test

NAMIRENJE PARTIJSKIH APETITA: Spajićev rekonstruisani kabinet imaće više od 20 resora i 42 državna sekretara

I. Đoković

22/07/2024

09:18

Rekonstrukcija Vlade premijera Milojka Spajića mogla bi biti finalizovana već u utorak, jer su partije koje bi trebalo da uđu u Vladu najavile da će već tokom dana u ponedjeljak, na sjednicama stranačkih organa, odlučivati o najavljenoj rekonstrukciji. Dok se čeka odluka Bošnjačke stranke o tome da li će ući u rekonstruisanu Vladu, Demokratska narodna partija i Nova srpska demokratija su već sigurni članovi novog golemog Spajićevog kabineta koji će nastati dijeljenjem nekih ministarstava, kako bi se namirili svi partijski interesi.

Koalicioni sporazum, koji su 19. oktobra 2023. potpisali čelnici 11 političkih stranaka, sadrži klauzulu o ulasku NSD i DNP u Vladu. Po tom sporazumu, NSD-u trebalo da pripadnu Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesta potpredsjednika Vlade i ministra saobraćaja.

Za sada nema zvaničnih informacija o tome što će učiniti Bošnjačka stranka koja je, prema pisanju medija, spremna za ulazak u Vladu. Formalna odluka bi trebalo da bude donijeta na sastanku Glavnog odbora te partije koji je zakazan za ponedjeljak u 17 sati.

Prema pojedinim medijima premijer Milojko Spajić lideru Bošnjačke stranke Ervinu Ibrahimoviću ponudio da bira između Ministarstva socijalnog staranja, koje bi nastalo dijeljenjem sadašnjeg resora Ministarstva rada i socijalnog staranja, i Ministarstva za dijasporu koje bi trebalo da bude obrazovano u rekonstruisanoj vladi.

Jasno je da bi, zbog namirenja kadrova svih partija nove vladajuće koalicije, ulazak Bošnjačke stranke u vladu značio podjelu nekih resora ili formiranje novih ministarstava ili i jedno i drugo.

Upravo iz ovog razloga očekivati je da osim cijepanja Ministarstva rada i socijalnog staranja na dva resora, budu obrazovana i nova ministarstava podjelom postojećih, jer je teško očekivati da će se premijer Spajić odreći nekih svojih dosadašnjih ministara poput Anđele Jakšić Stojanović, Filipa Radulovića i Janka Odovića.

Ova tri resora bi po koalicionom sporazumu trebalo da pripadnu NSD-u i DNP-u, pa bi premijer mogao jednostavno da ih podjeli i tako zadrži svoje ljude u Vladi, a istovremeno namiri apetite srpskih stranaka.

Prosvjetna zajednica Crne Gore je pokrenula 11. jula online peticiju kojom traži da ministarka Jakšić Stojanović nastavi da obavlja dužnost ministarke prosvjete.

„Povodom najava rekonstrukcije Vlade i novih personalnih rešenja na čelu resora prosvjete, ovim putem izražavamo svoje nezadovoljstvo činjenicom da je prosvjeta još jednom planirana za najbanalnija politička potkusurivanja“, saopštila je Prosvjetna zajednica Crne Gore.

Ocijenili su da je prvi put nakon mnogo godina na čelu ovog resora ličnost koja je, zajedno sa svojim timom, pokazala profesionalnost, znanje, volju, entuzijazam, snagu i odlučnost.

Do trenutka pisanja ovog teksta, u ponedjeljak ujutro, peticija sadrži 888 potpisa.

Iako za ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića nije pokrenuta peticija, on slovi za jednog od najbližih saradnika premijera Spajića pa i on, dakle, spada u one koje i premijer vjerovatno želio zadržati. To znači moguće dijeljenje sadašnjeg ministarstva na dva zasebna resora: saobraćaja – koji bi pripao NSD-u, i pomorstva – koji bi ostalo u rukama Filipa Radulovića.

Otvoreno je pitanje kakvo će rješenje biti za zadržavanje ministra Odovića, ako premijer tako bude odlučio. Nije isključena ni dioba Ministarstva urbanizma i prostornog planiranja.

Ako bi se to dogodilo dobili bismo novi golemi kabinet, jer u igri nijesu samo ministarska mjesta, već i novi potpredsjednici, savjetnici i ostala mjesta „po dubini“.

Ako se ove podjele ministarstava pokažu kao realne za namirenje partijskih apetita rekonstruisana vlada premijera Milojka Spajića bi premašila 20 resora, a ako bi ispunili planirano da imaju 42 državna sekretara ovako veliki državni aparat bi postao još veće opterećenje za budžet na račun građana.

Poređenja radi 41. Vlada Duška Markovića imala je 17 resora, 42. Vlada Zdravka Krivokapića 12 resora, dok je 43. Vlada Dritana Abazovića imala 16 resora.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (1)

Crni

22 Jul. at 09:46

Samo da ministarka prosvjete ode, toliko neznanja i nerada u tom ministarstvu nije nikada bilo…ali bitno je da se reklamira po cijeli dan