test

ŽIVKOVIĆ za Standard: Na Kongresu ćemo usvojiti radikalno novu programsku ponudu, inženjering sa državljanstvom gurnuo bi Crnu Goru u scenario koji niko ne želi

J. Muminović

17/07/2024

07:13

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković u intervjuu za portal Standard najavio je da se ta stranka održati Kongres, na kojem će biti usvojena radikalna nova programska platforma, koja će, kako vjeruje, biti dominantna politička platforma u Crnoj Gori.

Živković je za čitaoce Standarda iznio podatak da je, prema istraživanju javnog mnjenja, rađenom krajem juna ove godine, rejting DPS-a oko 27 odsto na državnom nivou. Takođe, kratko se osvrnuo i na formiranje nove političke partije, koju predvodi bivši premijer Duško Marković.

On je u intervjuu apostrofirao i pitanje namjere parlamentarne većine da izmijeni Zakon o državljanstvu i dozvoli upis dvojnog državljanstva, „čime bi se

u dogledno vrijeme omogućio upis 250.000 novih birača u birački spisak Crne Gore“. „Ovakvo rješenje podrazumijevalo bi nestanak Crne Gore i možemo kolokvijalno reći da je u pitanju druga podgorička Skupštine. To je nešto što nećemo dozvoliti, i usvajanju ovakvog rješenja suprostavićemo se svim sredstvima. Vjerujem, ipak, da će biti dovoljno pameti u parlamentarnoj većini da odustanu od ovog nauma, jer ako ostanu pri tome to će Crnu Goru uvesti u scenario, koji niko od nas ne želi“, poručio je predsjednik DPS-a.

STANDARD: Demokratska partija socijalista krenula je svepartijskom reforomom i na lokalnim nivoima, sa konkretnim programom i ponudom građanima pogotovo na izborima u Budvi, da li se nešto slično može očekivati i na držanom nivou, kako bi DPS jasno pokazala građanima šta im nudi u budućnosti? 

ŽIVKOVIĆ: U pravu ste – reforme i zanavljanje unutar DPS-a predstavljaju konstantu. Nakon što smo u januaru po prvi put u Crnoj Gori sproveli neposredne partijske izbore, na kojima su pravo glasa imali svi članovi partije i izabrali predsjednika i potpredsjednike, isti smo princip ponovili i za izbor predsjednika opštinskih odbora. Gotovo da smo zavrsili i sa izborom novih opštinih odbora te možemo sa pravom konstatovati da je Demokratska partija socijalista uspješno nastavlja reformu i na državnom i na lokalnom nivou. Ipak, ostao je jos jedan važan dio posla, a to je organizacija desetog kongresa stranke na kojoj će biti izabran novi Glavni odbor, a nakon toga i novi sastav Predsjednistva. Ova godina je bila posvećena unutarstranačkim izborima na svim nivoima partije. Ono što već sada mogu reći – a tiče se direktnog odgovora na vaše pitanje, je da će na Kongresu DPS usvojiti radikalnu novu programsku platformu, koja će, siguran sam, biti dominantna na političkoj sceni Crne Gore. Naša država u prethodnih četiri godine doživjela je ozbiljno posrnuće na svim nivoima. Vrijeme je za duboke rezove i potpunu rekonstrukciju sistema, kako bi ponovo postali ozbiljna država, jakih institucija, sa prijeko potrebnom političkom stabilnošću. To je upravo ono što ćemo usvajanjem kongresnih dokumenata ponuditi građanima. 

STANDARD: Parlamentarna većina funkcioniše na principu ucjena, da li očekujete da će uskoro ovakav model dovesti do prekida njihove saradnje i da ćemo uskoro imati vanredne parlamentarne izbore?

ŽIVKOVIĆ: Parlamentarna većina, često kolokvijalno nazvana ,,tridesetoavgustovska većina” razbijena je u paramparcad na svim nivoima. O tome svjedoči i činjenica da su redovni parlamentarni izbori trebali da budu održani u septembru ove godine, a da trenutno imamo treću formiranu Vladu u tom periodu. Takođe, u prilog tome svjedoče i odnosi na lokalnom nivou. Podsjetiću da smo imali prijevremene izbore u Budvi i Andrijevici, a da je sve izvjesnije i odrzavanje prijevremenih lokalnih izbora u Podgorici, Berana i potencijalno Danilovgradu. Dakle, riječ je o parlamentarnoj većini čija je jedina saglasnost i tačka okupljanja bilo djelovanje na anti DPS platformi. Promjena vlasti 30. avgusta 2020., a pogotom i pobjedom na lokalnim i predsjedničkim izborima, ta platforma je nestala i parlamentarna većina sada doživljava slobodan pad budući da u međuvremenu nijesi kreirali zajedničku političku supstancu za dalje djelovanje. Sve što se desava samo je posljedica te okolnosti i možemo očekivati da se ovaj trend nastavi. Ovo ujedno vodi i podjeli parlamentarne većine – na lokalnom nivou kroz formiranje građanskih listi, a na državnom nivou formiranjem velikog broja novih partija, što zavrsava međusobnim borbama, otežanom funkcionisanju i sve izazovnijem postizanju zajedničkih dogovora. Zbog toga nemamo nikakvu dilemu – kao i prethodne i ova vlada će pasti, usljed međusobne nefunkcionalnosti članica parlamentarne većine i prije ili kasnije građani će ponovo na biralištima presuđivati o tome koga žele u narednom periodu na mjestu odlučivanja.

