test

Deset najboljih suplemenata za ljeto

Standard

11/06/2024

07:55

Najbolji način da saznate da li treba da uzimate suplemente ili ne je da od svog ljekara zatražite analizu krvi kako biste uočili nedostatke, ali stručnjaci kažu da možda postoje neki drugi sveobuhvatni znakovi da je vreme da poboljšate svoj režim.

Kako s dolaskom ljeta, stižu i toplotni talasi i štetni UV zraci, možete pretpostaviti da će vašoj koži, očima i kosi trebati malo više pažnje – kao i vašem zdravlju crijeva, imunom sistemu i više.

U nastavku saznajte 10 najboljih dodataka ishrani koje ljekari preporučuju da uzimate ljeti.

Vitamin C

Vitamin C ograničava štetu uzrokovanu izlaganjem ultraljubičastom (UV) svetlu. Iako vitamin C nije „krema za sunčanje“ jer ne apsorbuje svetlost u UVA ili UVB spektru, antioksidativna aktivnost vitamina C pomaže u zaštiti od oštećenja izazvanih UV zračenjem uzrokovanih slobodnim radikalima. Bez obzira na to i dalje je važno nositi kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom i nanositi je ponovo svaka dva sata.

Vitamin E

Direktna primjena vitamina E na koži pruža dodatni sloj zaštite i može ublažiti peckanje nakon opekotina, ostavljajući vašu kožu nahranjenom i obnovljenom. Trebali biste unijeti dovoljno vitamina E putem hrane, ali suplementi su takođe opcija – neke studije pokazuju da nam unutrašnji antioksidansi mogu pomoći u zaštiti od spoljašnjih prijetnji poput oštećenja od sunca.

Omega 3 i riblja ulja

Omega-3 masne kiseline hvale širok raspon zdravstvenih dobrobiti, uključujući poboljšanja zdravlja vašeg mozga, srca i očiju. Iako svakodnevno uzimanje dodatka ribljeg ulja može biti korisno tokom cijele godine, posebno je korisno za vašu kožu tokom velikih ljetnjih vrućina.

Astaksantin (AST)

Astaksantin je antioksidans koji može zaštititi ćelije od oštećenja i poboljšati imuni sistem. Prema studiji iz 2020. AST može dati širok raspon vrlo potentnih farmakoloških učinaka.

“To uključuje zaštitu od oštećenja ćelija izazvanih UV zračenjem i hroničnih upalnih bolesti, podsticanje imunomodulacijskih aktivnosti, ublažavanje metaboličkih sindroma, kardioprotektivne učinke, antidijabetičko djelovanje, inhibiciju oštećenja neurona, učinke protiv starenja kože i antikancerogeno djelovanje, kao i suzbijanje peroksidacije ćelijske membrane”, napisali su autori studije.

Probiotici

Tokom ljeta ljudi više putuju i češće menjaju ishranu, što može poremetiti zdravlje crieva. Probiotici mogu pomoći u održavanju zdravog probavnog sistema uravnotežujući crijevne bakterije, što je potrebno za cjelokupno zdravlje, imunološku funkciju i generalno dobro stanje.

Elektroliti

Ljeti je neophodno ostati hidriran, a povećanje unosa elektrolita može pomoći održavanjem odgovarajuće ravnoteže tečnosti u vašim ćelijama i usmjeravanjem vode i drugih hranjivih materija u djelove vašeg tijela kojima su potrebni.

Vitamin D

Mogli biste pretpostaviti da ćete tekom ljeta dobiti dovoljno vitamina D, što čini nepotrebnim uzimanje dodatka vitamina D. Međutim, stručnjaci kažu da ako redovno nanosite kremu za sunčanje, a trebali biste, nivou vitamina bi mogao još uvek biti nizak.

“Iako je vitamin D poznat kao ‘sunčev vitamin’ jer ga naša tijela mogu proizvesti kada su izložena sunčevoj svjetlosti, korišćenje kreme za sunčanje za zaštitu od UV zraka može ograničiti sintezu vitamina D”, napominje Kris Mohr, stručnjak za fitness i nutricionizam.

Beta-karoten

Nije samo vaša koža ta koja može stradati pod sunčevim zracima, one takođe mogu oštetiti vaše oči. Zato se preporučuje uzimanje dodataka beta-karotena ljeti kako bi vaša koža i oči imale koristi od smanjenja nivoa oksidativnog stresa.

Kolagen

Kada sunce počne da prži, zaštita vaše kože kolagenom može spriječiti prekomerna oštećenja i suvoću. Kolagen može biti najbolji prijatelj vaše kože jer pomaže u održavanju njene elastičnosti i nivoa vlažnosti.

Cink

Cink podržava zdravlje kože i imunološku funkciju. Može biti od pomoći u zarastanju, posebno kod ogrebotina i posjekotina, a takođe može pomoći u zaštiti vaše kože od UV oštećenja. Zapravo, to je i ključni mineral u kremama za sunčanje koji dodatno pomažu u zaštiti od UV zraka.

Izvor (naslovna fotografija):

Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)