test

Spajić obećava posvećenost, saveznici ne preciziraju kada će Ukrajina u NATO

Standard

11/07/2024

07:08

Crna Gora je spremna da bude posvećena, pouzdana i kredibilna članica NATO, saopštio je tokom prvog dana NATO samita premijer Milojko Spajić. Spajić predvodi crnogorsku delegaciju na ovogodišnjem Samitu koji se simbolično održava u Vašingtonu, gdje je prije 75 godina i potpisan osnivački akt NATO.

” Ovo je najuspješniji vojni savez u istoriji i ponosni smo što smo jedna od saveznica. Imamo 32 saveznice, koje su posvećene Alijansi i pokazujemo jedinstvo više nego ikada, a 23 zemlje članice trenutno izdvajaju dva odsto za odbranu”, rekao je Spajić.

Crna Gora je, podsjetio je, jedna od njih.

” Investiramo u modernizaciju, u opremu sa 35 odsto našeg vojnog budžeta. Spremni smo da budemo posvećen, pouzdan, kredibilan partner NATO”, naglasio je Spajić.

Članice NATO-a juče su najavile da je počela dugo očekivana isporuka borbenih aviona F-16 Ukrajini. Iz Bijele kuće je saopšteno da avione Ukrajini šalju Danska i Holandija.

U zajedničkom saopštenju sa Samita NATO-a, u koje je Rojters imao uvid, navodi se da se saveznici obavezuju na podršku Ukrajini na ,,putu ka integraciji bez povratka“, kao i da pozivaju Kinu da prestane da podržava Rusiju u ratu protiv Kijeva.

Zemlje NATO-a, prema saopštenju, planiraju da Ukrajini daju najmanje 40 milijardi eura u narednih godinu dana i naprave mehanizam za koordinaciju dostavljanja vojne opreme i obuke za vojnike.

Takođe, saveznici se obavezuju da podrže Ukrajinu na putu ka evroatlantskim integracijama koje podrazumijevaju i članstvo u NATO-u, a pozivnica za pridruženje Kijevu biće poslata kada se članice oko toga saglase i kada se steknu uslovi. Navodi se i da je put Ukrajine ka članstvu u NATO-u nepovratan.

U saopštenju se ističe i važnost Indo-Pacifika gdje situacija može da utiče na evroatlantsku bezbjednost. Saveznice su zabrinute zbog akcija Kine u svemiru i pozivaju Peking da se uključi u razgovore o strateškom smanjenju rizika.

” Dobro je što smo jači nego ikad”, rekao je američki predsjednik Džozef Bajden na početku trodnevnog samita. ,,Zato što ovaj trenutak istorije zahtijeva našu zajedničku snagu“.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su sve zemlje saglasne da Ukrajina treba da postane članica.

” Svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati članica, ali prerano je reći kada će se to tačno desiti. Ono što mogu reći je da se zajedno s Ukrajinom približavamo članstvu u NATO-u. I to činimo konkretnim akcijama”, rekao je uoči početka Samita.

Na početku Samita predsjednika država i vlada članica NATO u Vašingtonu, američki predsjednik Bajden najavio je da će, zajedno sa partnerima, Ukrajini staviti na raspolaganje dodatno oružje za odbranu. Zajedno sa Njemačkom, Rumunijom, Holandijom i Italijom biće isporučeni „dodatni strateški sistemi protivvazdušne odbrane, između ostalog i dodatne baterije sistema Patriot koje će pokloniti Sjedinjene Države, Njemačka i Rumunija“.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (0)