test

Predsjednik Milatović sa ambasadorima članica EU: Dobijanje IBAR-a zajednički rezultat zalaganja cijelog društva

Standard

20/06/2024

16:05

Smatra da bi Crna Gora ulaskom u EU 2028. godine, kao pozitivan primjer zamljama kandidatima bila podstrek i dokaz da je proces proširenja EU i dalje živ.

Predsjednik države Jakov Milatović prisustvovao je radnom ručku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka belgijskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Kako je navedeno iz njegovog kabineta, tom prilikom, on je belgijskom predsjedavajućem Savjeta EU i našim partnerima iz EU zahvalio na kontinuiranim naporima i posvećenosti koji su značajno doprinijeli održavanju predstojeće Međuvladine konferencija.

Naglasio je da je dobijanje IBAR-a zajednički rezultat zalaganja cijelog društva, te da će našoj zemlji otvoriti završnu fazu pregovora za punopravno članstvo u EU, što će potvrditi da politika proširenja ostaje u fokusu evropske politike.

Kako je istakao, nakon dobijanja IBAR-a neophodna je dodatna angažovanost donosilaca odluka, imajući u vidu da nas u narednom periodu očekuju veliki izazovi, kako bi u najskorijem roku ispunili sve obaveze iz pregovaračkog procesa.

U tom smislu, kako je naveo, Crna Gora bi ulaskom u EU 2028. godine, kao pozitivan primjer zamljama kandidatima bila podstrek i dokaz da je proces proširenja EU i dalje živ.

Istakao je da suština samog procesa i sprovođenja reformi u konačnom treba da rezultira poboljšanjem kvaliteta života naših građana, a ne samo formalnim ispunjavanjem zadataka.

Na kraju, poručio je da očekuje da će i nakon evropskih izbora, EU posvećeno raditi na integraciji zemalja kandidata, kako bi ostala efikasan globalni akter za promociju svojih vrijednosti.

Izvor (naslovna fotografija):

Kabinet predsjednika

Ostavite komentar

Komentari (0)