test

TAKTIKA ILI TRGOVINA: DPS spasio Injac lošom procjenom, ipak se naziru vanredni izbori u Podgorici

S Rastoder

29/05/2024

11:44

Odbornici Glavnog grada podržali su juče Izvještaj o radu gradonačelnice Olivere Injac glasovima Spajićevog krila PES-a i ostalih konstituenata većine. Njih 27 minus Milatovićev dio PES-a iz Odborničkog kluba Pokret za Podgoricu. DPS je odlučio da napusti sjednicu jer su tražili odlaganje koje nije prihvaćeno i na taj način, voljno ili nevoljno, pomogli Injac da politički ''preživi''.

Iako u slučaju da nije prošao Izvještaj se ništa ne bi desilo, Injac ne bi pala, jer ona može biti smijenjena onako kako je i izabrana, glasovima u Skupštini Glavnog grada, ostala bi pukotina koja bi Podgoricu neminovno vodila do vanrednih lokalnih izbora. Ako je to tako, a većina sagovornika Standarda smatra da jeste, onda ostej otvoreno pitanje – da li je DPS svojim manevrom i navodnom principijelnošću svjesno ili nesvjesno odgodio konačno rješenje za već dugo nestabilnu vlast u Podgorici.

Iz DPS-a nezvanično kažu da je veći dio odbornika bio van Crne Gore te da su zbog toga tražili odlaganje glasanja o Izvještaju, ali da je većina odlučila, da raniju praksu da se molba usvoji opoziciji u ovakvim slučajevima, prosto ignoriše.

Reklo bi se da je DPS prosto napravio grešku u procjeni i dozvolio da se Injac “iskobelja” iz neugodne situacije. Nije mala stvar kada gradonačelnik ili gradonačelnica ima hipoteku da je ne podržava većina u Skupštini i to nepovjerenje bi, vjerovatno, u tihom političkom kotrljanju dovelo do odluke o raspuštanju Skupštine Glavnog grada i vanrednih izbora.

Odbornica Pokreta za Podgoricu, odnosno dijela PES-a koji je stao uz Milatovića, Nađa Ljiljanić kazala je za TVCG da je DPS spasio gradonačelnicu.
“DPS je spasio gradonačelnicu Oliveru Injac i to je sve što imam da kažem”, navela je Ljiljanić.

Za izvještaj nijesu glasali jer je vlast, kako kaže, odustala od principa za koje su građani glasali.

“Tu su partijska zapošljavanja i ostali principi koji su bili u skladu sa dugogodišnjim režimom, koji smo mi zamijenili. Smatramo da ova trenutna uprava nema legitimitet. Samo glasanje to pokazuje. Znači, gradonačalica nema podršku većine”, kazala je Ljiljanić.

Ona je poručila i da interes svih političara treba da budu građani.

“Izlazak iz ove krize će se sigurno potražiti na drugi način. Mi smo uvijek tu kada treba za građane”, kazala je Ljiljanić i poručila da su izbori uvijek legitimno rješenje.

Sa druge strane, odbornik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić kaže da usvajanje izvještaja o radu gradonačelnice Olivera Injac pokazuje da će grad da nastavi da funkcioniše.

Glas protiv izvještaja odbornika Pokret za Podgoricu vidi kao revanšizam.

“Oni nijesu imali zamjerke na izvještaj već je to puki revanšizam prema Oliveri Injac jer nije stala uz Jakova Milatovića kada je napustio partiju”, kazao je Čarapić.

Smatra i da su njihove donedavne partijske kolege takvim glasanjem dali signal opoziciji da su spremni da mijenjaju vlast u Podgorici.

“Sada je jasno da se radi o nekome ko je spreman da ljulja vlast u Podgorici. Većina postoji i bez njih, a vidjećemo u narednom periodu šta će se dešavati”, kazao je Čarapić.

On poručuje i da je PES spreman za razgovore, ali ne za ucjene.

Da je Podgorici zrela za izbore smatra i jedan od osnivača pokreta Preokret Srđan Perić.

“Odbornici većine u gradskom parlamentu Podgorice priznaju krizu vlasti koju čine, nosilac najjače liste lokalne vlasti nije gradonačelnik, ta stranka se podijelila i sada dio njih traži i podjelu funkcionerskih fotelja a da mi ne znamo njihovu trenutnu političku snagu…

Ostatak gradske vlasti svako malo obećava velike projekte – a ne pominje one koje su obećavali u predizbornoj kampanji.

U svakom slučaju, Milatovićev dio PES-a plus koalicija oko DPS-a, u zbiru 29 odborninka, a možda i svih 30, bi mogli u narednom periodu da “isposluju” izbore a sve će zavisiti od političke trgovine Spajića i Milatovića, odnosno njihovih odborničkih klubova i naravno od DPS-ovih procjena kada je optimalno napustiti “bojno polje”, a kad ostati i dovršiti posao za koji se bore.

Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot You tube

Ostavite komentar

Komentari (0)