test

Skupština usvojila zakon o sprečavanju pranja novca i izmjene Krivičnog zakonika

Standard

11/12/2023

15:26

Poslanici u crnogorskom parlamentu usvojili su predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kao i predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore. 





Predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma usvojen je sa 64 glasa za i bez glasova protiv.  Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore usvojen je sa 63 glasa za i bez glasova protiv. 

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da je cilj zakona da se eliminišu uočene slabosti u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Zakon stupa na snagu danom objave u Službenom listu. 

Glasanje je uslijedilo nakon 11 sati rasprave. 

Skupština će rad nastaviti sjutra u podne, a na dnevnom redu je još 20 tačaka.

Ministar pravde Andrej Milović je u završnom obraćanju istakao da je predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore dobio odlične ocjene od strane Evropske komisije.

“Jedno je kvalitetno rješenje i nadam se podršci i opozicije. Imamo šansu da pokažemo političku zrelost da sarađujemo kada je riječ o bitnim temama“, istakao je Milović.

Istakao je da je on za prihvatanje amandmana koji je predložola opozicija, i da se poslanici o tome izjasni.

Ivan Vuković je u objašnjenju amandmana  kazao da ze u aktuelnom KZ onaj ko ne poštuje državne simbole i državu kažnjava novčanom kaznom ili kazna do jedne godine , i “da bismo preventivno djelovali predložili smo amandman koji glasi da treba proširiti krivično djelo se izbiše dio o novčanoj kazni, već da se izriče kazna zatvora. Isto ovakvo rješenje imamo i u Hrvatskoj koja je članica EU”.

Milan Knežević je istakao da se mora sačekati matični odbor o pomenutom amandmanu, ali da ga DNP neće podržati budući da se u njemu navodi da se donosi zbog predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića. Vuković je kazao da je to neistina.

Andrija Mandić je podsjetio da je odbačena optužnica da je Kovačević povrijedio ugled Crne Gore.

“To što je optužnica odbačena dovoljno je da imamo negativan stav prema vašem amandmanu”, poručio je predsjednik parlamenta Andrija Mandić. 

Na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu predlagači amandmana (DPS) u dogovoru sa ministrom pravde Andrejem Milovićem povukli su amandman. Milović je dao riječ da će se o ovom pitanju voditi računa u narednim izmjenama i dopunama zakona, koje se očekuju u septembru 2024. godine.

Nikolić: Mandić očigledno želi da demonstrira ko je formalni i neformalni šef parlamentarne većine

Poslanik Andrija Nikolić je kazao da je CG jedina zemlja u svijetu u kojoj predsjednik Skupštine ima problem za dodatnim mehanizmima zaštite.

“Mandić očigledno želi da demonstrira ko je formalni i neformalni šef parlamentarne većine, a zaboravlja na kojem mejstu sjedi. Vi ste predsjednik Parlamenta, vi izmjene ovog zakona predstavljate kao političku pobjedu parlamentarne opozicije – ovo stvarno treba da se izučava, jer sam siguran da nije zabilježeno u političkoj praksi”, kazao je Nikolić.

Mandić je dao pauzu, dok Odbor za politički sistem ne raspravi o amandmanu DPS-a.

Vuković: Pooštriti kazne za one koji ne poštuju državne simbole CG

Ivan Vuković je kazao da KZ u članu 198 štiti ugled Crne Gore i propisuje kazne za one koji pokazuju nepoštovanje prema državi i simbolima.

“Svjedoci smo što je bilo s predsjednikom opštine Nikšić. Da bismo preventivno djelovali mi smo predložili amandman na ovo zakonsko rješenje, smatramo da treba proširiti kaznenu politiku i za ovo djelo propisati kaznu zatvora do jedne godine”; kazao je Vuković.

Poslanik PES Dragović je kazao da je svima u interesu poštovanje držanih simbola CG, ali da se predloženim izmjenama ne pooštrava kaznena politika.

“Neophodno je pooštriti kaznenu politiku, ali mislim da način na koji je predložen nema nikakvog efekta”, kazao je Dragović.

“Bježanje vam se može obiti o glavu na online kongresu”

Poručio je da će podržati predlog DPS-a o kontrolnom saslušaljnju Milovića.

