test

Rakočević: Od Vučićevog žustrog odgovora nije bilo ništa

Standard

09/10/2024

07:09

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vičiću teško da iko, nakon dosadašnjeg iskustva, može zaista da povjeruje kada kaže da ga ne zanima to što se dešava u Crnoj Gori, da ne zna ko je učestvovao na loklanim izborima u Glavnom gradu. Nijesu dobre poruke podizanja nacionalnih tenzija i važno je da crnogorski političari ne doprinose zapaljivom retorikom – ocijenio je gostujući u 24 sata Televizije E, poslanik Demokratske partije socijalista, Nikola Rakočević.

Odnosi Crne Gore sa susjedima s namjerom urušavaju, često uz prljav posao, smatra Rakočević. Dodaje da se na djelima pokazuje da država gradi dobrosusjedske odnose, a Crna Gora, nažalost, to ne čini u posljednje četiri godine.

“Javnost bi trebalo da zabrine što su poruke o dobrosusjedstvu koje dolaze iz Crne Gore, kao i potpisi na dokumentima, koji treba da potvrde te odnose, a koje je Crna Gora gradila do 2020. godine, samo mrtvo slovo na papiru. Imamo predsjednika Skupštine, potpredsjednika Vlade i jednog od lidera parlamentarne većine, na listi sankcija jedne od država Evropske unije, koja nam je i susjed. Imamo protestnu notu od drugog susjeda, Bosne i Hercegovine. Imamo narušene odnose sa Kosovom, upravo zbog poruka iz parlamentarne većine da treba spriječiti ulazak te države u međunarodne institucije” – smatra Rakočević.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sa konferencije za medije iz Tivta, nakon Samita Brdo-Brioni, Crnoj Gori ponovo zamjerio to što je postala nezavisna i priznala nezavisnost Kosova, podjseća Rakočević. U njegovu poruku da i ne zna ko je nastupao na loklanim izborima u Glavnom gradu, dodaje Rakočević, upitno je ko može da povjeruje.

“Da li bilo ko vjeruje, nakon “bitke za Nikšić” koja je vođena kao kampanja na jednoj od njegovih televizija, nakon poruke da će u Budvi “rešiti stvar”, samo nekoliko mjeseci kasnije Vučić ne zna što se dešava u Crnoj Gori. Ne samo da zna, nego i potpomaže svoje političke snage u Crnoj Gori. I nije to jedini primjer miješanja Vučića u unutrašnje stvari država regiona. Ipak, ja sam zaista bio iznenađen kada su mediji bliski režimu u Beogradu, i sam Vučić, rekli da će pružiti žestok odgovor prijetnjama iz Crne Gore. Vjerujte, nijesam ironičan, pokušao sam da nađem ko je to prijetio gospodinu Vučiću i da se pridružim njegovom odgovoru, jer nema smisla da bilo ko iz Crne Gore prijeti bilo kojem predsjedniku susjedne države. Ali, nijesam mogao da nađem ni jednu jedinu izjavu. Naravno, kada je došao u Crnu Goru od žustrog odgovora nije bilo ništa, jer nije imao na šta da odgovori” – kaže Rakočević.

On smatra da je iskustvo u protekle četiri godine pokazalo kako je teško prognozirati da li je realno da se napravi bilo koja koalicija nakon loklanih izbora u Glavnom gradu. Ali, dodaje, zdravorazumno je i logično da politička alternativa sadašnjoj vlasti sjedne i razgovara.

“Ta politička alternativa izbrojila je 60 odsto podrške građana na lokalnim izborima u Podgorici, u odnosu na 40 odsto podrške partijama koje su u Vladi i koje su do nedavno bile na vlasti u Glavnom gradu. Dakle, zdravorazumno je, politički logično i jedino principijelno da razgovaraju. Da li je moguće da dođu do dogovora, to pitanje ostavljam gospodinu Nerminu Abdiću, koji će voditi naš tim, ako do pregovora dođe, kao i ostalim akterima na političkoj sceni. Podsjetiću vas da nijesmo mi iz Demokratske partije socijalista i opozicije kazali da se u kampanji za podgoričke izbore testira povjerenje građana u Vladu. To je uradio gospodin Saša Mujović, ispred Vlade, ispred Pokreta Evropa sad” , poručuje Rakočević.

Izvor: TV E
Izvor (naslovna fotografija):

NIkola Rakočević

Ostavite komentar

Komentari (0)