test

Atentator na slovačkog premijera priznao krivicu pred sudom

Standard

18/05/2024

14:08

Osumnjičeni za napad slovačkog premijera Roberta Fica, Juraj Cintula priznao je danas krivicu pred sudom.Kako prenose slovački mediji, Cintula je danas sproveden Specijalizovanom krivičnom sudu u gradu Pežinoku, uz posebne mjere bezbjednosti, a u prostorije suda nisu mogli da uđu ni novinari ni javnost.

Desetine regionalnih policajaca i specijalaca raspoređeno je ispred zgrade suda, prenosi SMI.

Nadležni tužilac je u petak uputio sudu predlog o izvršnom pritvoru za 71-godišnjeg muškarca iz Levica, koji je u srijedu poslije sjednice vlade više puta pucao u premijera Roberta Fica i teško ga ranio.

Tužilac traži pritvor za optuženog zbog mogućeg bjekstva kao i zbog rizika od ponavljanja krivičnog djela, rekla je portparolka suda Katarina Kuđakova.

Cintula je uhapšen odmah nakon napada i suočava se sa optužbama za pokušaj ubistva iz osvete prvog stepena, a prijeti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Matuša Šutaja Eštoka i ministra odbrane Roberta Kalinjaka, napad je bio politički motivisan, prenosi Aktualiti.

Cintula je navodno učestvovao u nekoliko antivladinih protesta, a protivio se obustavi pomoći Ukrajini i likvidaciji slovačkih medija. Stanje premijera Roberta Fica i dalje je ozbiljno.

Izvor: N1
Izvor (naslovna fotografija):

REUTERS/Radovan Stoklasa

Ostavite komentar

Komentari (0)