test

Doktor nauka elektrotehnike sa najstarijeg univerziteta na svijetu: Crnoj Gori nedostaje zdrava konkurencija, ali i da mladi budu energičniji i samostalniji

Standard

28/07/2023

07:04

Uspješnost karijere ne determiniše država i njena veličina, već lično svojstvo pojedinca i okruženje u kome se razvija i obrazuje. Važno je izgraditi jasan cilj i biti istrajan, jer na tom putu pojedinac se može suočiti i sa određenim teškoćama, ali to onda ne smije izazvati malodušnost i odustajanje, već priliku za oslobađanje neke nove energije, poručuje Marija Vujačić, koja je doktorirala u oblasti elektrotehnike na najstarijem univerzitetu na svijetu– Alma Mater Studiorum Univerzitet u Bolonji, najprestižnijoj visokoobrazovnoj instituciji u Italiji i jednoj od vodećih u čitavoj Evropi.Zatvorenost sistema, nedostatak prilika i kriterijuma pri zapošljavanju i selekciji na javnim konkursima su ključni problemi crnogorskog sistema i glavni razlog zbog kojeg najbolji kadar odlazi iz Crne Gore, smatra naša sagovornica. 

Povezani Članci

“Osim toga, nedostatak zdrave konkurencije i nedovoljna podrška mladim ljudima koji su spremni da svoj puni potencijal ulože u razvoj oblasti kojom se bave. Crna Gora jeste ekonomski manje konkurentno trzište, ali sigurna sam da to nije glavni razlog za odlazak stručnjaka vani”, smatra Vujačić.

Konkretno, razlog odlaska Marije Vujačič iz Crne Gore bila je radoznalost, želja za sticanjem novih znanja i vještina, izgradnja međunarodnih kontakata i mreže, upoznavanje novih kultura, ali priznaje, i prepoznavanje nespremnosti crnogorskog sistema da prihvati mlade, perspektivne i energične ljude. 

“Govorim o nespremnosti sistema da pruži priliku za dalji razvoj i usavršavanje na nivou koji je uspješnim studentima svakako dostupan van granica naše države, što se moram reći pokazalo na svakom konkursu na kojem sam aplicirala”, kaže Vujačić čiji CV može da posluži, bez dileme, kao primjer svim mladim, ambicioznim ljudima.

U toku osnovnih studija, bila je dobitnik nagrade “10 za 10” najboljih ICT rješenja koje je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore dodijelilo za projekat “Sistem za ranu detekciju i prevenciju od požara zasnovan na bežićnim senzorskim mrežama”. Dobitnik je i stipendije za doktorske studije Univerziteta u Bolonji, kao i stipendije za izvrsnost Ministarstva nauke Crne Gore. Tokom doktorskih studija, bila je nagrađena na konkursu “Brains-in” Instituta za napredne studija (ISA) Univerziteta u Bolonji. Osim toga, dobititnica je Marco Polo granta za naučno-istrazivački boravak u Liverpulu, ali i nagrađena na dvije IEEE konferencije za najbolju prezentaciju i naučni rad.

“Moja sklonost ka prirodnim naukama prepoznavala se još u najranijem djetinjstvu, pa nije bilo iznenađenje što sam se nakon Gimnazije ‘Slobodan Škerović‘ odlučila da svoje obrazovanje nastavim na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici na smjeru Energetika i Automatika. U toku studija, bila sam aktivni član, a kasnije i predsjednica borda Evropskog udruženja studenata elektrotehnike EESTEC, gdje sam imala priliku da predstavljam Crnu Goru na brojnim lokalnim i međunarodnim radionicama, razmjenama i kongresima.

Po završetku specijalističkih studija u Podgorici upisala sam master studije na smjeru Elektroenergetski sistemi na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Master rad pod nazivom ‘Uslovi razvoja projekta vjetroelektrane u priobalnom morskom pojasu u blizi Ulcinja‘ pružio mi je mogućnost da povežem više oblasti koje su mi bile od posebnog interesa, uključujući zelenu tranziciju, proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i potencijal za njihov razvoj u Crnoj Gori”.

