test

Ništa od smjene: Mandić ostaje na čelu parlamentu; Poslanici GP URA izašli iz sale prije glasanja, iako su najavili da će glasati za razrješenje Mandića

Standard

11/03/2024

12:37

Inicijativa Demokratske partije socijalista (DPS) za razrješenje predsjednika Skupštine Andrije Mandića nije dobila potrebnu podršku poslanika. Poslanici Građanskog pokreta URA izašli su iz sale prije glasanja, iako su najavili da će glasati za razrješenje Mandića.Tok sjednice:

Protiv smjene Mandića 44 poslanika

Inicijativa Demokratske partije socijalista (DPS) za razrješenje predsjednika Skupštine Andrije Mandića nije dobila potrebnu podršku poslanika.

Glasalo je 72 poslanika, važećih listića je bilo 71. Za smjenu je glasalo 27 poslanika, a protiv je bilo 44.

Poslanici GP URA izašli iz sale prije glasanja, iako su najavili da će glasati za razrješenje Mandića.

U toku tajno glasanje o smjeni Mandić

Poslanici se, tajnim glasanjem, izjašnjavaju o inicijativi za razrješenje Mandića.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da se danas održava svojevrsni referendum da li će Crna Gora ostati na evropskom putu, ili će skrenuti sa njega.

Živković je rekao da poslanici Pokreta Evropa sad ćute, da su pognuli glave na današnju priču u parlamentu.

“Najviše me podsjećate na vazduh. Lebdite reda radi, kao da ne sjedite ovdje. Vidjećete se kako će se to odraziti na izborima. Današnjim ćutanjem poistovijetili ste se sa verijednostima Andrije Mandića i s punim pravom možemo reći da je on ideološki lider PES-a”, naglasio je Živković.

On je rekao da se Andrija Mandić dokazao kao neko suprotstavljen evroatlantskim vrijednostima.

“Mandić se do podne pokušava dopasti međunarodnim partnerima, a od podne stavlja prst u oko građanskoj Crnoj Gori”, ocijenio je Živković.

Fokus čitave priče je, navodi, na onima koji se predsatvljaju za evropske partnere i koji u nazivu partije imaju Evropu.

“Danas su potpuno izgubili integritet, dostojanstvo i politički legitimitet”, naglasio je Živković, ističući da je PES stavio tačku na evropski put Crne Gore.

Živković je uvjeren da nas novi izbori čekaju na jesen, pa se obratio poslanicima DNP-a i Nove srpske demokratije.

“Nema veće satisfakcije DPS-u od tgoga da ste vi došli na našu ideološku platformu, ali samo deklarativno”, poručio je Živković.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da će poslanici te partije će glasati protiv prijedloga o razrješenju Mandića.

“U čitavom spektru razloga postoji više osnova za to, a jedan je politički sporazum koji treba da bude realizovan. Drugi razlog su istorijski i rekordni rezultati konstatovani sa svih međunarodnih adreda”, istakao je Rovčanin.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić odgovorio je da susreti Dodika i Đukanovića nikada nisu rezultirali protestnom notom BiH, jer je uvijek govoreno o Bosni i Hercegovini kao međunarodno priznatoj državi, čija se teritorija i ustavne granice poštuju.

“Nemojmo da mijenjamo teze da bi se DPS-u prišilo antievropsko ponašanje. Nema ga. Što se tiče rejtinga, na današnji dan, nakon juče urađenih istraživanja, DPS je najjača politička partija u Crnoj Gori. Toliko o tome ko je lider opozicije, odnosno političke scene u Crnoj Gori. Mislim da nas vrlo brzo čekaju izbori, živi bili pa vidjeli”, poručio je Nikolić.

Poslanik DNP-a Milan Knežević je odgovorio da su Dodik i Đukanović prošli mnogo više političkih ofanziva nego što može da Nikolić pretpostavi.

“Kada govorite o referendumu, kažem Vam – pored slike Putina, treba da imate fotografiju Dodika i izbrojte kako su Hercegovci reagovali na referendum u Crnoj Gori i da su podržali referendum jer su mislili da će se to desiti i u RS”, naglasio je Knežević.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da se Knežević koristi uvredljivim kvalifikacijama i prokomentarisao je nekoliko navoda.

“Da sam na mjestu Ibrahimovića i BS, ne bih se uzbuđivao zbog obećanja povodom potencijalnog ulaska u Vladu, jer ste nam tri puta javno obećavali da ćete napustiti većinu ako popis bude odložen za jedan dan. Šta se desilo? Ništa. Kazali ste da ćete napustiti vlast u Podgorici, ako se do kraja izdefinišu odnosi između Podgorice i Zete. Nijeste napustili vlast”, istakao je Nikolić.