“Za Vas još uvijek ima nade, ali mislim da način na koji vi sada bježite od Mila i Duška može vam se obiti o glavu na online kongresu, gdje će se birati predsjednik DPS-a putem broja lajkova”, naveo je Knežević.

Živković je ustvrdio da Knežević ne može politički da postoji bez Đukanovića.

Pejović je rekla da je Milović svoju kćerku stavio ispred sebe kao štit.

“Zato je važno da ove izmjene izglasamo i primjenjujemo u praksi, da ne bismo svjedočili ovome što cijeli dan slučamo”, kazala je Pejović.

Milović je odgovorio da je ispod svakog nivoa da komentariše njene navode.

Knežević: Sve vas mlađe je postavljao ovdje i Milo i Duško, i sad kažete da nemate veze sa DPS-om

Knežević je poručio da aktuelni poslanici DPS-a bježe od zaostavštine te partije.

“Sa sjetom moram da porimijetim šta se napravi od onog velikog DPS-a Mila Điukanovića i Duška Kneževića, naših ljutih protvnika. Danas cijelo vrijeme bježite od zaostavštine DPS-a. Sve vas mlađe je postavljao ovdje i Milo i Duško, i sad kažete da nemate veze sa DPS-om. Odlično, ali to razjasnite sa ovima koji su vas postavljali”, istakao je Knežević.

Milović: Rado ću se odazvati saslušanju

Milović je odgovorio da će se vrlo rado odazvati kontrolnom saslušanju.

Živković: Tražićemo kontrolno saslušanje Milovića, Terzića i Šukovića.

Danijel Živković istakao je da DPS može biti odgovoran za stvari koje su se dešavale dok su oni bili na vlasti, ali da su ova zakonska rješenja mogla biti izmijenjena i 2022. godine.

“Možemo se mi politički dijeliti, ali zbog sive liste investitoiri neće doći u CG da ulažu novac”, istakao je Živković. 

On se pita zašto proces evropskih integracija postavgustovska većina nije dovela do kraja?

Tačno je da je DPS mogao da odradi više, ali mi prihvatamo naš dio odgovornosti. Nijesam vidio da je neko za ove tri godine priznao svoju odgovornost u bilo kojoj oblasti”, naveo je Živković.

Živković je istakao da će DPS tražiti kontrolno saslušanje ministra pravde Andreja Milovića, direktora ANB-a, doskorašnjeg direktora UP Nikole Terzića, i direktora SPO Predraga Šukovića.

Milović: Kadrova GP URA neće biti, ili ja neću biti ministar u Vladi

Milović je ponovio da Šuković neće biti šef SPO.

“Ja ne bih bio u vladi u kojoj bi on bio šef SPO. Znam da ste nervozni, to vam je prijatelj, koristili ste ga politički… Vaših kadrova neće biti, ili ja neću biti ministar u Vladi”, kazao je Milović odgovarajući Novaković-Đurović.

Novaković-Đurović je odgovorila Miloviću da ne “maže oči građanima i građankama”.

“Vi najbolje govorite o tome kako ste odnosite prema institucijama, najbolje će vam oni dati ocjenu”, kazala je Novaković-Đurović.

Eraković: Javno pozivam tužilaštvo da sve ove navode koje smo danas čuli odmah ispita

Eraković je, reagujući proceduralno, kazao da tužilaštvo mora da provjeri navode koje smo danas mogli čuti na sjednici.

“Čuli smo ozbiljne optužbe o namještenim sudskim procesima, optužbe na račun nekih prethodnih predstavnika vlade… Javno pozivam tužilaštvo da sve ove navode koje smo danas čuli odmah ispita”, kazao je Eraković.

Biće, dodaje, još tema, ali poručuje da “izgovorena riječ nešto znači u ovom parlamentu”.

“Ne zahtijevamo kokice i osvježavajuća pića, zahtijevamo istinu”, poručio je Eraković.

Poslanik PES Zečević prokomentarisao je nastup Abazovića.

“Dobro smo mi u pamet kad je ovakav čovjek bio na čelu vlade”; poručio je poslanik PES-a.

