test

Mujović: Ne smijemo dozvoliti da Podgorica opet bude talac ucjena malih i halapljivih partija

Standard

07/09/2024

07:50

Mnogi mogu obećavati, ali pitanje je koliko su zaista sposobni da svoja obećanja sprovedu u djelo u korist svih sugrađana, kaže u intervjuu za Pobjedu nosilac zajedničke liste Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore, Saša Mujović.



Aktuelni ministar energetike, koji je na čelu liste „Još jače“, kaže da je partnerstvo ove dvije stranke „prirodan izbor“ jer mogu „ostvariti još jače rezultate, ponuditi najbolji tim i delegirati budućeg gradonačelnika koji će raditi u interesu svih građana“.

,,Ova koalicija, koja je već pokazala svoju snagu i odlučnost na državnom nivou, ima sve što je potrebno da Podgoricu povede naprijed kroz projekte koje smo planirali”, precizirao je on.

Smatra da nakon izbora 29. septembra neće biti potrebe da ulaze u druge koalicije kako bi upravljali glavnim gradom.

,,Mi iz koalicije PES-a i Demokrata smo odlučni da se izborimo za izborni rezultat koji će garantovati stabilnu gradsku vlast i osigurati da se svi započeti projekti uspješno realizuju. Ne smijemo dozvoliti da naš grad opet zapadne u „pat poziciju“ i da bude talac ucjena malih i halapljivih partija”, dodao je naš sagovornik.

No, ako budu potrebni postizborni aranžmani, odlučni su da saradnje nema sa Demokratskom partijom socijalista i onima koji su s njima srušili aktuelnu gradsku vlast.

,,Duboko poštujem volju građana i razumijem da je konačna odluka na njima. Da li ću biti ja ili neko drugi, odlučiće građani Podgorice, a naša je obaveza da se njihovoj volji povinujemo”, zaključuje Mujović za Pobjedu.

POBJEDA: Zbog čega su PES i DCG odlučili da nastupe u koaliciji na izborima?

MUJOVIĆ: PES i Demokrate su se udružili, jer dijelimo istu viziju za budućnost Crne Gore – evropsku, prosperitetnu i pravednu. Naša programska sličnost i jasno definisani ciljevi usmjereni su ka članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, jačanju vladavine prava i kontinuiranom poboljšanju životnog standarda svih građana.

Obje stranke su dale značajan doprinos uspjesima 44. vlade predvođene Milojkom Spajićem, pokazujući da možemo raditi efikasno i odgovorno. Naše partnerstvo je prirodan izbor, jer smo uvjereni da udruženi možemo ostvariti još jače rezultate, ponuditi najbolji tim i delegirati budućeg gradonačelnika koji će raditi u interesu svih građana.

Zajedno, idemo naprijed – još odlučniji, još jači i spremniji da ostvarimo sve što smo obećali.

POBJEDA: Što su glavni principi liste i zbog čega smatrate da će građani glasati za vas?

MUJOVIĆ: Naši glavni principi su jednostavni, jasni i duboko ukorijenjeni u potrebama svakog građanina Podgorice. Mi smo koalicija koja ne daje prazna obećanja. Iza nas stoje konkretni rezultati. U prethodnom periodu poboljšali smo standard života građana Podgorice kroz povećanje plata i penzija, podigli nivo vladavine prava i pokazali beskompromisnost u borbi protiv kriminala. Pokrenuli smo brojne državne projekte koji su osnova za uspjeh na gradskom nivou, a sve to radimo sa jednim ciljem: da idemo još jače.

Znamo da se sreća ne mjeri obećanjima o zlatnim kulama, već punim frižiderima i sigurnim ulicama. Svjesni smo da nema tog gradskog projekta koji može zadovoljiti građanina, ako su putevi loši, ako je infrastruktura zapostavljena i ako grad nije lako dostupan i bezbjedan. Razumijemo da nema napretka tamo gdje vlada strah od kriminalnih grupa i njihovih obračuna. Zato se fokusiramo na konkretne promjene: da unaprijedimo svakodnevni život i stvorimo sigurno okruženje za sve.

Ova koalicija, koja je već pokazala svoju snagu i odlučnost na državnom nivou, ima sve što je potrebno da Podgoricu povede naprijed – da ide još jače kroz projekte koje smo planirali. Mnogi mogu obećavati, ali pitanje je koliko su zaista sposobni da svoja obećanja sprovedu u djelo u korist svih sugrađana.

Naš prvi princip je poštovanje date riječi i obećanja prema građanima. Drugi je puna dostupnost naših kandidata: mi nijesmo umišljeni funkcioneri, već pristupačni građani Podgorice, spremni da slušamo, razgovaramo i zajedno radimo na boljoj budućnosti. Zato vjerujemo da će građani prepoznati našu iskrenost, posvećenost i rezultate i podržati nas da nastavimo graditi grad kakav svi zaslužujemo.

POBJEDA: Koji su problemi ostali neriješeni u mandatu aktuelne vlasti?

MUJOVIĆ: Nažalost, značajan dio partija koje su činile gradsku vlast nije bio na visini zadatka. Umjesto da rade u interesu građana, fokusirali su se na lične i partijske interese, stvarajući sukobe i atmosferu nepovjerenja. U konačnom, u kolaboraciji sa DPS-om, ne samo da su srušili vlast, već su i usporili i prolongirali realizaciju ključnih gradskih projekata. Zbog toga su projekti poput bulevara Vojislavljevića i Veljka Vlahovića, Jugozapadne obilaznice, Gradskog pozorišta, izgradnje istočne tribine stadiona i vodosnabdijevanja prigradskih naselja ostali nedovršeni ili odloženi.

