test

Borusija ili Real: Zov istorije na ,,Vembliju”

Standard

01/06/2024

11:16

Vrijeme je za završni spektakl evropskog klupskog fudbala za ovu sezonu. Zavjesa se spušta na kultni ,,Vembli'', a večerašnjom utakmicom u Londonu (21 h) završiće se i era Lige šampiona u aktuelnom formatu.







“Blizu smo najbitnije stvari koju možete da uradite u fudbalu – da podignete trofej Lige šampiona. Ali postoji strah od ispuštanja istog. Zato moramo da uživamo dok smo na terenu, biće nam potreban mali dodir sreće i ne smijemo nikada da se predamo što god se desilo. Normalno je da što je strah veći to je slađa pobjeda ukoliko je ostvarite. Nijesmo opsjednuti ovim trofejom. To je naša misija, opsjednuti smo takmičenjem. Jasno je da je osvajanje Lige šampiona vrlo važno, ali možemo da je naša sezona bila vrlo uspješna bez obzira na ishod ovog finala”, rekao je trener Reala Karlo Anćeloti.

Finale na ,,Vembliju“ sudiće Slovenac Slavko Vinčić

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 50€ +1000 spinova na igrici Zombie Apocalypse BEZ USLOVA! 

Borusija je igrala u ,,grupi smrti“ sa PSŽ-om, Milanom i Njukaslom, u osmini finala eliminisao je PSV, potom Atletiko, pa u polufinalu Pari Sen Žermen.

Real je druga dimenzija, ali nije nedodirljiv.

“Finale se ne igra, u finalu se osvaja – i to je naš jasan cilj. Srećni smo što smo ovdje, ali želimo da pobijedimo”, poručio je Edin Terzić, trener Borusije.

“Znamo da igramo protiv ubjedljivo najuspješnijeg kluba Lige šampiona. Ali imali smo samo dva poraza u ovom takmičenju ove sezone, osjećamo da smo spremni da igramo na najvišem nivou. Kada se sve svede na jednu utakmicu, onda je i sve moguće. Favoriti su, ali to su protiv nas bili i Atletiko i PSŽ. Imaćemo priliku ako budemo hrabri, nijesmo ovdje samo da vidimo kako Real podiže još jedan trofej”, dodao je Terzić.

Terzić protiv uzora

Ako je plasman Borusije u finale iznenađenje, kako opisati sve ono što Real godinama radi u Ligi šampiona. ,,Merengesi“ su mnogo puta dobijali izgubljeno, magično se vraćali, ove sezone su to osjetili Mančester siti, Bajern.

“Postoji nešto u vezi s ovim klubom. Nije sreća. Od čega zavisi zaista ne znam – valjalo bi proučiti. Mogao bi biti kvalitet, karakter, istorija, tradicija, ali toliko se puta desilo da ne može biti slučajnost”, izjavio je Anćeloti.

Italijan je najuspješniji trener LŠ – ima četiri trofeja, po dva sa Milanom i Realom.

Sa madridskim klubom prvi trofej elitnog takmičenja podigao je prije 10 godina.

“Neki igrači koju su igrali prije 10 godina i dalje su ovdje i pomogli su nam da postignemo nešto zaista nevjerovatno”, istakao je Anćeloti.

“Imam ogromno poštovanje prema Anćelotiju. Uradio je velike stvari sa različitim timovima, u različitim državama i kulturama. Uspješan je duže od dvije decenije. On je jedan od mojih uzora u ovom poslu”, kazao je Edin Terzić, koji je 23 godine mlađi od večerašnjeg suparnika na klupi.

Borusija je jedini put šampion Evrope bila 1997. godine, dok je 2013. izgubila od Bajerna – upravo na ,,Vembliju“.

“Mi smo tim koji je najviše puta sačuvao mrežu u Ligi šampiona ove sezone. Moramo da držimo rivala najdalje moguće od gola. Kad smo primali golove u septembru nijesmo bili na najvišem nivou, sada smo totalno drugačiji tim i pokazali smo da smo spremni da se borimo za trofej”, rekao je Terzić.

Anćeloti je najavio da će na golu biti Tibo Kurtoa, koji je veći dio sezone propustio zbog povrede.

“Lunjin je imao grip, nije mogao da trenira, tako da će biti na klupi. To znači da će Kurtoa biti u startnoj postavi”, zaključio je Anćeloti.

Modrić: Mentalitet pravi veliku razliku

Realova snaga su mladi asovi poput Belingema, Vinisijusa i Rodriga, ali i iskustvo koje ,,leži“ u nogama legendi poput Luke Modrića, Tonija Krosa koji igra posljednji klupski meč u karijeri, Antonija Ridigera.

“Teško je izdvojiti jednu stvar kao najvažniju. Različite stvari su u pitanju. Za mene, prije svega, osim kvaliteta i talenta koji smo posjedovali tokom svih ovih finala, mislim da je mentalitet to što pravi veliku razliku. Uvijek verujemo u sebe. Mislimo da smo najbolji, a onda to i pokažemo na terenu”, opisao je Modrić Realov put do finala.

“Ako je moguće, više bismo voljeli da povedemo. Ali tačno je da smo pokazali da se borimo uvijek do kraja i da smo sposobni da preokrenemo situaciju. Moramo da zadržimo tu posvećenost i borbu”, zaključio je hrvatski vezista.

Ima i Borusija svoje ,,senatore“, igrače koji znaju kako je igrati finale Lige šampiona.

“Razgovarao sam sa Matsom Humelsom i Markom Rojsom o finalu 2013. To je fudbalska utakmica kao svaka druga, ali opet i vrlo posebna. Treba da uživamo u pripremi utakmice i u samom meču, ne smijemo dozvoliti da bude preveliki pritisak jer ćemo u tom slučaju izgubiti”, izjavio je štoper Borusije Niko Šloterbek.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

UEFA

Ostavite komentar

Komentari (0)