Zatim se osvrnuo na fotografije koje je Knežević pokazao u parlamentu.

“Kad govorite o Dodiku i pominjete susrete sa Vujanovićem i Đukanovićem, ne zaboravite da govorite o susretima koji su, neki od njih, bili u Briselu. Drugo, govorite o susretima organizovanim u RS, bh. entitetu u sklopu državne posjete BiH. I najvažnije, Dodik je 2008. na 2009. godinu govorio da se u Srebrenici dogodio genocid. U međuvremenu je referirao jer je počeo da se politički finansira ruskim novcem i ima drugačije političke svjetonazore”, naglasio je Nikolić.

Poslanik BS-a Ervin Ibrahimović odgovorio je Kneževiću da ne zna odakle želja da odlučuje hoće li BS u vlast, ili ne.

“Ako vi odlučuje te sa četiri poslanika, onda ne bilo takve većine”, naglasio je Ibrahimović.

Poslanik DNP-a Milan Knežević se obratio Kvintu da li možemo u Evropu sa ovakvim, ostrašćenim narativom, sa jednim vidom “srednjovjekovnog, plemenskog, rekao bi i kanibalizma sadržano u obrazloženju koje je isključivo antisrpsko i antidemokratsko”.

“Da li možemo sa ovim ljudima (opozicijom) u Evropu? Mislim da sa njima ne možemo ni u Rusiju? Uplašen sam za sudbinu Crne Gore, ali ovdje se pojavila “zračka” nada, jer je Dritan Abazović izrastao u lidera crnogorske opozicije. I zamolio bih PES da razmisle postoji li šansa da ovu gospodu sa moje desne strane uvedete u Vladu”, rekao je Knežević.

Knežević pokazao poslanicima fotografiju bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića sa predsjednikom bh. entiteta Miloradom Dodikom.

“Pored Dodika je trobojka, a proed Vujanovića alaj barjak pod kojim smo se borili na Fundini, Martinićima, Vučjem doolu, a u pozadini je mapa Republike Srpske. Vujanović nešto pokušava da kaže ali mu je donja usna otekla, ali sigurno je nešto htio reći”, naglasio je Knežević.

Zatim je pokazao fotograqfiju iz Hrama u Podgorici sa bivšim premijerom Igorom Lukšićem, tadašnjim gradonačelnikom Miomirom Mugošem i Dodikom.

“Znači na događaju kod okupatorske, veljesrpske SPC gdje je bio patrijarh i mitropolit Amfilohije. Šta oni rade na velikosrpskom piru? Da li ste ustali i rekli: “Sram vas bilo, kako ste mogli da uđete u Hram odakle se šire najgore anti-crnogorske poruke, jer je velikosprska politika potekla iz SPC i ima cilj da uništi malu Crnu Goru i ponovi 1918.”, naveo je Knežević.

Pokazao je i fotografiju Dodika i Mila Đukanovića, na kojoj se vidi i zastava EU.

“Nijednom nije pitao Dodika gdje mu je zastava BiH”, rekao je Knežević, pokazujući dalje fotografiju Đukanovića, Dodika i Biljane Plavšić.

On je rekao da je Đukanović ključni ideolog svih politika o kojoj priča opozicija.

“Da vam nije bilo Putina i Dodika nikada ne bi imali nezavisnu Crnu Goru”, naglasio je Knežević.

On je poručio Bošnjačkoj stranci da ukoliko bude glasali njeni poslanici za smjenu Mandića, DNP će biti protiv ulaska te partije u rekonstruisanu Vladu.

“Tako mi bog pomogao i sveti Vasilije Ostroški. Ne možete jedno poluvrijeme da igrate u Patrizanu, a drugo u Zvezdi”, istakao je Knežević.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da su posjeta Dodika i trobojka u njegovom kabinetu dvije nove stvari koje mu pripisuje opozicija, a da je sve ostalo priča koja ga prati i prije stupanja na tu funkciju.

“Takav sam kakav sam, ne bih se mijenjao ni sa kim od vas, ali bih želio zbog građana da oštre rečenice i formulacije pokušavamo da izbjegavamo u budućnosti. Koristim priliku da se zahvalim građanima Cetinja, jer od onih koji su bili na protestu najmanje je Cetinjana. Cetinje je većinski odlučilo da ne izlazi, već da čuje šta to ima da poruči Skupština”, istakao je Mandić.

Tvrdi da građane interesuje konkretni rezultati koje je isporučila parlamentarna većina, podsjećajući na povećanje minimalne zarade i penzije.

Tvrdi i da se svi u vladajućoj većini trude da Crna Gora bude prva sljedeća članica Evropske unije.

