test

Fico gasi slovački javni servis: Želi pojačati kontrolu u zemlji

Standard

24/04/2024

22:52

Slovačka vlada populističkog premijera Roberta Fica danas je odobrila prijedlog zakona koji predviđa raspuštanje javne radiotelevizijske stanice RTVS i njeno pretvaranje u novu medijsku ustanovu, što je izazvalo zabrinutost među opozicionim političarima i novinarima.Zakon je najnoviji korak u, kako kritičari kažu, pokušaju vlade premijera Roberta Fica da pojača kontrolu nad institucijama u zemlji. 

“RTVS ne može biti objektivan jer je u sporu s vladom”

Fico, koji je prošle godine po četvrti put postao premijer nakon nekoliko godina u opoziciji, kritikovao je u to vrijeme javni servis smatrajući ga pristranim. “Stanje u RTVS je neodrživo”, rekao je Fico na konferenciji za novinare.

“(Ona) realno ne može biti objektivna jer je u sporu sa slovačkom vladom. Time se krši osnovno ljudsko pravo građana Slovačke da na raspolaganju imaju objektivne informacije”. 

Ficova vlada već je zatvorila kancelariju posebnog antikorupcijskog tužioca, smijenila čelnike policije i tajne službe i odmakla vanjsku politiku od čvrste podrške Ukrajini. Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je da nacrt zakona efektivno zamjenjuje “cijenjeni javni servis” i prijeti njegovoj nezavisnosti.

Ministarka kulture Martina Šimkovičova, koja je prethodno radila na toj televiziji i poznata je po širenju teorija zavjere, glavna je autorka zakona. 

Nevladina udruženja najavljuju da će se obratiti EK-u i EP-u

Prema novom zakonu, za koji se očekuje da će ga parlament odobriti, direktor RTVS-a biće smijenjen nekoliko godina prije isteka mandata, a zamijeniće ga deveteročlani savjet koji će s vremenom izabrati novog.  

Ministarstva kulture predložiće četiri člana u Savjet, dok će ostali biti stručnjaci koje će imenovati parlament. 

Osnovaće se i programski odbor za nadzor sadržaja, što kritičari nazivaju nametanjem cenzure. Slovačka opozicija žestoko kritikuje zakon i optužuje vlast da javni servis RTVS pokušava zamijeniti svojim propagandnim medijem.

Nekoliko nevladinih organizacija već je najavilo da će se obratiti Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu u vezi s nacrtom zakona o javnom emiteru. Žele skrenuti pažnju na kontroverzne planove vlade koji su, po njima, u suprotnosti s novim evropskim zakonom o slobodi medija, javlja agencija TASR.

Izvor (naslovna fotografija):

Robert Fico

Ostavite komentar

Komentari (0)