Abazović: Cilj vam je da se Crna Gora vrati na staro

Abazović je kazao da je Milić svoj posao radio profesionalno i da mu je on na tome zahvalan.

“Vi želite sve da uradite da se vrati vrijeme Veselina Veljovića, vi želite sve da se vrati vrijeme Katnića ali kroz neko drugo lice. 44. Vlada hoće sve suprotno od 43. Vlade”, istakao je Abazović.

Kako dodaje, cilj nove vlade je da se Crna Gora vrati na staro.

Milović Abazoviću: Već ima interesantnih podataka o švercu cigara, dokazaće se ponešto zanimljivo

Milović je kazao Abazoviću da je tokom svog rada pokazao kako ne treba da se djeluje, uključujući i sve što je rađeno u ANB-u.

“Pokazali ste sve ono što mi želimo da bude suprotno. Nama treba ANB koja će, kad joj SDT traži snimak razgovora između jednog bivšeg ministra i državnog sekretara, dostavi to i da ne vrši blokadu takvih zahtjeva, da bi se nastvila istraga o švercu i već ima interesantnih podataka, dokazaće se neke interesantne stvari”, rekao je on, dodajući kako su u doba prošle Vlade praćeni funkcioneri PES-a.

Abazović: Lako je zaključiti kome treba vjerovati

Abazović je potom odgovorio Miloviću.

“Ja ne sufliram bilo kome, trudim se da budem kolegijalan i to ću nastaviti da radim. A ono što su vaše interne rasprave – mislim da je lako zaključiti kome u ovoj situaciji treba vjerovati, oči nikad ne lažu”, kazao je.

Milović: Vidim da Vam suflira Abazović, imate istog vlasnika

Milović joj je odgovorio kako je prepoznata po neznanju.

“To je jedan pokušaj koji ste pokušali da proturite i što niko nije potvrdio. Ali Vi i Vaš nalogodavac nijeste uspjeli da spriječite da postanem ono što sam postao. Vidim da Vam suflira Abazović i on time najbolje pokazuje ko stoji iza Vas i pokušaja da me predstavite kao nasilnika. Iz iste ste kuhinje, isti vam je vlasnik. Mene kao nasilnika ne možete predstaviti”, poručio joj je Milović.

Pejović: Mislila sam da je Milović prešao put prosvjetljenja, ali nasilnici se ne mijenjaju

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović kazala je kako je, s obzirom na ranije iskustvo sa ministrom Milovićem, prilično iznenađena time što on predlaže izmjene Krivičnog zakonika koje predviđaju veću zaštitu žena.

“Željela sam saznati nešto više o tom putu prosvjetljenja koji je za samo nekoliko mjeseci vodio od prijetnji i napada na koleginice do bobe za ženska prava. Ali, moje oduševljenje bilo je kratkog daha, jer sam vidjela da su sva ova rješenja prijedlozi prethodnog ministra”, dodala je.

Kazala je kako se nasilnici ne mijenjaju.

“Gospodin Milović nema nikakve veze sa ovim zakonom, jer nasilnici se ne mijenjaju. Pa neko ko prijeti na sastancima, ipak se ne zalaže da psihičko nasilje ima oblik krivičnog djela, što ovaj zakon nalaže”, naglasila je ona.

Vuković-Kuč: Žao mi je što sam podržala čovjeka koji je potpisao veleizdajnički akt

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč saopštila je joj je žao što je ranije podržala Abazovića.

“Žao mi je građana i građanki Crne Gore što sam podržala čovjeka koji je potpisao veleizdajnički akt. Kad je riječ o AMB-u, nadam se da će biti i krivično procesuirani svi oni koji su eventualno, kako smo danas čuli, dovedeni s ulice i koji su nanijeli nacionalnim i državnim interesima Crne Gore bilo kakvu štetu. I nikakav problem nemam s tim da bilo ko bude krivično procesuiran ko je nanio štetu u ovoj državi”, istakla je ona.

Podsjetila je i da je Gabrijel Eskobar rekao da njegova vlada nije ispunila očekivanja koja su evroatlanski partneri imali.

