test

Vlada usvojila informaciju o stanju životne sredine za 2023. godinu: Najveće zagađenje bilo u Pljevljima i Bijelom Polju

Standard

10/10/2024

14:41

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici, na predlog ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjana Ćulafića, usvojila Informaciju o stanju životne sredine u Crnoj Gori za 2023. godinu, kojom se daje ocjena stanja i omogućava javnosti uvid u stanje i promjene u kvalitetu pojedinih segmenata životne sredine.

Usvajanjem ovog dokumenta, kako su kazali iz pomenutog Ministarstva, ispunjena je još jedna obaveza iz Srednjeročnog programa rada Vlade za 2024. godinu.

“Informaciju je pripremila Agencija za zaštitu životne sredine, a sadrži prikaz stanja vazduha, monitoring alergenog polena, klimatske promjene, vode, morski ekosistem, zemljište, upravljanje otpadom, biodiverzitet, buku, praćenje hemikalija i biocidnih proizvoda, radioaktivnost u životnoj sredini i sektorske pritiske na životnu sredinu”, navodi se u saopštenju MERS.

U Informaciji se, kako su dodali, navodi da je od oktobra do aprila prisutno visoko zagađenje vazduha u Sjevernoj i Centralnoj zoni, u prvom redu suspendovanim česticama (PM10 i PM2,5). Kako su pojasnili, prisustvo ovih čestica u koncentracijama iznad propisanih najveće je u Pljevljima i Bijelom Polju, ali su značajna i u Podgorici i Nikšiću. Međutim, naglašava se da je tokom 2023. godine evidentirano poboljšanje kvaliteta vazduha u Sjevernoj i Centralnoj zoni u odnosu na 2021. i 2022. godinu.

“Kada je riječ o prisustvu polena u vazduhu, ukupne vrijednosti koncentracija svih polenovih zrna za 2023. godinu su niže u odnosu na prošlogodišnje vrijednosti u Baru i Mojkovcu, izuzev Podgorice. Kada je u pitanju kvalitet površinskih voda u 2023. godini, od 5 ispitivanih lokaliteta mješovitih voda-ušća rijeka nađeni kvalitet po osnovnim fizičko-hemijskim elementima bio je: dobar status na 2 lokacije (40,0 odsto) (prostora uliva rijeke Škudre i ušće rijeke Bojane) i umjeren status na 3 lokacije (60,0 odsto) (ušće Sutorine, Ušće Risanske rijeke i ušće Rijeke kod Opatova)”, kazali su iz Ministarstva.

Što se tiče podzemnih voda, istakli su, od 32 ispitivane lokacije na osnovu opštih fizičko-hemijskih parametara i specifičnih zagađajućih supstanci, zahtijevani dobar status evidentiran je na 19, a loš na 13 mjernih mjesta.

“U 2023. godini na teritoriji Crne Gore ukupno je ispitivano 28095 uzoraka voda za piće sa gradskih vodovoda i drugih javnih objekata vodosnabdjevanja, a od ukupno ispitanih uzoraka 9.03 odsto bilo je neispravno. Stanje kvaliteta morske vode na javnim kupalištima u 2023. godini praćeno je na ukupno 109 lokacija duž crnogorskog primorja. Rezultati analiza kvaliteta morske vode za kupanje u sezoni 2023. godine na crnogorskom primorju pokazali su da je bilo 59,6 odsto odličnog i 34,9 odsto dobrog kvaliteta, dok je 1,8 odsto uzoraka bilo zadovoljavajućeg, a 3,7 odsto lošeg kvaliteta”, navodi se u saopštenju Ministrstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Prema podacima Monstata, podsjetili su, tokom 2022. godine u Crnoj Gori je stvoreno 1,411,673.7 tona otpada, od čega 45,24 odsto potiče iz sektora industrije. U odnosu na 2021. godinu, proizvodnja otpada bilježi pad od 1,05 odsto. Oko 20,85 odsto od ukupne količine stvorenog otpada, tokom 2022. godine, čini opasni otpad.

“U realizaciji monitoringa buke u Crnoj Gori za 2023. godinu, izvršeno je ispitivanje buke na 15 mjernih pozicija u 14 opština Crne Gore: Podgorici, Nikšiću, Žabljaku, Petrovcu, Budvi, Kotoru, Ulcinju, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama, Baru, Tivtu i Pljevljima. Generalno, na osnovu rezultata monitoringa buke u 2023. godini, može se konstatovati da saobraćajna buka predstavlja najveći izvor buke u životnoj sredini Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Kako zaključuju iz MERS, u Informaciji se navodi da je potrebno nastaviti sa primjenom kratkoročnih i dugoročnih mjera zaštite od buke, kao i sa praćenjem nivoa buke na definisanim pozicijama, kako bi se u krajnjem smanjio štetni uticaj. Predlaže se da se monitoring buke za narednu godinu proširi na opštine Tuzi, Cetinje i Herceg Novi.

Izvor (naslovna fotografija):

Screenprint RTV Gradska

Ostavite komentar

Komentari (0)