test

Ustav se ne može mijenjati bilateralnim sporazumima

Standard

02/07/2024

19:30

Advokat Veselin Radulović ocjenjuje da je prijedlog poslanika PES-a Darka Dragovića neustavan.

Mijenjanje Ustava Crne Gore bilateralnim sporazumom nije moguće, jer bi to, osim što je neustavno, bilo pogrešno i sa pravnog i sa društvenog aspekta, smatra advokat Veselin Radulović.

Izmjene najvišeg pravnog akta bilateralnim sporazumom između Crne Gore i Srbije predložio je poslanik Pokreta ,,Evropa sad“ Darko Dragović pozivajući se na odredbu Ustava koja propisuje da su „potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni dio unutrašnjeg pravnog poretka“.

Dragović je preksinoć, gostujući na Televiziji Vijesti, ocijenio i da bi se na taj način rezidencijalni uslov od dvije godine za sticanje biračkog prava, koji je trenutno propisan Ustavom Crne Gore, mogao preinačiti u 10 godina.

Advokat Radulović tvrdi, međutim, da to nije moguće.

“Ne možete biračka prava uređivati na bilo koji način koji odstupa od onog koji je definisan samim Ustavom”, tvrdi Radulović.

On je, u izjavi za Pobjedu, ocijenio i kako bi zaključivanje bilateralnog sporazuma između Crne Gore i Srbije o regulisanju biračkog prava na bilo koji drugi način osim onog koji propisuje crnogorski Ustav, bilo pogrešno ne samo sa pravnog aspekta.

“To je generalno pogrešno i sa društvene i bilo koje druge strane. Dakle, voditi pregovore i uopšte razmišljati u tom pravcu da sa drugom državom zaključujete sporazum koji će regulisati pitanje biračkog prava na drugačiji način od onog koji definiše Ustav nije dopušteno i ne bi bilo dobro da se uđe u jedan takav postupak”, smatra Radulović.

Ustav Crne Gore u članu 45 propisuje da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i koji ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić nedavno je, najavljujući izmjene aktuelnih normi za sticanje crnogorskog državljanstva, saopštio kako bi, u skladu sa tim izmjenama, svi novoupisani državljani pravo glasa stekli tek nakon 10 godina od prijema u crnogorsko državljanstvo i pod uslovom da svake godine u Crnoj Gori provedu više od šest mjeseci.

Nakon oštrih reakcija, koje su u javnosti uslijedile odmah nakon ove Spajićeve izjave, iz premijerovog kabineta je pojašnjeno kako će se izmjenama Zakona o crnogorskom državljanstvu pristupiti tek nakon što se obezbijede svi zaštitni zakonski mehanizmi, ali i da su preduslov za takva rješenja upravo izmjene Ustava. 

Od 2008. u crnogorsko državljanstvo primljeno je više od 30.000 ljudi

Od početka primjene aktuelnog Zakona o crnogorskom državljanstvu, koji je usvojen još 2008. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, prema zvaničnim podacima tog resora, odobrilo 30.409 zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo.

Više od polovinu tih ljudi, za njih 15.199, crnogorski pasoš dodijeljen je na osnovu člana 11 Zakona o državljanstvu koji predviđa da pravo na crnogorsko državljanstvo prijemom stiče osoba koja je najmanje tri godine u braku sa crnogorskim državljaninom i koja najmanje pet godina zakonito i neprekidno boravi u Crnoj Gori, a koja uz to ispunjava i uslove iz člana 8 tog zakona.

U članu 8 piše da crnogorsko državljanstvo prijemom može steći osoba koja ima najmanje 18 godina, otpust iz državljanstva druge države, koja u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi 10 godina i ima obezbijeđen smještaj i stalan izvor prihoda u iznosu koji mu omogućava materijalnu i socijalnu sigurnost i koja u

Crnoj Gori ili nekoj drugoj državi nije pravosnažno osuđivana na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jedne godine za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ili su prestale pravne posljedice osude.

U istom članu se navodi i da državljanstvo prijemom može steći i osoba koja ima znanje crnogorskog jezika u mjeri koja omogućava osnovnu komunikaciju, za koju ne postoje smetnje iz razloga bezbjednosti i odbrane Crne Gore, koja je izmirila svoje poreske i druge zakonske obaveze.

Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)