“Decidirano i jasno je to rekao. I gospodine Abazoviću, kažete da ste pomirili Crnu Goru. Vi ste umirili i pasivizirali onu buntovničku, građansku, antifašističku Crnu Goru na račun šovinističke i nacionalističke. To ste vi uradili, ali samo vam se čini da ste je umirili, gospodine Abazoviću”, naglasila je ona.

Abazović: Temeljni ugovor pomirio Crnu Goru

Lider GP URA Dritan Abazović kazao je da ga je poslanica Vuković Kuč prozvala po više osnova, dodajući da je ANB nekada činio, zbog kojih su određeni ljudi procesuirani.

“ANB je svoje aktivnosti u prethodnom periodu radio na krajnje profesionalan način. Sve ostalo stoji kao i za druge, pošto sad moram okrenuti stranu jedne te iste medalje, prije sam se raspravljao s kolegama iz PES-a, sad ću se vjerojatno raspravljati s ovom stranom. Sve što su navodi, da su tamo dovođeni ljudi, da su tamo rađene neke radnje, sve, apsolutno ima svako pravo institucija, sistema da upozna sa istinom, nikakvi ljudi nisu dovođeni, to nije moj manir i ništa se s bezbjednosnim službama Crne Gore nije desilo. Najbolja potvrda tome su vam međunarodni partneri. Govorili ste ovdje da će doći do skretanja sa evropskog puta, sa NATO agende, nikada, otkad je Crna Gora, podrška NATO nije bila veća nego dok je bila 43. Vlada”, istakao je on.

Istakao je Temeljni ugovor pomirio Crnu Goru te da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) priznala državu Crnu Goru.

“Temeljni ugovor je pomirio Crnu Goru. To je prvi dokument gdje je SPC priznala državu Crnu Goru. To vas boli”, rekao je Abazović.

On se osvrnuo i na zaštitu nacionalnih interesa.

“Govorili ste da su nacionalni interesi Crne Gore su ugroženi, Crna Gora će da izgubi himnu, da izgubi zastavu, da izgubi dostojanstvo za vrijeme 43. vlade 43. Nema ni jednog državnog službenika koji nije stajao na himnu i poštovao državne simbole Crne Gore. Za vrijeme dok ste vi bili na vlasti, pola opozicije dolazilo je nakon izvođenja nacionalne himne. Dok ste vi bili na vlasti, svi ljudi u državnom aparatu, govorim državnom, ne govorim o lokalnom, državnom aparatu, imali su apsolutno poštovanje prema onome što je država Crna Gora. I to vas boli. Jesu vaše teze bile suprotne? I zbog toga se dešava ovo što se dešava. To vas boli. Meni je žao. Jasno se govorilo da se ljudi pomire i da nas Crna Gora. Zamislite Crnu Goru 2021. kada ste unosili radikalizam sa svake strane i Crnu Goru 2023. pred Novu godinu. Gdje su ljudi maksimalno relaksirani na osnovu, po svim osnovama. Čekaju Deda Mraza. Čekaju Deda Mraza i gdje će za Novu godinu i ne možete naći rezervaciju više, jer su svi ljudi negdje željeli da otputuju tako. Sjetite se 2021. godine. Sjetite se i onoga nakon 30. augusta 2020. godine. I onda će vam biti jasno kakvu ste politiku vodili računajući i sad”, poručio je Abazović.

Vuković-Kuč: Crna Gora nije zaslužila da bude crna rupa što je postala

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč pitala je da li mogu računati na to da bilo koji zakon koji se donese u Skupštini Crne Gore obavezuje bilo koga, prije svega članove vlade.

“Dakle, one koji vrše vlast, izvršnu vlast, s obzirom na njihov do sada pokazani nonšalantni odnos prema zakonima, jer smo mi čuli od ministara u prethodnoj vladi, pa i od samog predsjednika. Dakle Crna Gora po mojoj mišljenju nije zaslužila da bude crna rupa što je postala, crna rupa je obezbijednosna i onda u takvoj situaciji kad govorimo ovako o zbiljnim zakonima koji se tiču prodaje djece, koji se tiču sklapanja brakova nametnutih ili vamračnih zajednica, zaista dolazimo u situaciju da se pitamo da li treba u takvom ambijentu donositi ovako smrtno ozbiljne zakone koji se tiču prodaje djece. Jer mi u takvom sistemu vrijednosti, u ovakvom političkom miljeu možemo očekivati stvarnu prodaju naše djece, prodaju njihove budućnosti, prodaju njihove sadašnjosti, prodaju njihove bezbjednosti s obzirom na to kakav nam je bezbjednosni aspekt i u školama, posebno je to bilo naglašeno otkad smo se usrećili tehničkim premijerom Abazovićem kojeg je ova grupa ovdje koju vidite podržala za premijera naše države”, istakla je Vuković-Kuč.