Nakon završenih master studija, želja za novim izazovima, znajem i iskustvima “odveli” su Mariju Vujačić na doktorske studije na najstarijem Univerzitetu u Evropi – Alma Mater Studiorum Univerzitet u Bolonji, gdje je nakon uspješnog procesa selekcije upisala doktorske studije iz oblasti energetske elektronike. 

“U toku doktorskih studija, kao dobitnica Marco Polo granta, boravila sam na Liverpool John Moores Univerzitetu, gdje sam se bavila istraživanjima iz oblasti višefaznih sistema. Danas mogu reći da su doktorske studije kruna mog dvadesetogodišnjeg obrazovanja, koje mi je otvorilo vrata velikih kompanija u kojima sam nastavila da se bavim istraživanjem i razvojem iz jedne druge perspektive, podjednako izazovne, vrlo kompetitivne i perspektivne”, kaže sagovornica portala Dnevno.me. 

Upravo je, nastavlja priču za Dnevno.me, jedno od najdragocjenijih i najznačnijih iskustava u profesionalnom smislu bila doktorska disertacija, jer je, kaže, kroz taj proces stekla vrijedna znanja i vještine koje su je oblikovale kao stručnjaka u oblasti djelovanja.

“Usavršavanje analitičkih vještina, razvijanje kritičkog razmišljanja, važnost preciznosti i dosljednosti u interpretaciji rezultata, timski rad i komunikacione vještine, samo su neke od vrijednosti koje sam stekla kao rezultat tog procesa. Profesionalni napredak je, svakako, bio praćen i ličnim, a zahvalnost dugujem i izuzetnim mentorima sa kojima sam imala prilike da radim tokom studija”.  

Marija Vujačić; Foto: Privatna arhiva

Na period studiranja, sveukupnog obrazovanja, kako u Crnoj Gori tako i vani, kaže, da gleda kao na jedan od najljepših perioda života, gdje ništa ne bi mijenjala, već bi mu se vrlo rado vratila. 

“Ono što je, svakako, važno jeste razvijanje želje za sticanje novih znanja, spremnost za suočavanje sa izazovima i vjera da se svaki rad i trud isplate. Mislim da su to neke od stvari koje se kod mladih ljudi ne podstiču i ne ohrabruju dovoljno u Crnoj Gori i zahvalna sam, prije svega roditeljima na vaspitanju i trudu koji su uložili da mi te osobine razviju i stvore dobar osnov za uspjeh koji ne vidi teritorijalne ili bilo koje druge granice”.

Kritiku crnogorskom sistemu obrazovanja upućuje na račun neadekvatnog obrazovanja koje, kako smatra, prethodi akademskim studijama, a od čijeg kvaliteta umnogome zavisi uspješnost akademskog obrazovanja. 

“Tu se kritike mogu dati samom sistemu obrazovanja, ali i mentalitetskom odnosu prema vrijednostima obrazovanja. Uz obavezne sadržaje osnovnog i srednjeg obrazovanja potrebno je na adekvatan način zainteresovati mlade ljude za velike teme današnjice kao što su: koncept zdrave ishrane, ekologija, reciklaža, zelena energija, komunikologija, sport i drugo. Što se tiče mentalitetskog odnosa tu je kompleksnija situacija i potreban je socio-psihološki pristup, koji će relaksirati i roditelje i djecu od pretjeranih ambicija u tom uzrastu i okrenuti ih pravim generacijskim vrijednostima i temama koje sam prethodno spomenula”. 

Ona se osvrnula konkretno i na dio obrazovanja stečenog na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici: 

“Što se tiče ličnog iskustva sa akademskim obrazovanjem u Crnoj Gori zadovoljstvo mi je da, nakon studiranja i boravaka na više evropskih univerziteta, iako tokom različitih nivoa studija, danas mogu potvrditi da Elektrotehnički fakultet u Podgorici pruža kvalitetna fundamentalna znanja iz oblasti koje nudi. Primjećujem da se sada više ohrabruje saradnja sa privredom, što je od izuzetnog značaja za čitavo društvo. 