“Potrudili smo se da kompletiramo Ustavni sud, izaberemo članove Sudskog savjeta… To nam se vrednuje u Briselu i Zapadu. Ako Varhelji i drugi ljudi u Briselu vrednuju što sam uradio kao predsjednik parplamenta, onda ne vidim razloga da neko ubjeđuje građane kako navodno imamo problem sa EU”, naglasio je Mandić.

Poslanik DPS-a Nikola Janović kazao je da poslanici Pokreta Evropa sad ne vjeruju ni svojim stavovima i stavovima zbog kojih je Andrija Mandić danas na čelu Skupštine.

Smatra da je posjeta Milorada Dodika, njegov “teatralni izlazak” u Skupštinu i ćutanje na priču o svim Srbima u jednoj državi zaslužuje jednu osudu.

Poslanik DPS-a Oskar Huter kazao je da ostaje pri izrečenom stavu na Cetinju za Mandića da nosi titulu “četničkog vojvode”.

“Ukoliko Vas je to uvrijedilo spreman sam da se izvinim. Takođe, rekao sam da ste vlasnik dvojnog državljanstva. Ukoliko nijeste i tu sam spreman da navode ispravim. Rekao sam i da ste prvoosuđeni za “državni udar”. Da li  je to netačno? Danas nam se iz Dalaj Lamskog priča o tenzijama na Cetinju tokom prvog redovnog zasijedanja. Đe bijaste da progovorite o nezapamćenoj opsadi koju Cetinje ne pamti? Đe bijaste svih ovih mjeseci na rafale šovinističkog i govora mržnje koji su govorili iz vaših klupa. Je li Vam to projekat Mržnja sad 1, Mržnja sad 2, ili Mržnja sad 3″, upitao je Huter.

On ističe da nije Andrija Mandić sam izabran za predsjednika Skupštine.

“Jesu li i Vama srpski heroji Mladić, Karadžić, Krajišnik? Za mene je srpski heroj Srđan Aleksić”, poručio je Huter poslanicima PES-a.

Prema njegovim riječima, Putinove i Vučićeve marionete u Crnoj Gori nastavljaju raditi ono za šta su unajmljeni.

“Da institucionalno se uništi Crna Gora kako bi se pokazalo da ne može biti funkcionalna država i da joj treba stariji brat iz Beograda kojeg kontroliše Moskva”, naglasio je Huter.

Inicijativa o smjeni Mandića itekako će imati uspjeh, jer ćemo ogoliti politiku koja vlada Crnom Gorom, poručio je Jevto Eraković iz DPS-a.

Kako je kazao, ogoliće “neprincipijelne saveze koji podržavaju politiku Andrije Mandića”.

“Mandić je čovjek koji na svaki način svojim djelovanjem, istina prikrivenim, potpuno drugačijim putem pokušava da uruši evropski put Crne Gore. To je politika Andrije Mandića kojeg znamo još iz devedesetih godina”, naveo je Eraković.

Nemamo dilemu da treba da glasamo za smjenu Andrije Mandića, poručio je poslanik GP URA Filip Adžić.

“Osim toga on je svakako neko ko, bez obzira na pokušaj promjene narativa i okretanje EU,  izaziva ogromne podjele društva”, rekao je Adžić.

Zabrinjava, kako kaže, i ćutanje Mandića na odluku Vlade o zaduženju pod nepovoljnim uslovima.

“U Crnoj Gori se pokušava brzim potezima steći neka vrsta koristi, da se Crna Gora baci na koljena i postane zemlja koja je najzaduženija u Evropi. Plan je i da budemo zavisni od nekih zemalja regona, to se vidi na polju energetike, na polju saobraćajne infrastrukture, i drago mi je da građani to mogu da vide”, rekao je Adžić.

Šef Poslančkog kluba DPS Andrija Nikolić, nakon pauze zbog sjednice Kolegijuma je obrazložio inicijativu za smjenu Mandića.

“Mi smo ga okarakterisali kao teg o vratu evropske Crne Gore. Poziciju je zloupotrrijebio i dobijao je bezrezervnu podršku svojih koalicionih partnera. On u nelegalnom posjedu crnogorskog državljanstva. Potvrdio da je vlasnik srpskog državljanstva postao nakon 2. juna 2006. godine”, dodao je Nikolić.

On kaže da Mandić krši Zakon o crnogorskom državljanstvu i pita MUP zašto ne preduzima nikakve korake po ovom pitanju. Navodi da je ovo jedan od razloga zašto on ne može biti predsjednik Skupštine.