Vuković: Prije pet dana ste rekli da nećete vraćati Brđanina

Ivan Vuković (DPS) je Šaranovića podsjetio šta je izjavio tokom dana kada je objelodanjena odluka Upravnog suda.

“Rekli ste, i to citiram, ‘neću vraćati Brđanina za direktora UP’, ‘pravni tim će napraviti analizu presude’, ‘mislim da moramo imati novu osobu’… To ste rekli sedmog decembra, a četiri dana kasnije saznali smo da su Demokrate i PES odlučile da Brđanin bude vraćen. Dakle, politika ovdje odlučuje o poštovanju zakona. Vi ste svojim stavom stali iza toga i to je veoma zabrinjavajuće i u koliziji sa onim što ste danas govorili o tome da na Vaš rad neće biti političkog uticaja”, naglasio je.

Šaranović je kazao kako su u pitanju “dezinformacije i polufinformacije”.

“Ja sam bez analize presude rekao da ga neću vraćati na mjesto direktora UP jer mi to kao ministra po zakonu ne pripada – ko ga drugi može vratiti, Upravni sud ili neko drugi, utvrdićemo”, kazao je on.

Laković: Žao mi je što Abazović ostaje pri destruktivnoj politici


Laković je kazao kako mu je žao što Abazović ostaje pri svojoj destruktivnoj politici.

“Niko nije imao ništa protiv Vijeća za nacionalnu bezbjednost, ali tamo smo imali čitanje nekog pisma, a sve se dešavalo nekoliko dana prije izbora. Mislim da je to bila zloupotreba zakona. Umjesto što kaže ‘neka vam je srećan direktor UP, Abazoviću bi bolje bilo da je rekao – neka vam je srećno poštovanje zakona’. Sudske presude smo dužni da poštujemo”, kazao je on.

Abazović: Brđanin smijenjen zbog veze sa Milovićem


Dritan Abazović (URA) kazao je kako je suština povodom pranja novca da je Crna Gora korišćena kao destinacija u koju su dolazili sumnjivi ljudi i upumpavali novac u sistem.

“U Crnoj Gori je uhapšen Do Kvon i ovdje je tada problematizovano zašto je održana sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Do Kvon je imao poslovne veze sa Spajićem”, kazao je on.

Govorio je i kako priča o sivoj listi služi kao pokriće povodom budžeta i da je cilj da se napravi panika.

Rekao je da je Brđanin smijenjen “jer je u SKY aplikaciji dovođen u vezu sa Ljubom Milovićem”.

“Vama neka je srećan kao direktor Uprave policije”, dodao je.

Laković: Zašto nijeste pokrenuli postupke protiv Brđanina, nego ga etiketirate danas kad nije tu?
Miodrag Laković (PES) kazao je Adžiću da je ranije bio u prilici da pokrene zakonske postupke protiv Brđanina.

“Kada Vlada prekrši zakon, onda mora da poštuje odluke sudova. I ova Vlada će poštovati odluke sudova. I nema potrebe za etiketiranjem i kvalifikacijama koje smo čuli ovdje danas. Protiv Brđanina ste mogli da pokrenete disciplinski i krivični postupak, a ne da na ovaj način etiketirate ljude”, kazao je on.

Anđušić: Izgleda da odvajanje od fotelje najteže pada onima koji su u njoj bili godinu
Mihailo Anđušić rekao je kako je očito da “odvajanje od fotelje najteže pada onima koji su u njima bili godinu, a ne mandat ili dva”.

“Mislim da od konstitutivne sjednice imamo tu situaciju”, dodao je.

