test

Vešović: Možemo ući u privremeno finansiranje, Mugoša: Odrazilo bi se negativno na poljoprivrednike

Standard

17/10/2024

19:50

Do završetka procesa koji se odvija u trouglu – Izborna komisija Glavnog grada, Državna izborna komisija i Ustavni sud konačni rezultati izbora u Podgorici ne mogu biti proglašeni, a samim tim ne može doći ni do konstituisanja Skupštine Glavnog grada i formiranja nove vlasti. Sagovornici Gradske ističu da je velika odgovornost na svim akterima da se izbjegne blokada institucija i privremeno finansiranje, koje bi bilo na štetu građana Podgorice.

Svaki subjekt ima pravo da preispita izborni proces, kao što je uradio Pokret Naprijed podnoseći prigovore Ustavnom sudu, naglašavaju sagovornici Gradske. Očekuju da se, nakon izjašnjenja suda, vlast formira brzo – u interesu građana.

„Jer mi ne smijemo da dozvolimo da Skupština i dalje ne zasijeda i ono što je najgore od svega što može da se desi, što je negdje bojim se izvjesno, jeste da možemo ući u ono što se zove privremeno finansiranje, odnosno da se budžet Glavnog grada ne donese do kraja godine, što dovodi do toga da recimo januar i februiar imamo privremeno finansiranje u Glavnom gradu“, kazao je ispred Koalicije “Za budućnost Podgorice”, Stefan Vešović.

Kako pojašnjava Vešović ukoliko se ne donese budžet do kraja godine mi ćemo u januaru i februaru imati jednu dvanaestinu od prošlogodišnjeg budžeta, koji će se distribuirati i lokalnoj samoupravi i preduzećima.

„E sad da li će te finansije u privremenom finansiranju biti dovoljne da pokriju sve ono što su potrebe i preduzeća i lokalne samouprave, odnosno kroz sve to građana Podgorice ja nisam siguran“, dodaje on.

Sa druge strane nosilac liste Pokreta Preokret Srđan Perić, ne očekuje privremeno finansiranje, ali ne isključuje mogućnost novih izbora.

„Poenta je samo sledeća, da imamo politički sistem koji nije podređen građaninu i zbog toga onda imamo te situacije da mi suštinski ne bismo osjetili razliku u odnosu na to kako sada funkcioniše glavni grad ili da postoji prinudna uprava ili privremeno finansiranje ne bismo vidjeli neki veliki kvalitet zato što grad sada funkcioniše upravo zahvaljujući službenicima“, kazao je Perić.

Time je kako naglašava jasna ocjena kvaliteta rada te uprave.

„I onda vidite da kompletna sva kombinatorika i svi dogovori nisu podređeni opštem dobru građana već zadovoljenju partijskog interesa i pozicioniranju njih između sebe, zbog toga je i Preokret protestni glas“, ističe Perić.

Sa druge strane predstavnik Evropskog saveza Budimir Mugoša za Gradsku RTV kaže da ne očekuje da bilo koja odluka može donijeti gore stanje nego što je sada.

„Međutim, ako se ne usvoji biće to privremeno finansiranje koje će se oslanjati, to ide preslikava se iz prethodne godine, naravno da to nije dobro mi smo iz prethodne godine prenijeli 34 miliona eura, ove godine čemo prenijeti 50, pa će biti istorijski jer će biti 50 miliona nepotrošenih para“, objašnjava Mugoša.

Kako je precizirao Mugoša jedan od primjera privremenog finansiranja odrazio bi se negativno i na poljoprivrednike, koji ne bi imali subvencije za mlijeko jer se ne može finansirati stavka koja mora da se precizira budžetom za 2025 godinu.

Izvor: gradski.me
Izvor (naslovna fotografija):

gradski.me

Ostavite komentar

Komentari (0)