test

Važna uloga civilnog društva u uspješnom pristupanju EU

Standard

24/10/2024

14:58

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Pavle Radovanović, kao predstavnik kandidata za proširenje u okviru Evropskog ekonomskog socijalnog komiteta (EESC), učestvovao je danas u radu foruma ``Ka uspješnom proširenju EU``.

Komitet je na Forumu, kako je saopšteno iz PKCG, okupio visoke predstavnike Evropske komisije, država članica EU, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

Tokom skupa je naglašena važna uloga civilnog društva u napretku na putu pristupanja, uključujući značaj podrške temeljnim vrijednostima EU.

U saopštenju za medije navodi se da je događaj otvorio Oliver Röpke, predsjednik Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta, a među učesnicima diskusija koje su organizovane u uvodnom dijelu i tokom panela („Dinamično građansko društvo kao preduslov za uspješan proces proširenja” i „ Dijalog sa građanskim društvom – razmjena dobre prakse i naučenih lekcija kao put naprijed” i) bili su crnogorska ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, resorni evropski komesari, predstavnici vlada, privrednih komora, organizacija civilnog sektora, i drugi.

Iz PKCG su kazali da je evropski ekonomsko-socijalni komitet sastavni dio EU.

“Osnovan je Rimskim ugovorom 1957. godine kako bi savjetovao donosioce odluka u EU i obezbijedio da organizacije i mreže civilnog društva širom kontinenta mogu uticati na njegov razvoj. EESC je jedinstven forum za konsultacije, dijalog i konsenzus predstavnika svih sektora organizovanog civilnog društva”, kazali su iz komore.

Ove organizacije, kako su pojasnili iz PKCG, često djeluju kao posrednici između donosilaca odluka i javnosti, omogućavajući aktivnu ulogu u promjenama ili podršci specifičnim ciljevima za opšte dobro.

“Cilj EESC-a je da pomogne da kreiranje politike i zakonodavstvo EU budu demokratskiji i efikasniji i da istinski odražavaju potrebe građana EU. Značajan broj inicijativa EU za zakonodavstvo mora se dostaviti EESC-u na obavezno mišljenje prije njihovog usvajanja”, kazali su iz Privredne komore.

Ostavite komentar

Komentari (0)