test

Šta je sporno u „argumentaciji“ Slavena Radunovića da ne podnese ostavku

S. Kusovac

29/09/2024

14:40

Subjektivna odgovornost nije jedini čak ni preovlađujući razlog za ostavku javnog funkcionera. Imamo na svu sreću i u Crnoj Gori primjera da su ministri ostavke podnosili iako nijesu objektivno snosili nikakvu krivicu za nedjela svojih potčinjenih. Zna to dobro Slaven Radunović, samo ga valja na to podsjetiti.

„Želim da putem Javnog servisa informišem javnost da me predsjednik Vlade poslije podne informisao da je prihvatio moju ostavku koju sam mu ponudio juče, prvog narednog dana po povratku iz Bijelog Polja.“ Ovako je u II Dnevniku TV Crne Gore 18. novembra 2014. ministar zdravlja obznanio građanima Crne Gore da više neće obavljati tu dužnost. Povod je smrt jedne bebe u Bijelom Polju.

Dva sata ranije, razgovarali smo. Obavljao sam tada dužnost rukovodioca Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore. Zamolio me za pomoć u koncipiranju obraćanja javnosti. Kasnije ću saznati da je već obavio sve razgovore, i da nije bilo te sile koja bi ga spriječila da podnese ostavku. Oko sedam je vidno utučen iz moje kancelarije otišao na Televiziju.

Takav je profesor Miodrag Bobo Radunović.

II Dnevnik, 18. novembra 2014. – ostavka ministra Miodraga Radunovića

A realno nije bilo nikakve njegove krivice. Toga je bio svjestan. To je i rekao.

„Vjerujem da je jasno da ne može biti direktne odgovornosti onoga koga nijesu informisali o događajima u Opštoj bolnici u Bijelom Polju. Ali je isto tako jasno da sam ja objektivno odgovoran jer sam na vrhu zdravstvenog lanca čiji je dio zakazao pa je došlo do takvog stanja u kojem je moguće da ministar zdravlja ne bude informisan o zarazi koja danima bjesni u četvrtom gradu po broju stanovnika Svaki čovjek suočava se u životu sa trenucima u kojima izgubi neku bitku. Mi ljekari se, poznato je, u takvim situacijama prirodom posla nađemo češće nego drugi. Ovo je bila moja najteža bitka. Dobio sam ih hiljade kao hirurg. Ovu nijesam mogao dobiti jer sam se kasno u nju uključio kada je već bila izgubljena“, kazao je tada profesor Radunović.

Pet godina kasnije – repriza.

„Ne znam ima li građanina Crne Gore koji plaća porez, a da mu sinoć nije bilo teško. Pokušali smo da gonimo jednog od dvojice inspektora koji se pominju nijesmo u tome uspjeli. Procesuirali smo nekoliko disciplinskih postupaka protiv njih nijesmo uspjeli u tome i zbog toga sam odlučio da podnesem ostavku”. Ovo je izgovorio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović na vanrednoj konferenciji za medije koju je sazvao kako bi obznanio ostavku.

1. novembar 2019. vanredna konferencija za medije – ostavka ministra Pavla Radulovića (FOTO: Vlada CG)

Učinio je to nakon što je prethodne večeri u emisiji Načisto Televizije Vijesti emitovan snimak kao dokaz da dva građevinska inspektora reketiraju jednog investitora iz Budve.

Znam jer sam radio takav posao da ni u jednom od ova dva slučaja nije bilo „sugestija“ odozgo. Ni profesoru Radunoviću ni Pavlu Raduloviću. Sami su donijeli odluke. Principijelne, moralne, za primjer i ponos.

Bilo je u crnogorskoj politici ostavki i ostavki. Ali su ove dvije značajne zato što ličnosti na vrhu lanca o kojima je ovdje riječ nijesu znale niti su mogle znati, pogotovo nijesu učestvovale ni u čemu što je bio razlog njihovih ostavki. Učinili su to jer su takvi ljudi.

Nedavno je uhapšen Rade Dabetić, koordinator glavnog urbanističkog inspektora za Južnu regiju, inače kandidat za odbornika sa liste stranke Slavena Radunovića. DPS je pozvala Radunovića da podnese ostavku. On odgovara da nije imenovao Dabetića i da zato neće.

Slaven Radunović, iz vremena kad je bio poslanik

Slaven Radunović moguće čeka da prođu izbori u Podgorici i Kotoru da ostavkom ne ugrozi svoju partiju. Ako je to razlog – prihvatljivo je sačekati ostavku par dana, premda bi se dalo diskutovati o tome da li bi principijelna ostavka bila percipirana kao minus ili kao plus. Političarima bi trebalo da je posao emancipacija, pa bi u tom smislu i ovo bila zgodna prilika da Slaven Radunović, rječit kakvim ga je bog dao, objasni glasačima da je ovo plus za NSD.

Ako se Slaven Radunović odluči da zadrži dužnost u Vladi iz „viših ciljeva“ – mora znati da time gubi pravo da ikada išta prigovori na temu odgovornosti bivše vlasti i još mnogo toga što je rado spočitavao DPS-u.

Ostavite komentar

Komentari (0)