test

Više od 200 muzičara pozvalo na prestanak upotrebe AI u muzičkoj industriji

I. Đoković

02/04/2024

21:21

Među potpisnicima pisma su Katy Perry, Billie Eilish, Stevie Wonder, Zayn Malik,, Noah Kahan, Nicki Minaj.

Više od 200 muzičkih umjetnika potpisalo je otvoreno pismo Društva za prava umjetnika sa sjedištem u Vašingtonu, pozivajući tehnološke kompanije da prestanu da koriste vještačku inteligenciju (AI), navodeći zabrinutost zbog njenog uticaja na umjetnike i tekstopisce.

U pismu se upozorava da bi neregulisana upotreba vještačke inteligencije u muzičkoj industriji mogla da “sabotira kreativnost i potkopa umjetnike, tekstopisce, muzičare i nosioce prava”, preneo je AP.

„Da ne bude zabune: vjerujemo da, kada se koristi odgovorno, vještačka inteligencija ima ogroman potencijal da unaprijedi ljudsku kreativnost na način koji omogućava razvoj i rast novih i uzbudljivih iskustava za ljubitelje muzike“, navodi se u pismu i dodaje da „ “nažalost” određene platforme i programeri koriste vještačku inteligenciju na način koji može biti štetan za umjetnike.

U pismu se ističe da vještačka inteligencija, kada se koristi neodgovorno, predstavlja ogromnu prijetnju sposobnosti umjetnika da zaštite svoju privatnost, identitet, muziku i sredstva za život.

U njemu se kaže da „neke od najvećih i najmoćnijih kompanija” koriste rad umjetnika bez njihove dozvole da obučavaju AI modele da stvaraju zvukove koji bi „značajno umanjili honorare” koji se plaćaju umjetnicima.

Programeri vještačke inteligencije, tehnološke kompanije i digitalni muzički servisi su pozvani da se obavežu da neće razvijati ili implementirati tehnologiju, sadržaj ili alate za generisanje muzike koji bi potkopali ili zamjenili rad ljudskih umetnika ili tekstopisaca, ili im uskratili pravičnu nadoknadu.

Među potpisnicima pisma su Katy Perry, Billie Eilish, Stevie Wonder, Zayn Malik,, Noah Kahan, Nicki Minaj, Peter Frampton, Smokey Robinson, James Baldwin, bend ”Imagine Dragons” i drugi.

Izvor (naslovna fotografija):

ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)