test

Stoltenberg: NATO će preduzeti oštrije mjere protiv ruskih špijuna

Standard

13/06/2024

22:37

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da će članovi ovog odbrambenog saveza poduzeti oštrije mjere protiv ruskih špijuna kao odgovor na kampanju neprijateljskih aktivnosti Moskve, koji uključuju akte sabotaže i kibernetičke napade.

“Vidjeli smo nekoliko primjera sabotaže, pokušaja paljenja, kibernetičkih napada i dezinformacija,” rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a, koji će se održati u četvrtak i petak u Briselu. “Očekujem da će se ministri NATO-a pozabaviti Ruskom kampanja neprijateljskih aktivnosti protiv NATO saveznika“, rekao je on.

“Takođe ćemo raditi na vrstama NATO odgovora, za koje očekujem da će uključivati ​​povećanu svijest, razmjenu informacija, obavještajnih podataka, pojačati zaštitu kritične infrastrukture, uključujući podvodnu infrastrukturu i kibernetičku sigurnost, kao i strožija ograničenja za rusko obavještajno osoblje širom alijanse”, dodao je Stoltenberg.

Aktivnosti ruskih agenata također izazivaju zabrinutost i akciju u EU. U pismu upućenom visokom diplomati bloka Josepu Borrellu u koju je Politico imao uvid, osam ministara vanjskih poslova reklo je da bi ruskim diplomatama trebalo zabraniti slobodno kretanje unutar zemalja EU, usred rastućih optužbi za špijunske operacije Kremlja unutar bloka.

“Smatramo da bi EU trebala strogo… ograničiti kretanje članovima ruskih diplomatskih misija i članovima njihovih porodica samo na teritoriju države u kojoj su akreditovani“, navodi se u pismu. “Ova mjera će značajno suziti operativni prostor za ruske agente.”

Povezani članci

Izvor (naslovna fotografija):

Jens Stoltenberg

Ostavite komentar

Komentari (0)