test

Bankrotirao poznati lanac restorana: Kompanije duguje više od milijardu dolara

Standard

21/05/2024

11:30

Bankrotirao je poznati američki lanac restorana.

Crveni jastog (Red Lobster), koji je donio pristupačne škampe i jastoge u Ameriku srednje klase i prerastao u najveći lanac restorana sa morskim plodovima na svijetu, podnio je zahtjev za bankrot.

Kompanija je saopštila da ima više od milijardu dolara duga i manje od 30 miliona dolara u gotovini. Planira da proda svoje poslovanje svojim zajmodavcima, a zauzvrat će dobiti finansijska sredstva da ostane na površini. Očekuje da će u međuvremenu nastaviti da zatvara restorane.

Crveni jastog, poznat po svojim krekerima od čedar preliva, rakovima i jelima od škampa, raširio se širom zemlje tokom 1980-ih i 1990-ih. Bijonse je 2016. spomenula Crvenog jastoga u svojoj pjesmi “Formation”, opisujući dovođenje romantičnog partnera u Crveni jastog, što je izazvalo porast prodaje.

Sa 578 restorana u 44 države i Kanadi, Red Lobster opslužuje 64 miliona kupaca godišnje i donosi dvije milijarde dolara godišnje prodaje, navela je kompanija u svom zahtjevu o bankrotu. Jedan od pet repova jastoga kupljenih u Sjevernoj Americi kupuje Crveni jastog.

Ali nedavno loše upravljanje, konkurencija, inflacija i drugi faktori su srušili Red Lobster, kažu analitičari i bivši zaposleni u Red Lobsteru. Godine nedovoljnog ulaganja u marketing Red Lobster-a, kvalitet hrane, usluge i nadogradnju restorana narušavaju sposobnost lanca da se takmiči sa rastućim lancima brzih i brzih usluga.

Pionirski lanac

Crveni jastog je pokrenuo 1968. godine Bil Darden, arhitekta ležerne revolucije u restoranima u Americi, a General Mils je ubrzo kupio restoran. Crveni jastog je kasnije postao dio restorana Darden, vlasnika Olive Garden i drugih lanaca. Godine 2014. Darden je prodao Red Lobster Golden Gate Capital, privatnoj investicijskoj kompaniji, za 2,1 milijardu dolara. Od 2020. godine, distributer morske hrane Thai Union Group, sa sedištem na Tajlandu, je najveći akcionar Crvenog jastoga. Thai Union posjeduje 49% kompanije.

Ali Crveni jastog se borio pod Tajlandskom unijom.

Broj kupaca koji dolaze u Red Lobster pao je za 30% od 2019. i samo se malo poboljšao od pandemije. Ranije ove godine, Thai Union je rekao da će se odustati od Red Lobster-a i dobiti gubitak od 530 miliona dolara na svojoj investiciji.

Izvor: blic
Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: ZUMA PRESS/KYLE MAZZA / PROFIMEDIA

Ostavite komentar

Komentari (0)