Mi iz koalicije PES-a i Demokrata smo odlučni da se izborimo za izborni rezultat koji će garantovati stabilnu gradsku vlast i osigurati da se svi započeti projekti uspješno realizuju. Ne smijemo dozvoliti da naš grad opet zapadne u „pat poziciju“ i da bude talac ucjena malih i halapljivih partija.

Naš cilj je jasan: transparentnost, odgovornost i efikasnost u upravljanju gradom, bez kompromisa i povlađivanja ličnim interesima.

Građani Podgorice zaslužuju vlast koja će još više raditi u njihovom interesu i mi smo ovdje da to garantujemo.

POBJEDA: Kakav imidž treba da ima glavni grad zemlje koja ulazi u EU?

MUJOVIĆ: Podgorica, kao glavni grad Crne Gore koja je na putu ka Evropskoj uniji, treba da reflektuje sve atribute jedne moderne evropske metropole. To znači da mora imati građanski koncept koji obuhvata širinu, toplinu i inkluzivnost za sve koji poštuju pravila gradskog života, a istovremeno štiteći prava drugih. Podgorica treba da bude otvorena i gostoljubiva prema svim svojim građanima i posjetiocima, stvarajući atmosferu u kojoj se svi osjećaju dobrodošlo i poštovano.

Kao centar kulturnog, obrazovnog i naučnog života Crne Gore, Podgorica treba da postane mjesto koje privlači sve više ljudi iz regiona i šire. Da bi se to postiglo, potrebno je da grad ulaže u razvoj kulturnih institucija, organizuje međunarodne festivale i konferencije, i podstiče inovacije u nauci i obrazovanju.

Takođe, modernizacija Podgorice treba da ide u pravcu razvoja zelenih površina i ekoloških rješenja koja će unaprijediti kvalitet života svih njenih građana. Savremene tehnologije moraju biti u službi životnog komfora, omogućavajući efikasniji transport, bolju infrastrukturu i održivi razvoj.

Podgorica treba da postane grad koji spaja tradiciju i modernost, koji poštuje svoje kulturno nasljeđe dok hrabro korača naprijed, usvajajući najbolje evropske prakse. Naš cilj je da Podgorica postane grad koji simbolizuje napredak, toleranciju i inovaciju – pravi evropski grad u svakom smislu te riječi.

Idemo još jače ka toj viziji, jer vjerujemo u Podgoricu koja je spremna za Evropsku uniju i koja će ponosno nositi svoj evropski identitet, dok istovremeno zadržava svoju jedinstvenu lokalnu dušu.

POBJEDA: S kim biste formirali postizbornu koaliciju?

MUJOVIĆ: Mi smo u koaliciji sa Demokratama i od njih mi ne trebaju bolji. Naš fokus je na našem radu i na rezultatima koje možemo ostvariti zajedno.

Da li će biti potrebe za dodatnom koalicijom nakon izbora – to ćemo vidjeti. Ali jedno je sigurno: koalicija sa DPS-om je apsolutno nemoguća. Naša odluka je čvrsta, posebno u svjetlu posljednjih grubih neistina koje su iznosili na moj račun. Oni koji se oslanjaju na laži, oni kojima ništa nije sveto i koji nemaju savjest koja ih obavezuje na određene norme ponašanja, nijesu partneri s kojima bismo ikada sarađivali. Takođe, bilo bi neprihvatljivo i degutantno praviti koalicije sa strankama koje su, u saradnji sa DPS-om, srušile gradsku vlast i koje bi vjerovatno sa DPS-om vršile vlast.

Naš cilj je jasan: želimo raditi sa onima koji dijele naše vrijednosti i viziju za evropsku budućnost Podgorice i Crne Gore.

POBJEDA: Da li biste pristali da nosilac druge liste bude kandidat za gradonačelnika?

MUJOVIĆ: Vjerujem da imamo pobjedničku listu i sve preduslove za postizanje rezultata koji će zaslužiti najveću podršku građana Podgorice na predstojećim izborima. Naš cilj je da obezbijedimo gradonačelnika iz našeg tima, jer smatramo da upravo mi imamo viziju i kapacitete da vodimo grad naprijed.Međutim, duboko poštujem volju građana i razumijem da je konačna odluka na njima. Da li ću biti ja ili neko drugi, odlučiće građani Podgorice, a naša je obaveza da se njihovoj volji povinujemo.

Strategije umjesto improvizacija

POBJEDA: Koji su glavni pravci razvoja Podgorice u narednom periodu?

MUJOVIĆ: Naš cilj je da uspjeh Podgorice ne mjerimo samo brojem izgrađenih zgrada ili asfaltiranih puteva, već stepenom zadovoljstva i kvalitetom života koji naš grad pruža svojim sugrađanima. Zato ćemo uvesti strategije umjesto improvizacija, koje su bile karakteristične za DPS period, kada su se projekti realizovali prema političkim potrebama, a ne u skladu sa strukom i naukom.

Naša vizija za Podgoricu je jasna i fokusira se na više pravaca razvoja. Želimo da izgradimo zajednicu u kojoj se svi osjećaju kao kod kuće, bez obzira na njihove razlike. Ne želimo da svaki kvadratni metar slobodnog prostora pretvorimo u parking, već da ga pretvorimo u parkove, igrališta i prostore za rekreaciju.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Saša Mujović; Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (0)