se nadam da je on u pravu”, rekao je Vučić.

Upitan o vezama sa Putinom, Vučić je rekao da se nije čuo sa Putinom dvije i po godine, od kada je rat počeo.

“Za razliku od mnogih evropskih lidera, ja se nisam čuo sa njim, ali vi iz nekog razloga potencirate da sam to ja, a ne neki drugi lideri. Ne postoje obje strane, mi smo na EU putu, ne stidim se odnosa sa Rusijom, koji postoji odavno, mi smo jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji i ne plašim se da to kažem. Osudili smo rusku agresiju na Ukrajinu više puta”, rekao je Vučić.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Kabinet predsjednika

Ostavite komentar

Komentari (1)

TV_EU

31 Aug. at 15:04

Opet sramoćenje Milatovica koji u tome izgleda uživa .