test

U Švajcarskoj se danas okuplja više od 100 svjetskih lidera, Zelenski želi skovati mirovni plan

Standard

15/06/2024

09:15

Više od 100 lidera, uključujući potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris i predsjednike ili lidere zemalja EU, Južne Amerike, Bliskog istoka i Azije, okupiće se u subotu u Švajcarskoj u jednom od najambicioznijih pokušaja da se iskuje mirovni plan za Ukrajinu. Crnu Goru predstavlja predsjednik Jakov Milatović.Samit dolazi u trenutku kada čelnici G7 koji se okupljaju u Italiji sklapaju novi dogovor o zajmu od 50 milijardi eura za Ukrajinu, osiguran korištenjem neočekivane dobiti od kamata na imovinu ruske centralne banke koju su zamrznule EU i druge zapadne zemlje nakon invazije na Ukrajinu 2022.

Na dvodnevnoj mirovnoj konferenciji, koja će se održati u luksuznom odmaralištu Bürgenstock izvan Luzerna, raspravljaće se o predloženom Kijevskom planu u 10 tačaka za okončanje rata, zajedno s tri druge teme: nuklearna prijetnja, sigurnost hrane i humanitarne potrebe u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak kao uslov za mir ponudio da Kijev ustupi više zemlje, povuče trupe dublje unutar vlastite zemlje i odustane od kandidature za NATO kako bi on okončao svoj rat u Ukrajini – prijedloge koje su Ukrajina, SAD i NATO odbacile.

Očekuje se da će zajedničko saopćenje u nedjelju biti usredotočeno na važnost načela UN-a o održavanju i poštivanju “suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Iako se to ne vidi kao približavanje mira samo po sebi, osmišljeno je kako bi se “smanjio prostor za bilo kakve beskorisne inicijative”, kažu oni koji poznaju konferenciju.

Ovo će se smatrati uspjehom Volodimira Zelenskog koji ima za cilj izgraditi međunarodnu potporu za svoj mirovni plan koji uključuje potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine i povratak na njene postsovjetske granice iz 1991. godine.

Organizatori mirovnog samita umanjili su odluku Kine da ne prisustvuje, potez koji je podstakao Zelenskog da optuži Peking da pomaže Moskvi da potkopa sastanak, što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo.

Kijev se snažno zalagao da kinesko izaslanstvo prisustvuje summitu kako bi konferenciji dao dodatni legitimitet i zabio klin između Moskve i Pekinga.

Postojale su i nade da bi Saudijska Arabija mogla prisustvovati nakon, kako je Zelenski opisao, “produktivnih i energičnih” razgovora sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u srijedu.

Moskva je odbacila sastanak kao uzaludan.

Kina, koja ima bliske veze s Rusijom, rekla je da neće prisustvovati jer konferencija ne ispunjava njene zahtjeve, uključujući sudjelovanje Rusije.

To što će deseci čelnika biti u Švajcarskoj u vrijeme kada je Ukrajina u vojnom zaostatku, i dok se priča o rastućem umoru od rata, impresivan je podvig, rekli su visoki američki zvaničnici.

“Prilično je nevjerovatno da postoji 100 zemalja koje se pojavljuju na mirovnom summitu na kojem ne sudjeluje glavni pokretač tog sukoba”, rekao je Max Bergmann, bivši zvaničnik američkog State Departmenta.

“To je diplomatski majstorski potez”, rekao je Bergmann, koji sada vodi Program za Evropu, Rusiju i Euroaziju u Centru za strateške i međunarodne studije.

William Courtney, bivši američki diplomat, nazvao je švajcarski samit “velikim uspjehom”.

Samit je uslijedio nakon nekoliko prethodnih skupova, uključujući onaj u Saudijskoj Arabiji na kojem je sudjelovalo 40 zemalja, uključujući Kinu, koja je pokušavala pridobiti potporu za vlastiti mirovni plan u šest tačaka.

Kako se samit približava, Kina je intenzivirala svoje djelovanje kroz sastanke s gostujućim stranim dostojanstvenicima, telefonske pozive i poruke stranim misijama na kineskoj platformi WeChat, rekli su diplomati novinarima Reutersa.

Ali izvori kažu da organizatori nisu zabrinuti, jer nije bilo “konkretizacije” bilo kakvih kineskih diplomatskih manevara, s mnogim globalnim južnim zemljama, uključujući Kolumbiju, Čile, Argentinu i Ekvador, koje su prisustvovale u subotu.

Ostali sudionici uključuju Tajland, Singapur, Filipine i Japan, dok se za Maleziju i Kambodžu, koje imaju bliske veze s Kinom, ne smatra da dolaze.

Izvor (naslovna fotografija):

UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)