test

Strugar: Vlast od 30. avgusta se svuda urušava

Standard

30/09/2024

21:17

Da ne bi objašnjavali svojim biračima i članovima zašto su imali loš rezultat, neki učesnici lokalnih izbora u Podgorici i Kotoru, slave kao da su pobjednici. Za slavlje najviše povoda imaju Demokratska partija socijalista, nekadašnji Demokratski front, Preokret Srđana Perića, koji je konačno uspio da pređe cenzus - kazao je u centralnoj informativnoj emisiji 24 sata televiziji E, stručnjak za komunikacije Miodrag Strugar.

“Najmanje razloga za slavlje ima koalicija koju je predvodio profesor Saša Mujović i koalicija kojoj je ime dao Jakov Milatović, iako su oni taj tas na vagi, koji će vjerovatno odlučivati na koju stranu će se okrenuti kad se bude pregovaralo o izvršnoj vlasti u Podgorici” – rekao je Strugar.

Rezultat Demokratske partije socijalista je, kaže Strugar, respektabilan, jer dolazi iz opozicionog djelovanja. Sada, dodaje, treba da se misli o nekim budućim izborima.

“Ako nastave da rade, onda će zaista imati razloga za zadovoljstvo. Ako se uljuljkaju u svojoj sreći što su ostvarili dobar rezultat, mnogo bolji nego što su svi projektovali, i sa mnogo više glasova nego što su imali na prethodnim izborima, onda razloga za slavlje kasnije neće biti. Tako da Demokratska partija socijalista zaista ima razloga za slavlje, posle izbornog poraza 2020. godine i gubitka vlasti na državnom nivou, zatim u Podgorici i mnogim drugim opštinama. Sada se primjećuje trend rasta i konsolidacija partije. Oni i Preokret Srđe Perića su primjer da se partijska, politička komunikacija ne vodi samo pred izbore, nego sve vrijeme između dva izborna ciklusa. Demokratska partija socijalista je zbog svoje reformske agende imala stalnu komunikaciju unutar svog članstva i po gradovima. Srđa Perić je sve vrijeme komunicirao, i sve vrijeme bio prisutan u javnosti, tako da je završni izborni marketing, ili izborna komunikacija služila samo za mobilizaciju birača. To su primjeri kako bi trebalo voditi komunikacionu politiku” – smatra Strugar.

Nosioci izbornih lista birani su u odnosu na ciljne grupe kojima su političari željeli da se obrate i po mišljenju komunikologa Strugara, tu nije bilo mnogo promašaja.

“Način na koji se vodila kampanja imao je uticaja. To najviše vidimo i kod pokreta Preokret, i kod Evropskog saveza, i kod Demokratske partije socijalista. Vodila se pristojna kampanja, koja je govorila o sebi, a ne protiv drugih. Nije bila svađalačka. Dobro je što su takve kampanje dale rezultate” – poručio je Strugar.

Smatra da su PES i Demokrate vodili kampanju kao da je riječ o državnim izborima, a njihova retorika išla u pravcu da su izbori u Podgorici izazvani kako bi se srušila Vlada.

“Vidjeli smo ministra energetike, ministra policije, funkcionere koji ne mogu biti u gradskom parlamentu… oni su vodili državnu kampanju i sve njihove poruke odnosile su se na plate, državne projekte. Vidimo da to nije dalo rezultat i da su građani prepoznali funkcionerske kampanje” – istakao je Strugar.

Demokratski front takođe je, smatra sturčnjak za komunikacije, imao liniju funkcionerske kampanje. Strugar podsjeća da je u njoj učestvovao ministar Slaven Radunović, a sa druge strane, Jelena Borovinić Bojović na terenu je pričala o gradu. I ona se, smatra, može svrstati u onu grupaciju koja nije vodila svađalačku kampanju i uspješno pogodila što treba njenoj ciljnoj grupi.

“Profesor Mujović je nekad imao kapital da može sa svima da razgovara, da je radnik, da je ozbiljan u svom poslu. Vidjeli smo u kampanji mnogo nervoze, mnogo teških riječi prema političkim protivnicima, mnogo nečega na šta javnost nije navikla i nije očekivala” – rekao je Strugar.

Analizirajući izraze lica političara tokom obraćanja javnosti, nakon proglašenja preliminarnih rezultata loklanih izbora, Strugar kaže da se prvenstveno kod PES-a i Demokrata,vidjelo da zadovoljstva nema, te da su njihovi osmijesi bili namješteni.

“Sreću ne morate nikome dokazivati, ona se vidi. A oni (PES, Demokrate) su morali nekome da dokazuju sreću. Dok kod Preokreta, DPS-a nije moralo ništa da se dokazuje. I jedni i drugi zadovoljni su izbornim rezultatom i to se vidi” – kaže stručnjak za komunikacije.

Podgorica dobrim dijelom pokazuje ono što se dešava na državnom nivou, a samim tim što Bošnjačka stranka nije prošla cenzus, vjeruje Strugar, birači su poslali jasnu poruku.

,,U Gusinju su imali dobar rezultat, iako su bili u koaliciji. Između gusinjskih i podgoričkih izbora su se dogodile neke stvari koje su mogle uticati na to koliko će glasova imati. Iako su imali dobrog kandidata, čovjeka koji je u Podgorici poznat i prepoznat, ali nijesu ostvarili rezultat. Njima su birači poslali poruku” – istakao je Strugar.

Smatra da će se na formiranje vlasti u Podgorici čekati makar dva mjeseca, jer će se čekati da prođu budvanski izbori. Dodaje da, kako kaže, pravi stožeri vlasti u Crnoj Gori, Andrija Mandić i Milan Knežević, neće tako lako ustuknuti, uprkos trendovima koji pokazuju da je trideseto avgustovska većina počela svugdje da se urušava.

“Kako se meni čini sad, URI i partiji Jakova Milatovića je u interesu da dođe i do državnih izbora. Ne očekujem da će pregovori biti laki, zato što Demokratska partija socijalista još nema taj koalicioni kapacitet da se lako dogovara sa partijama koje su joj ranije bile protivnici. Ali, to vrijeme se mijenja. Trendovi pokazuju da vlast koja je na državnom nivou gubi povjerenje, da nije uradila dobar posao. Takva je percepcija javnosti i neke stvari će se mijenjati” – zaključio je Strugar.

Izvor: Portal ETV
Izvor (naslovna fotografija):

Miodrag Strugar, Gradski portal

Ostavite komentar

Komentari (0)