test

RAKOČEVIĆ ZA STANDARD: Crna Gora iz EU dobila opomenu pred isključenje – država taoc MANDIĆEVE I SPAJIĆEVE politike

I. Đoković

11/07/2024

11:17

Poruke otkazivanja posjete Šarla Mišela i uklanjanje paragrafa o Crnoj Gori u izvještaju Evropske Unije jasne su - Crna Gora je dobila opomenu pred isključenje, kaže u intervjuu portalu Standard poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini CG Nikola Rakočević.

Nikola Rakočević je u razgovoru za Standard istakao kakve političke igre vode Mandić, Knežević i Spajić po nalogu Vučića, a sve u cilju sprječavanja da Crna Gora prije Srbije postane članica Evropske Unije i osvrnuo se na djelovanje DPS-a povodom nepoštovanja Skupštine od strane premijera kao i na viziju kako Demokratska partija socijalista vidi napredovanje Crne Gore u EU integracijama u narednom periodu.

STANDARD: Parlamentarna većina izglasala je Rezoluciju o Jasenovcu i odmah nakon toga dobila “šamar” iz EU kroz ottkazivanje posjete Šarla Mišela, kao i oštre reakcije koje ne jenjavaju iz susjedne Hrvatske. Kako Vi tumačite poruke EU zbog donošenja Rezolucije i da li ovakav potez defititivno usporava dalje integracije Crne Gore u EU?

RAKOČEVIĆ: Poruke otkazivanja posjete Šarla Mišela i uklanjanje paragrafa o Crnoj Gori u izvještaju Evropske Unije jasne su – Crna Gora je dobila opomenu pred isključenje.

Promjena vrijednosti na kojima počiva Vlada i većina je potrebna. Ukoliko se to ne dogodi nakon brzih vanrednih izbora – Crna Gora će biti zakočena na putu ka EU.

Hrvatska, kao država članica EU, će imati snažan odgovor na nepotrebnu Rezoluciju crnogorskog parlamenta i nažalost gradjani Crne Gore, koji su taoci Spajića-Mandića i Vučića biće žrtve pogrešne politike naše države koja rušeći nacionalne interese ostvaruje svoj jedini programski cilj.

  • STANDARD: Šta se zapravo po Vašem mišljenju krije iz donošenja Rezolucije i ko suštinski stoji iza nje, pogotovo imajući u vidu tajming odnošenja i Rezolucije i prostora koje su njeni donosioci imali sve ovo vrijeme da iniciraju donošenje te Rezolucije?

RAKOČEVIĆ: Upozoravali smo da će Rezolucija posvećena genocidu u Jasenovcu zaustaviti Crnu Goru na njenom integracionom putu u EU. Genocid u Jasenovcu i Holokaust ukupno ne negira niko, zato je Rezolucija sasvim nepotrebna.
Ipak, očigledno je da je postojala svrha za ovakav politički potez, kojim se zloupotrebljavaju žrtve strašnog stratišta u Drugom svjetskom ratu.

Dva su glavna cilja združene akcije režima u Beogradu i njegovih političkih eksponenata u Podgorici:

Foto: DPS

Prvo, relativizovati genocid u Srebrenici nakon što je Generalna skupština UN-a donijela Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, zbog povampirenja politika koje su genocid počinile i koje ga negiraju i nakon 30 godina od velikog stradanja.

Drugo, da bi se isprovodirala Hrvatska, ali i Njemačka i Austrija koje se tretiraju ovom akcijom antievropske politike u regionu.
Provokacije je bila potrebna da bi se ostvario interes režima u Beogradu – zaustaviti Crnu Goru koja napreduje suviše brzo na integracionom planu, što Vučića čini neupsješnim u očima svojih gradjana, jer ne obezbjedjuje istu dinamiku evropske politike u Srbiji.

Kada ovome dodamo interes Rusije da region ne napreduje ka EU, slika je više nego jasna. Najzad, ovakav ishod su najavili Vučević i Vučić kada su obećali svojim gradjanima da nijedna država prije Srbije neće postati članoca EU. Treba biti slijep kod očiju i ne vidjeti jasnu političku igru Vučića i njegove posluge u Crnoj Gori.

Nije ovo jedini potez koji je pripremila regionalna antievropska koalicija režima u Srbiji i trenutne većine u Crnoj Gori. Repertoar rušenja stabilnosti i evropske perspektive Crne Gore će se nastaviti na temi državljanstva, pokušaja promjene Ustava i sličnim akcijama.

  • STANDARD: Pokret Evropa sad je stao iza Rezolucije i čini se konano otkrio svoje lice, iako njihovo glasanje i izjave predsjednika te partije i premijera šalje oprečne poruke – da li je ovo pravo njihovo lice i da li su priče da ih isključivo zanimaju EU integracije i ekonomske teme bile običan populizam?

