test

Novaković Đurović: Premijer u sukobu sa dva ministra, Vlada gubi legitimitet

Standard

12/06/2024

18:37

Potencijalno razrješenje ministra pravde Andreja Milovića neće uticati na već izvjesno dobijanje pozitivnog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, ali hoće na sve što slijedi nakon toga, smatra Ana Novaković Đurović, poslanica GP URA.

Ona je za RTV Nikšić i emisiju „Kontakt“ kazala da su zakonska rješenja koje je pripremilo Ministarstvo pravde, posebno u dijelu borbe protiv korupcije, kao i u dijelu o pravosuđu, “loša”.

„Pozitivan IBAR je samo potvrda, jedan štrik da idemo dalje. Ne dobijamo od EK stav da su reforme sprovedene. Ona je u dokumentu, koji je publikovan, istakla da tek treba da sprovedemo reforme. Upravo zbog tog koraka nakon IBAR-a ovakva situacija u Vladi ne može biti podržavajuća. Ključni ministri imaju otvoren sukob sa premijerom i obratno. Imaju različite poglede, gospodin Šaranović i premijer Spajić, kako treba urediti bezbjednosni sektor. Mislim da će to uticati negativno na sve reforme koje bi trebalo da uslijede nakon pozitivnog IBAR-a. Zato smatramo da ova Vlada, sa trenutnom konstalacijom i odnosima nema ni legitimitet ni snagu da pokrene reformski proces“, kazala je za RTNK Novaković Đurović.

Kako dodaje u Vladi imamo i „tinjajući sukob između PES-a i Demokrata“.

„Konkretno između ministra Šaranovića i premijera Spajića. Od tog momenta je bilo jasno da dvije ključne pozicije za poglavlja 23 i 24 ministar Šaranović i sada ministar Milović su u otvorenom sukobu sa premijerom i on sa njima. A mi smo u procesu pridruživanja EU gdje na tim poljima treba da damo rezulatate“, napominje Novaković Đurović.

Smatra da su zakonska rješenja koje je pripremilo Ministarstvo pravde, posebno u dijelu borbe protiv korupcije, kao i u dijelu o pravosuđu “loša”.

„Neka su lošija i od trenutnih rješenja i vraćaju nas nekoliko koraka unazad. Ali sam sigurna da to nijesu motivi premijeru Spajiću da predloži razrješenja ministra Milovića. Zašto? Zato što je gospodin Spajić te zakonske tekstove, koje je ministar Milović zastupao, isto tako branio. Tako da su ovo rješenja Vlade koje je potpisao premijer. Mislim da su razlozi drugačiji, ovi navodni nijesu istiniti“, mišljenja je Novaković Đurović.

Izvor: RTV NK
Izvor (naslovna fotografija):

Ana Novaković Đurović

Ostavite komentar

Komentari (0)