Šaranović: Kakve ja veze imam sa vraćanjem Brđanina, jesam li ga ja nezakonito smijenio?
Šaranović je Adžiću odgovorio da ne brine o tome kakav će on ministar biti.

“Kakve veze imam ja sa vraćanjem Zorana Brđanina? Jesam li ga ja predložio u UP? Jesam li ga ja nezakonito smijenio, pa je presuda ovakva kakva je? Jesam li ja to nezakonito uradio. Brđanina je vratio Upravni sud”, naglasio je.

Adžić: Brđanin je direktno povezan sa vođom najozloglašenije OKG


Adžić je kazao kako je o vraćanju Brđanina trebalo raspravljati o Skupštini i da unutrašnju i vanjsku politku ne vodi Upravni sud nego Vlada.

“Brđanin je u direktnoj komunikaciji sa jednim od vođa najozloglašenije OKG u Crnoj Gori”, rekao je on.

Poručio je kako Čarapić “radi za lobije”.

Polemika Adžića i Šaranovića

“Vi Adžicu kao bivši ministar znate dobro da ne bih smio da polemišem o određenim informacijama koje se označene stepenom tajnosti. Ne brinite hoću li ja biti ministar ili neko umjesto mene. Znate dobro kako sam postupao prema svim oblicima organizovanog kriminala. Nije pošteno da dovodite u pitanje bilo čiji licčni integritet”, rekao je Šaranović.

Adžić je problematizovao pitanje povratka Brđanjna.

“Kakkve veze imam ja kao ministar unutrašnjih poslova sa tim. Jesam li ga ja predložio, birao i nezakonito smijenio. Niti sam ga ja vratio niti Vlada već  Upravni sud meritorno presudom koja stupa na snagu danom njenog donošenja. Sa vraćanjrm Brđanina nema veze ministar unutrašnjih poslova niti Vlada. Ne mogu da spriječim nikoga da pokuša da se umiješa u sektor bezbjednosti, ali kažem da će to ostati samo na pokušaju”, poručio je Šaranović.

Knežević: Čudo da nismo na crnoj listi

Poslanik DNP-a Milan Knežević je rekao da je dobro što Crna Gora nije na crnoj listi.

On je najavio da će DNP podržati ovaj predlog zakona.

Adžić: Ovo smo mi pripremili, zbog nerada Skupštine nije usvojeno

Poslanik GP URA Filip Adžić kazao je kako je prijedlog zakona plod rada 43. Vlade i ljudi koji su vodili MUP.

“Drago mi je što to danas brani nova većina i novo rukovodstvo MUP-a”, kazao je, dodajući da prijedlog zakona nije ranije usvojen zbog “nerada poslanika u prethodnom sazivu i bojkotu određenih struktura”, poručio je on.

Naglasio je da mu priča o stavljanju na sivu listu prije djeluje kao alibi.

“Meni ovo više djeluje kao da neko hoće sebi da stvori alibi za neispunjena obećanja građanima”, dodao je.

Adžić tvrdi da će Crna Gora prije završiti na sivoj listi ako Spajić ne objasni relevantnim partnerima kakve su njegove veze sa ljudima iz kripto zajednice.

“U Americi smo imali presude Binance-u gdje je utvđeno da se i Al Kaida i ISIL i Hamas finanrisaju preko kripto zajednice”, naglasio je Adžić.

DPS, NSD podržaće zakon

O zakonu je govorio ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

“Postrožiće se uslovi i smanjiće se mogućnosti za pranje novca i finansiranje terorizma, a biće sprovođen i veći nadzor. Važeće zakonsko rješenje bilo je loše, pa su rezultati u ovim oblastima bili slabi”, rekao je Šranović.

On je dodao da su izmjene zakona nužne i zbog EU agende i zbog izbjegavanja restriktivnih mjera.

Andrija Nikolić iz DPS-a istakao je da se treba upitati kako je Crna Gora došla do toga da joj prijete te restriktivne mjere.

“Da je u fokusu prošle dvije vlade bio institucionalni razvoj i reforma, mi o ovom zakonu danas ne bismo razgovarali po hitnom postupku”, dodao je.

Pozdravio je akcju Vlade i premijera Milojka Spajića u cilju sprečavanja primjene restriktivnih mjera.

