test

Pejović: To što tvrdite da nijesam učestvovala u kreiranju programa ES1, takva vam je svaka istina

Standard

28/12/2023

13:54

Predsjednik Vlade Milojko Spajić odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova na sjednici Skupštine.



Iako su mediji juče objavili informaciju da Spajić neće doći na Premijerski sat i da je o tome obavijestio predsjednika Skupštine Andriju Mandiću, Spajić je sinoć potvrdio da će doći na sjednicu.

Kako portal Standard saznaje, parlamentarna većina neće premijeru postavljati pitanja

Ovo je prva Vlada koja nije čekala istek roka od 100 dana da odgovara na poslanička pitanja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

Tu konstataciju demantovao je poslanik URA-e Miloš Konatar, koji je podsjetio da je kabinet Dritana Abazovića odgovarao na poslanička pitanja mjesec dana od početka mandata.

Spajić neće odgovarati na pitanja poslanika parlamentarne većine, što je dogovor sa kolegijuma predsjednika Skupštine, kazao je na početku sjednice predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

“Odgovoriću na sva pitanja poslanika, bez obzira na to što sam danas došao sa temperaturom i gripom. Nadam se da ćemo se držati dogovora i vremena koje nam je dato”, saopštio je na početku premijer Milojko Spajić.

“Spajić pokazuje nepoštovanje prema poslanicima, kolegijumu se obratio putem telefona”

Poslanik URA-e Filip Adžić rekao je da je premijer pokazao skandalozan stepen nepoštovanja prema poslanicima jer se na kolegijumu nije pojavio, već se javio telefonom. 

Predsjednik poslaničkog kluba DPS Andrija Nikolić rekao je da se nada da Spajić više neće sa predstavnicima građana u Parlamentu komunicirati putem spikerfona.

On je pitao Spajića da li je razgovarao o tome da Vlada Crne Gore predloži izmjene Zakona o državljanstvu, imajući u vidu da je predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić nedavno izjavio kako za tu ideju postoji raspoloženje unutar parlamentarne većine.

“Male države se moraju štititi, a zaštita za nas je da ima visoke i stroge kriterijume po pitanju dobijanja državljavnstva”, stava je Nikolić.

Spajić je odgovorio da trenutno Zakon ne dozvoljava dvojno državljanstvo, naglašavajući da postoje i izuzeci u smislu temporalnog karaktera.

Nikolić je pozvao Spajića da utvrdi koji ministri imaju dvojno državljanstvo, aktuelizujući pitanje dvojnog državljanstva predsjednika Skupštine.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pita šta Vlada planira da uradi u narednom periodu kako bi se iskoristili razvojni potencijali, dinamizirao razvoj i stvorili bolji uslovi za život i privređivanje na sjeveru Crne Gore, sa akcentom na opštine u kojima žive Bošnjaci, kao što su Rožaje, Plav, Gusinje, Petnjica, Berane, Bijelo Polje i Pljevlja.

“Autoput i povezivanje sjevera sa ostatkom Crne Gore doprinijeće njegovom razvoju”

Na pitanje Ibrahimovića, Spajić je izrazio saglasnost na konstataciju da je sjever zanemaren i nedovoljno razvijen.

“Bilo je važno baš zato da održimo popis stanovništva. Sjeverni region ćemo najbolje unaprijediti kada ga povežemo sa ostatkom Crne Gore. Prioritet je da do 2030. kompletiramo putnu infrastrukturu, odnosno da završimo putni pravac Andrijevica – Mateševo, a da radovi krenu već u septembru 2024. Za lokalnu infrastrukturu planirano je oko 33 miliona eura”, kaže Spajić.

Spajić je kazao da je budžetom planirano da 179 miliona eura od 240 miliona bude usmjereno na projekte na sjeveru Crne Gore.

Sjever, dodaje Spajić, ima veliki potencijal kada je u pitanju razvoj šumarstva, vodoprivrede i drvoprerade. 

“U narednom periodu planirano je implementiranje “Gora” projekta koji će obuhvatiti 14 opština pretežno sa sjevera, pa vjerujemo da će upravo taj projekat unaprijediti taj region”, dodaje premijer. 

“Gdje je Evropa sad 2?”

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pitao je Spajića šta je sa programom Evropa sad 2.

– Interes javnosti je da zna zašto ste ih prevarili – naveo je Abazović u obrazloženju.

“Da li treba građani da vam vjeruju na riječ, jer ste govorili da ćemo bankrotirati, prvo u junu, onda u septembru pa oktobru, evo nismo još”, kaže Abazović.

On dodaje da program “Evropa sad 2” nije ništa do prazan papir, jer nema dokumenta koji analizira taj program, s obzirom na to da ga Spajić nije dostavio. 

“Da li vama građani treba da vjeruju na riječ? Već ste ih prevarili za ženu, kuću, državljanstvo”, zaključio je Abazović.

