test

Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u SE, Crna Gora bila protiv

Standard

27/03/2024

17:31

Politički komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) donio je na današnjem sastanku u Parizu odluku da preporuči pozivanje Kosova u članstvo Savjeta Evrope.

Ova odluka objavljena je na nalogu tog komiteta PSSE na društvenoj mreži X.

Dva glasa protiv bila su od poslanika Srbije, a po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Kresnik Ahmetija potvrdio je na društvenoj mreži Fejsbuk da je glasanje u Odboru Parlamentarne skupštine SE bilo uspješno za Kosovo.

“Mišljenje izvjestiteljke Bakojani je upravo odobreno u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Savjeta Evrope. Ovo mišljenje preporučuje članstvo Kosova u Savjetu Evrope bez ikakvih dodatnih preduslova. Nijedna od obaveza koje Kosovo mora da preuzme ne mora se ispuniti prije članstva. Čak se u tački 11 jasno navodi da se obećanje mora ispuniti nakon članstva “, navodi se u objavi Ahmetija.

Dodaje da je sve prijedloge za postavljanje novih preduslova većina članova Odbora odbacila, što, kako navodi, pokazuje da bi Kosovo trebalo da postane članica u maju ove godine i da bi novi preduslovi bili nepravedni.

“Štaviše, mišljenje zahtjeva uklanjanje fusnote iz denominacije Kosovo, koja se koristi od 2008. godine u svakom izvještaju i komunikaciji o i sa Kosovom. Takođe, preporučuje se da Kosovo poziva kao država, prema članu 4. Statuta Savjeta Evrope, a ne kao mjesto (country), prema članu 5”, stoji u objavi.

Sljedeći korak je razmatranje ove odluke na plenarnom zasijedanju 18. aprila, navedeno je u objavi.

Foto: Iks

Crnu Goru u Komitetu predstavlja poslanica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević. Ona je Vijestima juče rekla da neće glasati za prijem Kosova u SE. Ona je rekla da aplikaciju Kosova za članstvo u SE vidi problematičnom iz više razloga, a prvi je “što se radi o teritoriji koja je još sporna”, jer je ne priznaje više od polovine zemalja članica Ujedinjenih nacija, a takođe ni nekoliko zemalja EU, poput Grčke, Španije, Kipra, Rumunije i Slovačke.


Na sastanku Komiteta u Parizu glasalo se za izvještaj grčke poslanice Dore Bakojanis u kojim je stajala preporuka da Kosovo bude primljeno u SE.


Sljedeći korak je da se zahtjev Kosova da postane član SE razmotri u plenumu PSSE i da se i tamo obavi glasanje, a zasijedanje PSSE očekuje se 18. aprila. Konačnu riječ o tome da li će Kosovo postati član Savjeta Evrope daće Komitet ministara SE.


“Nakon rasprave u kojoj smo učetvovali i iznijeli svoje stavove, a to je da Kosovo nije država, nikada neće biti, i da je Kosovo sastavni dio Srbije, da se na Kosovu krše ljudska prava, da su pogazili međunarodno pravo i da nisu ispunjena sva tri uslova koje je Bakojanis navela prije dvije nedelje, ista je okončana tako što je izvještaj usvojen sa 31 glasom za”, izjavila je za Kosovo-online Biljana Pantić Pilja, šefica srpske delegacije u PSSE.


Vukićević je šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE (PSSE) koju čine tri člana, dva iz vlasti i jedan iz opozicije, i tri zamjenika. Pored Vukićević, članovi su Vasilije Čarapić (PES) i Boris Mugoša (SD), dok su zamjenici Nikola Camaj, Nađa Laković (PES) i Miloš Konatar. U glasanjima učestvuju predstavnici, a u slučaju njihove spriječenosti, glasaju zamjenici.
Glavni odbor DNP-a, partije Milan Kneževića, u nedjelju je dao podršku Vukićević da glasa protiv prijema Prištine u SE, pišu Vijesti.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)