“Zato će DPS podržati prijedlog ovog zakona”, naglasio je Nikolić.

I koalicija Za budućnost Crne Gore podržaće akt, najavio je njihov poslanik Slaven Radunović.

Konatar: Spajić ima strah od Abazovića

Na početku sjednice šef poslaničkog pokreta GP URA Miloš Konatar zatražio je zakazivanje Premijerskog sata, uprkos tome što, kako on smatra, premijer Milojko Spajić ne želi da razgovara sa poslanicima.

“Pošto mi već neko vrijeme ne možemo od Vlade dobiti informaciju kad Spajić može doći u Skupštinu, niti vidimo njegovu želju da razgovara sa poslanicima i odgovara na njihova pitanja, molim vas da, bez obzira na odbijanje premijera da dođe u Skupštinu, u najkraćem roku zakažete premijerski sat. Potvrdili ste nam na kolegijumu da ste spremni da uradite to. No, apelujem da ta sjednica bude održana prije one o budžetu”, rekao je Konatar.

On je rekao i kako Spajić ima strah da se suoči sa Dritanom Abazovićem.

“Ja ću imati obavezu da razgovaram sa Abazovićem da ne bude grub prema Spajiću kad dođe da razgovara sa poslanicima”, kazao je Konatar.

Mandić: Nijesam primijetio taj strah

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić najavio je da će u decembru biti održan premijerski sat i naglasio da nije primijetio kako je Spajić odbio tu mogućnost.

“Nijesam kod njega primijetio bilo kakvo odbijanje. Vlada ima snažnu podršku ove parlamentarne većine, a ni taj strah nijesam registrovao”, istakao je on.

Poslanik PES-a Miodrag Laković rekao je da  Vlada i Spajić imaju jako zgusnutu agendu, te da nema mjesta komentarima kakve je iznio Konatar.

“Niko u Crnoj Gori nikoga ne može izbjeći, samo je potrebno da imamo neke prioritete”, naglasio je.

Dnevni red:

-Predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma;

-Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore;

-Predlog Zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2022. godinu sa:- Izvještajem o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu i Godišnjim izvještajem o izvršenim revizijama i aktivnostima Državne revizorske institucije Crne Gore za period oktobar 2022 – oktobar 2023. godine;

-Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privremenom izdržavanju djece, saglasno članu 85 stav 2 Poslovnika Skupštine;

-Izvještaj o radu Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost za 2022. godinu sa Finansijskim izvještajem Agencije za 2022. godinu i Izvještajem o izvršenoj reviziji finansijskih iskaza Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost za 2022. godinu nezavisnog revizora „Spin Off” d.o.o. Podgorica;

-Finansijski izvještaj sa izvještajem o radu Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti za 2022. godinu;

-Godišnji izvještaj o radu Komisije za tržište kapitala i stanju na tržištu kapitala za 2022. godinu i Izvještaj ovlašćenog revizora o finansijskom poslovanju Komisije za tržište kapitala za 2022. godinu;

-Izvještaj o finansijskom poslovanju i Izvještaj o radu Agencije za elektronske medije za 2022. godinu;

-Izvještaj o stanju energetskog sektora Crne Gore za 2022. godinu;

-Izvještaj o aktivnostima vezanim za regulisane komunalne djelatnosti u 2022. godini;

-Godišnji Izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2022. godinu;

-Godišnji izveštaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2022. godinu;

-Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i stanju u oblasti pristupa informacijama za 2021. i 2022. godinu;

-Izvještaj o radu Agencije za sprječavanje korupcije za 2022. godinu;

-Izvještaj o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2022. godinu;

-Izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2022. godinu;

-Godišnji izvještaj o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2022. godinu;

-Izvještaj o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2022. godinu

-Izvještaj o radu Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki za 2022. godinu

-Izbori, imenovanja i razrješenja.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (1)

BMX

11 Dec. at 13:39

Nikad više URA i ta ogavna ekipa neće biti vlast niti bilo šta značajno u ovoj zemlji i na prvim sljedećim izborima (osim ako opet ne bude strani pritisak da ih nekome kao demokratama silom zakače) oni više neće preći cenzus i biti u parlamentu