S druge strane, mislim da se na Univerzitetu Crne Gore nije posvećivalo dovoljno pažnje istrazivačkom radu i da bi prisutnost na međunarodnoj naučnoj sceni trebalo biti zapaženija. To se može postići kroz angažovanje većeg broja saradnika i uvođenjem novih studijskih programa koji će pratiti nove trendove u nauci”, mišljenja je sagovornica portala Dnevno.me. 

Marija Vujačić; Foto: Privatna arhiva

Vujačić je trenutno angažovana u Hitachi Energy-ju, gdje je dio globalnog tima koji se bavi razvojem inovativnih sistema za skladištenje električne energije i njihovom integracijom u elektroenergetski sistem. 

“Ta pozicija mi pruža priliku da radim na najaktuelnijim temama iz oblasti energetike i sa najvećim svjetskim energetskim kompanijama koji su naši klijenti i partneri. Osim toga, već drugu godinu kako sam angažovana kao honorarni redovni profesor na Univerzitetu u Bolonji, što doživljavam kao privilegiju i posebno zadovoljstvo.

Na Univerzitetu u Bolonji, dio sam i Adrion Trainee projekta koji ima za cilj uspostavljanje mreže akademskih i poslovnih partnera, koji će zajedno raditi na izgradnji kapaciteta i strategije za razmjenu znanja iz oblasti obnovljivih izvora energije. Rezultat projekta biće izgradnja međunarodnog zajedničkog master programa između članica konzorcijuma kojeg čine tri zemlje Evropske unije (Italija, Grčka i Hrvatska), tri države regiona (Srbija, Albanija i BiH) i drugi poslovni partneri”. 

Doprinos naučnoj zajednici Vujačić ostvaruje i kao recenzent renomiranih međunarodnih časopisa kao što su: IEEE Transactions on Industrial Electronics (TIE), IEEE Transactions on Power Electronics (TPEL) i IEEE Industry Application Society (IAS)

Cilj joj je, kaže, da stečeno znanje i iskustvo iskoristi za podsticanje razvoja zelene energije i upotrebe naprednih tehnologija u svrhu razvoja energetike, kako vani tako i u Crnoj Gori.

Marija Vujačić; Foto: Privatna arhiva

Napominje i da Crna Gora ima izuzetan potencijal za razvoj elektroenergetike, te da vjeruje da će biti prilike da i sama doprinose razvoju.

“Trenutno živim u Milanu i moram istaći da mi je Italija pružila brojne mogućnosti i stvorila prilike za lični i profesionalni razvoj na lokalnom i međunarodnom nivou na čemu sam neizmjerno zahvalna. Svakako, to ne znači da želim sebe da ograničavam teritorijalno ili na bilo koji drugi način, mogućnosti su neograničene, a planovi za budućnost veliki”.

Komentarišući (ne)aktivizam mladih u Crnoj Gori kaže da je evidentno da im nedostaje volje, energije, odlučnosti i samostalnosti. 

“Ono što je najudobnije ne znači da je i najbolje, vrijeme je jedini resurs koji je nenadoknadiv, a mi odlučujemo kako ćemo ga iskoristiti. Nijesam sigurna da su mlađe generacije dovoljno osviješćene i upoznate sa mogućnostima koje su im danas dostupne.

Ne treba generalizovati već podsticati pozitivne promjene i investirati u mlade ljude i njihovo obrazovanje. Moja poruka za mlade je da misle slobodno, da ulažu u znanje i koriste prilike koje im se nude. Najbitnije od svega je da prate svoje instikte i prepoznaju sklonosti ka određenim oblastima, jer samo rad iz ljubavi može rezultirati u dugoročno zadovoljstvo i uspjeh. Razvijati samopouzdanje kroz kontinuirani rad na sebi, ovladati sposobnostima komunikacije i jezicima”, poruka je Marije Vujačić.

Izvor: dnevno.me
Izvor (naslovna fotografija):

Privatna arhiva

Ostavite komentar

Komentari (1)

mila

28 Jul. at 08:26

Najstariji univerzitet na svijetu osnovan je 859. godine u gradu Fez U Maroku!

0

29 Jul. at 17:22

0

28 Jul. at 22:54