Drugi razlog je, kaže, da je Mandić pokušao da kompromituje Skupštinu Crne Gore, kao što je njegov odlazak u Beograd na proslavu izbornog rezultata stranke druge države.

“Treći razlog je uvođenje zastave druge države u kabinet predsjednika Skupštine”, kaže Nikolić.

Takođe, čestitka njegova povodom neustavnog dana Republike Srpske i posjeta Milorada Dodika, negatora genocida, čime se većina stavlja na stanu onih koji žele da sruše državu BiH.

Nikolić je parlamentarnoj većini rekao da je Mandić njihov šef.

“Nikad se nije dogodilo ovo što se danas dešava u crnogorskom parlamentu. Mandić je teg o vratu evrospkoj CG. Vuk u jagnjećoj koži”, naveo je Nikolić.

Za riječ se javio i poslanik DPS Ivan Vuković.

“Niko od nas nema problem sa Mandićem. Pokojni otac Mandića je bio dobar prijatelj sa mojim đedom. Ovo što govorimo je zato što radite iste stvari zbog kojih ste teg o vratu građanske Crne Gore. Vi niste porekli da je referendum o nezavisnosti pokraden i da se u Srebrenici nije desio genocid. Vi ste zastupnik onih koji sprovode nacionl-šovinistiku politiku u pojedinim opštinama. Vi ste promoter velikosrpskog nacionalizma i za vas su heroji ostali Karadžić i Mladić. Zbog Vas takvog i onih koji Vas slijede ovaj parlement je mjesto gdje se gaze Ustav i zakoni ove države. Zbog Vas največi broj ambasadora zemalja zapadnog svijeta zaobilaze ovaj parlament”, naveo je Vuković.

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić tražio je da se sa dnevnog reda skine tačka o smjeni Mandića.

“Svjesni smo toga da nema dovoljno glasova podrške za ovakvu inicijativu. Potrebno je sačuvati društvnu stabilnost, toga smo se nagledali na Cetinju u četvrtak. Nakon Cetinja smo se zapitali da li da dopustimo da se tenzije nastave. Iz tih razloga smo tražili povlačenje”.

Mandić ističe da nema potrebe da bježi niti da se crveni.

“Što se mene tiče ja sam spreman za svaku raspravu, ali razumijem pravo najjačeg kluba u parlamentu”.

Čarapić dodaje da smo u četvrtak na Cetinju vidjeli gubljenje kompasa.

“Kada sam vidio rekaciju i neizdrž da se raspravlja o inicijativi, ko sam ja da sprečavam diskusiju”.

Poslanik SD-a Boris Mugoša obraćajući se Čarapiću kazao je da ne rješavaju njihove interne probleme preko njihovih leđa.

Andrija Nikolić iz DPS pozvao je Čarapića da pročita poslovnik, jer je, kako je rekao, “frapantno da šef najvećeg poslaničkog kluba ne zna procedure”.

Čarapić je, odgovorio da kolegijum utvrđuje dnevni red, da nisu imali problem da smjena Mandića bude tačka dnevnog reda, ali su kako kaže, želejeli da spuste tenzije, dok ih drugi dižu.

Nikolić kaže da se nikad nije dogodilo da sjednica skupštine počne a da se prethodno ne održi kolegijum.

“Nijesmo podijelili diskutante niti se dogovorili o dnevnom redu. Predlažem da date pauzu i da se dogovorimo o rasporedu vremena po poslaničkim klubovima”.

Mandić je predložio da tačka o smjeni traje tri sata, a nakon ishoda glasanja, da se održi kolegijum o drugim tačkama.

“Ja sam vas pozivao na Cetinju da održimo kolegijum, vi nijeste željeli. Mi ne znamo kako će da se završi glasanje”.

Inicijativu za razrješenje Mandića podnijela je Demokratska partija socijalista, uz obrazloženje da on nije dostojan da obavlja tu funkciju, ali je Pokret Evropa sad (PES) zatražio da se ta tačka skine sa dnevnog reda današnje sjednice.

Na dnevnom redu će, osim predloga za razrješenje Mandića, biti i predlozi zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, o dopunama Zakona o biračkom spisku i o međunarodnoj razvojnoj saradnji i međunarodnoj humanitarnoj pomoći.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o osiguranju, Predlogu zakona o upravljanju otpadom, a na dnevnom redu su i predlozi izmjena i dopuna zakona o industrijskim emisijama i o biocidnim proizvodima, kao i tačka izbori, imenovanja i razrješenja.

Iz Skupštine su naglasili da se radi o predloženom dnevnom redu i da će se poslanici o njemu izjasniti na samoj sjednici.

Izvor (naslovna fotografija):

STANDARD

Ostavite komentar

Komentari (0)