RAKOČEVIĆ: Vjerujem da su Mandić i Knežević direktni eksponenti politike Aleksandra Vučića, koji je Rezolucijom nanio nemjerljivu štetu interesima Crne Gore, a to je nastavak dinamičnog puta ka punopravnom članstvu u EU.

U pravu ste da taj posao nijesu mogli sami realizovati. Za to im je poslužio Spajić i njegov interesni pokret koji je spreman prodati Crnu Goru bez imalo griže savjesti, samo da bi se zadržala pozicija Premijera sa koje se mogu efikasno završavati poslovni interesi i bogatiti se na račun gradjana Crne Gore.

Dakle, velikosrpski nacionalizam je našao saučesnika u pohlepnoj političkoj strukturi koja za novac i privilegije bez razmisljanja prodaje nacionalne interese. Sve što su obećali (EU i ekonomija) zapravo su uništili, a ono o čemu su ćutali (izdaja nacionalnog interesa) pretvorili su u državnu politiku.

  • STANDARD: Svjedoci smo da parlamentarna većina funkcioniše na principu ucjena na osnovu kojih donose važne odluke kojih ispašta Crna Gora, koliko će nas koštati ovakav odnos unutar parlamentarne većine i ko je zapravo lider koji upravlja procesima u državi i za čije interese?

RAKOČEVIĆ: Bez dileme, već nas skupo košta neodgovornost većine prema gradjanima i državi. U finansijskom smislu to koštanje se finansira iz zaduženja koje ne može trajati u nedogled, a račun će stići svima nama, gradjanima.
Sem toga, medjunarodni ugled i urušavanje institucija će proizvesti štetu koja će morati da se sanira godinama.
Šef parade je van Crne Gore, a glavni izvodjač radova je Andrija Mandić. Spajić je prolazni čovjek koji za fotelju Premijera i šaku eura iz budžeta izdaje Crnu Goru.

Nikola Rakočević
  • STANDARD: Da li smatrate da ovakva Vlada izgurati cijeli mandat ili smo bliži vanrednim parlamentarnim izborima i kad bi oni po vašem mišljenju mogli biti i kakav rezultat DPS očekuje na tim izborima?

RAKOČEVIĆ: U najboljem državnom interesu bi bilo skratiti mandat Vladi i Skupštini. Za takvu odluku je potrebna većina. Ipak, većina u Crnoj Gori posljednjih četiri godine nije uradila ništa u interesu gradjana i države, zato sumnjam da će sami shvatiti da je potrebno podvlačenje crte i vanredni izbori. Ako bi se, pak, desili, DPS bi bila, bez sumnje, najsnažnija politička partija, čime bi mogli zaključiti da smo nakon reformskih aktivnosti i rada na sopstvenim nedostacima i afirmaciji naših superiornih vrednosnih i programskih politika, uspješno obnovili povjerenje gradjana Crne Gore.

Zagledani smo u viziju bolje Crne Gore, u bolji životni standard svakog čovjeka u državi, u veća prava zaposlenih, u nove investicione šanse i brojne mogućnosti kako pomoći malom i srednjem biznisu, kako opet učiniti Crnu Goru draguljem svjetskog turizma, državom koja stvara uslove za poljoprivrednike da proizvodi zdravu hranu i plasiraju je na domaće tržište turistima visoke kupovne moći. Uvjereni smo da je i dalje moguće obnoviti gradjansko društvo evropskih vrijednosti i spremni smo preuzeti odgovornost za budućnost naše Crne Gore nakon izbora, kad god oni bili.

Vizija uspješne Crne Gore, kvalitet i stručnost za upravljanje državnom politikom su trenutno u opoziciji, a kompleksi, bahatost i potpuno neznanje su na vlasti. Uradićemo sve da srušimo i ovu Vladu, kao što smo srušili dvije prethodne. Do tada, odgovorno ćemo se brinuti o interesima gradjana i države iz opozicije.

  • STANDARD: DPS je može se reći konačno zaigrao oštrije blokirajući održavanje premijerskog sata zbog premijerovog nepoštovanja Skupštine, da li možemo očekivati radikalniji pristup u odbrani državnih interesa pogotovo kad je u pitanju Zakon o državljanstvu i izmjenama istog u najavi kako bi se sproveo svojevrsni izborni inženjering i dozvolilo biračima iz Srbije da kroje sudbinu Crne Gore?

RAKOČEVIĆ: Nepoštovanje gradjana i poigravanje državnim interesima mora se zaustaviti. Upozorenje Premijeru je poslato.
Nastavak akcije protiv Crne Gore, njenog Ustava i njene nezavisnosti, bio bi uvod u ozbiljnu destabilizaciju države.
Ne bi samo DPS pružio otpor, bilo bi to nedovoljno – ustala bi Crna Gora. Očekujem da glupost premijera Spajića ima granicu, a nadam se da ona završava tamo gdje počinje nezavisna i slobodna Crna Gora.

Izvor (naslovna fotografija):

Nikola Rakočević

Ostavite komentar

Komentari (0)