STANDARD: Da li je DPS spremna za vanredne parlamentarne izbore? 

ŽIVKOVIĆ: Apsolutno. U odgovoru na prvo pitanje naveo sam dobrim dijelom i razloge naše spremnosti. Dakle, dok se većina na svim nivoima raspada, mi smo posvećeno radili na sebi, otklanjali nedostatke i nastojali da popravljamo našu ponudu. Zbog toga smo uspješno ne samo zaustavili pad povjerenja u podršku DPS-a, već počeli da iz mjeseca u mjesec bilježimo rast. Podsjetiću vas da smo na partlamentarnim izborima nastupali u predizbronoj koaliciji Zajedno sa Socijaldemokratam, Liberalnom partijom i Demokratskom unijom Albanaca i ostvarili rezultat od 23,2%. Prema posljednjim istraživanjima koja su zavrsena krajem juna, Demokratska partija socijalista sama ima rejting od oko 27% na državnom nivou. Vjerujem da to dovoljno govori o kvalitetu naseg rada u godini za nama.

STANDARD: DPS je može se reći konačno zaigrao oštrije blokirajući održavanje premijerskog sata zbog premijerovog nepoštovanja Skupštine, da li možemo očekivati radikalniji pristup u odbrani državnih interesa pogotovo kad je u pitanju Zakon o državljanstvu i izmjenama istog u najavi, kako bi se sproveo svojevrsni izborni inženjering i dozolilo biračima iz drugih država da kroje sudbinu Crne Gore?

ŽIVKOVIĆ: Demokratska partija socijalista već četiri godine, kroz sve demokratske vidove borbe, uspješno štiti državne interese Crne Gore. Državni interesi se brane i u parlamentu, i raznim inicijativama unutar Skupštine Crne Gore, organizacijom protesta, ali prije svega – jakim izbornim rezultatima. Vjerujem da smo sve od navedenog repertoara u prethodnom periodu iskoristili. DPS je bio i ostao brana nacionalizmu i šovinizmu, koji pokusava da proguta Crnu Goru, te otud i pokušaji sa svih strana da se DPS, koristeći sve mehanizme, na ovaj ili onaj nacin svede na 10% podrske. Žalim slučaj – od toga nema i neće biti ništa. Možemo reći da je Crna Gora u posljednje četiri godine bila izložena ataku sa svih strana sa manjom ili većom stetom po nacionalne interese. Pitanje izmjene propisa o dvojnom državljnosti, koji bi omogućili u dogledno vrijeme upis 250.000 ljudi u birački spisak ipak je druga tema. Ovakvo rješenje podrazumijevalo bi nestanak Crne Gore i možemo kolokvijalno reći da je u pitanju druga podgorička Skupštine. To je nešto što nećemo dozvoliti, i usvajanju ovakvog rješenja suprostavićemo se svim sredstvima. Vjerujem ipak da će biti dovoljno pameti u parlamentarnoj većini da odustanu od ovog nauma, jer ako ostanu pri tome to će Crnu Goru uvesti u scenario, koji niko od nas ne želi.

STANDARD: Rezolucija o Jasenovcu po ocjeni analitičara usporiće put Crne Gore u EU, ko po Vašem mišljnu stoji iza ove Rezolucije i koji su stvarni razlozi za njeno donošenje?

ŽIVKOVIĆ: Nema nikakve dileme da Rezolucija o Jasenovcu ni u kom smislu nije imala za cilj da se izrazi poštovanje prema žrtvama već su, naprotiv, žrtve iskorištene da bi se ostvarili politički interesi, što je nezabiljezena sramota. Da budem precizan – dva su motiva usvajanje Rezolucije o Jasenovcu. Prvi je da Andrija Mandić opravda ostanak u – kako su sami kazali antisrpskoj vladi, nakon glasanja za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i drugim je motiv zvaničnog Beograda da zaustavi put Crne Gore ka Evropskoj Uniji. Vjerujem da ne treba podsjećati na riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je naveo kako Srbija neće usvojiti ovu rezoluciju, jer bi to značilo narušavanje odnosa sa Hrvatskom ,,za narednih sto godina,, i blokadu evropskog puta. Upravo zbog toga bilo je pogodno da je usvoji Crna Gora – jer sadašnja vlast u Srbiji budućnost Crne Gore vidi u Srpskom svetu, a ne u EU. Zbog toga je kritično važno da građani na narednim izborima uzmu stvar u svoje ruke i glasaju za one kojima je centar odlučivanja Crna Gora, a ne one subjekte koji otvoreno, ili skriveno iza populističkih agendi, služe za ostvarivanje interesa drugih država.