Spajić je, komentarišući Abazovićevo pitanje, rekao je da su u uspjeh programa “Evropa sad 1” sumnjali mnogi u Palramentu, ali ne i građani koji su im dali glas na izborima da sprovedu program “Evropa sad 2”.

“Kao što smo to uradili, sprovešćemo program “Evropa sad 2″. Implementacija počinje za nekoliko dana, a prvi korak je povećanje minimalne penzije na 450 eura. Ova prva mjera sprovodi se samo dva mjeseca nakon formiranja Vlade. Predložili smo budžet za 2024. kojim nijedan cent zaduženja neće ići na finansiranje tekućih obaveza, već isključivo za vraćanje starih dugova”, navodi Spajić.

“Spajić da objasni konekcije sa ljudima iz kripto zajednice za koje se sumnja da su izvršili krivična djela”

Abazović je rekao da su građani iz Spajićevog odgovora mogli shvatiti da programa “Evropa sad 2” nema.

“Javni interes Crne Gore je da dokažete koje konekcije imate sa ljudima iz kripto zajednice za koje nadležni organi naših međunarodnih partnera imaju osnovanu sumnju da su izvršavali krivična djela”, zaključio je Abazović.

Poslanika Socijaldemokrata Branislava Nenezić interesuje da li će Vlada i resorno ministarstvo učiniti napore za obnovu pomorske linije Bar-Bari u susret turističkoj sezoni i to kroz davanje pomenute linije na koncesiju i kupovinom trajekta za pomenutu liniju i da li će se preispitati Odluka Skupštine akcionara “Barska plovidba AD” donijetu 27. juna kojom se odobrava kupovina putničkog broda AF “Francesca”.

“Da bi bila uspješnija Crna Gora mora snažnije koristiti svoje komparativne prednosti. Jedna od njih je izlaz na more i resurs kakav u tom smislu predstavlja Luka Bar, pa na toj liniji i ponovno povezivanje Crne Gore i Italije pomorskim putem. Čini mi se da smo oko toga saglasni i uvjeravam Vas da Vlada, odnosno resorno ministarstvo, intenzivno radi na iznalaženju modela za realizaciju ovog plana”, odgovorio je Spajić i dodao:

“Naime, kako me je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović informisao kompanija se nalazi u situaciji kada još uvijek mora da vrši otplatu kredita prema Exim banci. Prema trenutno raspoloživim podacima, vjerujemo da će AD “Barska plovidba” moći samostalno da servisira otplatu januarske rate kredita, ali je već u julu to manje izvjesno.

Uporedo sa tim, a u skladu sa rješenjem Agencije za zaštitu konkurencije od 17. avgusta 2022. godine, kompanija će morati da izvrši povraćaj svih sredstava koja su dodijeljena kao nezakonita državna pomoć.”

“Ruke uvis svi, ovo jeste pljačka”

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović rekla je da je odgovor na pitanje dobila tek na početku sjednice Parlamenta, te da je identičan onom koji je dobio i Abazović.

“Teško mi je reći poštovani premijeru, pa ću reći uvaženi, jer vas je teško poštovati nakon riječi koje ste sinoć uputili poslanicima na Kolegijumu preko spikerfona”, rekla je Pejović.

Pitanje Pejović glasi: S obzirom na to da je najavljena prva faza programa Evropa sad 2, da li je Vlada sprovela analizu i ako jeste kada će ista biti javno dostupna?

“Teško mi je da razumijem zašto se predstavljate kao kreatorka programa ES1, jer sam vas upoznao tek 2023. Vi nemate nikakve veze sa tim programom ni njegovom izradom”, rekao je Spajić dodajući da građani treba da budu spokojni jer će sve obećano iz ES2 biti sprovedeno.

“Takva vam je svaka istina, Google sve pamti pa mogli ste makar pretražiti da vidite koliko sam učestvovala u kreaciji ES1”, odgovorila je Pejović i dodala:

“Odgovor na moje pitanje ste slobodno mogli da počnete rečenicom “Ruke uvis svi, ovo jeste pljačka”.”

Poslanik i predsjednik HGI Adrijan Vuksanović odustao je od svog pitanja, jer je rekao da je sve što ga je zanimalo čuo u prethodnim odgovorima premijera. 

Poslanik DPS Danijel Živković uputio je pitanje ministru odbrane Daraganu Krapoviću pitanje da li je tačno da Ministarstvo uputilo zahtjev Savjetu za odbranu i bezbjednost da se vojnici iz Ukrajine obučavaju u Crnoj Gori, što je Savjet, navodno odbio. Krapović je odgovorio da je to dezinformacija.

Tok rasprave možete pratiti uživo na linku ispod:

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

Pitanje

28 Dec. at 11:55

Kad ce se smanjiti plate poslanicima sa 2000e na 1000e? I to vam je puno koliko radite.