test

MVP savjetnici Milatoviću: Očekujemo da kabinet predsjednika nastavi proceduru za osam formalno predloženih kandidata

Standard

21/06/2024

15:47

Podsjećamo da Ministarstvo vanjskih poslova raspolaže svim potrebnim mehanizmima da svako eventualno nepoštovanje, pogrešno predstavljanje i zanemarivanje državnih interesa Crne Gore od strane bilo kojeg sadašnjeg ili budućeg člana diplomatsko-konzularne mreže, preduprijedi i/ili sankcioniše, poručuju iz resora Filipa Ivanovića.



“Ministarstvo vanjskih poslova izražava žaljenje što još jedna tema od važnosti za dalji napredak Crne Gore i realizaciju njenih političkih i razvojnih ciljeva postaje predmet medijske rasprave umjesto, kako je Ustavom i zakonom predviđeno, institucionalne saradnje, posebno kada je riječ o najvišim institucijama Predsjednika Crne Gore i Vlade Crne Gore”, navode iz resora Filipa Ivanovića. 

Iz Ministarstva navode da je proces imenovanja ambasadora Crne Gore, kao jedan od segmenata popunjavanja diplomatsko – konzularne mreže, uprkos zatečenom stanju i izazovima, započet u najkraćem mogućem roku odmah nakon izbora aktuelne 44. Vlade Crne Gore.

“Proces se odvija u skladu sa svim procedurama predviđenim zakonom i međunarodno pravnim dokumentima (u suštinskom i administrativnotehničkom smislu), i koje istovremeno određuju dinamiku realizacije, odnosno pojedinačnog postavljenja ambasadora. Upravo u cilju što bržeg popunjavanja upražnjenih mjesta, Ministarstvo vanjskih poslova je u skladu sa dogovorima postignutim u okviru konsultacija na najvišem političkom nivou, pristupilo faznom popunjavanju koje u konačnom, zavisno od djelotvornosti i efikasnosti svih grana vlasti, treba da rezultira time da Crna Gora poslije dužeg vremena ima popunjenu diplomatskokonzularnu mrežu na najvišim pozicijama ambasadora i šefova misija”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Podsjećamo, savjetnica predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića za vanjsku politiku Marija Lakić-Barfus, kazala je da pojedini kandidati za ambasadore imali dvojna državljanstva.

“Umjesto što od savjetnice predsjednika Crne Gore, između ostalog, dobijamo subjektivne ocjene o jasno definisanim i mjerljivim procesima, očekujemo da Kabinet predsjednika u što kraćem roku nastavi dalju proceduru za osam od ukupno 12 formalno predloženih kandidata Vlade Crne Gore, za koje su pristigli agremani država prijema. Ovi predlozi su prethodno usaglašeni na vanjskopolitičkim konsultacijama sa predsjednikom Crne Gore, a kako procedura nalaže, na predlog predsjednika mišljenje treba da da i nadležni skupštinski Odbor, čime bi se stekli uslovi da predsjednik Crne Gore donese odluku o postavljenju. Sve ostalo, a posebno medijsko istupanje bez utemeljenja, je odgađanje obaveza i gubljenje vremena”, navode iz resora Filipa Ivanovića. 

U međuvremenu, Ministarstvo vanjskih poslova, kako kažu, nastavlja temeljan rad na procesuiranju ostalih usaglašenih predloga i definisanju novih predloga za ostala upražnjena mjesta, kao i na popunjavanju mreže na drugim diplomatskim pozicijama koji teče nesmetano.

“Ministarstvo vanjskih poslova pozdravlja vanjskopolitičke aktivnosti predsjednika Crne Gore, u čijoj pripremi i realizaciji u punom kapacitetu učestvuju svi nadležni direktorati u zemlji i diplomatskokonzularna predstavništva.  S tim u vezi, vjerujemo da su dosadašnji kvalitet predstavljanja i uspjesi svih grana vlasti na vanjskopolitičkom planu, uključujući i nastupe predsjednika Crne Gore, zajednički i rezultat saradnje na nacionalnom nivou. Očekujemo da se saradnja, bez opstrukcija u bilo kom obliku, nastavi i dobije krajnji rezultat i kroz imenovanja ambasadora”, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Uz, kako kažu, puno razumijevanje interesovanja javnosti u vezi sa navedenim, Ministarstvo vanjskih poslova naglašava da diplomatsko-konzularna mreža Crne Gore, i sa upražnjenim najvišim pozicijama, funkcioniše na način koji omogućava kvalitetno i kredibilno predstavljanje, zaštitu i unaprjeđenje položaja i ugleda Crne Gore i doprinosi ostvarenju vanjskopolitičkih prioriteta.

“Potvrdu toga dobićemo i sljedeće sedmice kada će Crna Gora ući u novu završnu fazu svoje evropske integracije. Jednako tako, podsjećamo da Ministarstvo vanjskih poslova raspolaže svim potrebnim mehanizmima da svako eventualno nepoštovanje, pogrešno predstavljanje i zanemarivanje državnih interesa Crne Gore od strane bilo kojeg sadašnjeg ili budućeg člana diplomatsko-konzularne mreže, preduprijedi i/ili sankcioniše”, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

Mila K

21 Jun. at 17:22

Gle gdin Ivanović kao što umije, u prazno uz omalovažavanje žene.

Tako ih je nažalost u pes Jakov naučio.