STANDARD: Da li su poruke PES-a o ekonomskim temama bile običan populizam jer sada svjedočimo njihovoj otvorenoj saradnji sa prosrpkim partijama i da li je to njihovo pravo lice i koji će biti odgovor DPS-a na unižavanje Crne Gore pred zapadnim partnerima?

ŽIVKOVIĆ: Apsolutno. Opšte je poznato u političkoj teoriji da populisti dovode nacionaliste na vlast i upravo je to ono što se desilo u Crnoj Gori. Danas, imamo vlast koja je nacional-populistička i vjerujem da je ključno da to osvijetlimo kod građana i da umjesto onih za koje su glasali 11. juna, građani svoje povjerenje daju evropskim i građanskim partijama kako bi umjesto nacional-populističke dobili državno odgovornu, proevropsku – i prije svega, procrnogorsku vlast. I da budem potpuno jasan – DPS nema ništa protiv

prosrpskih partija u Crnoj Gori, ali itekako imamo protiv partija koje baštine ideologiju koja ima za cilj nestanak Crne Gore. Želite biti vlast u državi koju ne priznajete i još iz vlasti rušiti državu za koju kažete da nije vaša matična kuća, sugurno smo po tome jedinstven primjer u svijetu. Što se tiče dijela pitanja koje se tiče zapadnih partnera, mislim da stvari treba postaviti drugacije – pravo je pitanje šta će zapravo uraditi zapadni partneri. Mi ne smijemo gajiti iluzije, promjene u Crnoj Gori neće donijeti niko sa strane – osvarićemo ih isključivo mi – našim radom, zalaganjem i razgovorom sa građanima koji će za te promjene morati da se izbore olovkom – na prvim narednim izborima.

STANDARD: Podaci Ministarstva finansija pokazuju budžetski deficit, program evropa sad 2.0 niko nije vidio. U kom se smjeru po Vašem mišljenju kreće crnogorska ekonomija i da li ovakav pristup s najavljenom ”reformom” Fonda PIO može ugroziti javne finansije?  

ŽIVKOVIĆ: Rekao sam Vam već – trenutno na vlasti imamo nacional-populiste, pa je i ekonomija prirodno vođena populizmom. Populizam podrazumijeva da se država beskonačno zadužuje, da nijedan cent uloženog novca ne ide u razvoj već iskljucivo u tekuću potrošnju kojom se finansiraju dugoročno neodrživa obećanja o beskrajnom rastu plata i penzije. Da budem potpuno jasan – ovakvo vodjenje ekonomske politike završiće bankrotom, koji smo vidjeli kod grčkog scenarija. Danas prisustvujemo beskrajno neodgovornoj politici da se rejting PES-a pokusava jačati novcem crnogorskih građana, koji se zadužuju u iznosima od stotina miliona eura, kako bi se neodrživo stvarao privid da se može zarađivati mnogo više, a raditi mnogo manje. Ovakav pristup ekonomiji imao je i prirodnu inflaciju, tako da je životni standard građana danas mnogo gori nego što je bio prije četiri godine. Ekonomija nije teren za populizam, već za surovo racionalnost i odgovornost, svaki drugi pristup ima užasne i dugoročne posljedice što građani već počinju da osjećaju.

STANDARD: Kako komentarišete osnivanje partije bivšeg funkcionera i premijera iz redova DPS Duška Markovića i da li je moguća saradnja u nekoj formi u nekom budućem periodu?

ŽIVKOVIĆ: Svako ima pravo da se oproba na političkoj sceni, svjesočimo stvaranju novih političkih ponuda i saveza svakog dana. Stranke nastaju i nestaju, ali DPS traje – već 33 godine, i izvjesno je da ćemo nastaviti da trajemo i u decenijama pred nama. Mi smo konstanta crnogorske političke scene i najozbiljnija politička ponuda, a uz to smo – i nakon četiri godine u opoziciji, najjača partija u Crnoj Gori. Vjerujem da to dovoljno argumentuje činjenicu zbog čega se pretjerano ne bavimo ostalim političkim subjektima.

Izvor (naslovna fotografija):

Adria TV

Ostavite komentar

Komentari (1)

Gospodine

17 Jul. at 10:34

Živkoviću, bez crnogorskog naroda njene istotije i kulture, nema Crne Gore. Kako će mo u EU kao repa bez kojena? Objasnite što vam znaći, do dsnas ne objašnjrno to “građansko”? Dali to negira prava manjinskih naroda koji je ustavom zagarantovano ili prava cenogorskog naroda?