test

“EVROPSKI STANDARDI” MINISTARSTVA PROSVJETE: Novi članovi ispitnih komisija rođeni ministrov brat, šefica njegovog kabineta i službenik sa diplomom kuvara

I. Đoković

09/05/2023

08:30

Ministarstvo prosvjete je na nedavno održanom sastanku formiralo nove ispitne komisije za polaganja vozačkog ispita, u koje su postavili 20 novih ljudi, ali i prema nezvaničnim saznanjima portala Standard smijenili 15 dosadašnjih ispitavača. Iako se juče ministarstvo u opširnom saopštenju pohvalilo kako ''uvode red'' i EU standarde u polaganje vozačkog ispita, osobe koje su novoimenovane u komisije su sve samo ne eksperti iz oblasti saobraćaja, pa su tako svoje nove pozicije dobili rođeni ministrov brat, ministrova šefica kabineta ali i službenik sa diplomom kuvara.

Iako je Ministarstvo prosvjete u svom jučerašnjem saopštenju navelo da su imenovani ljudi koji mogu da daju doprinos u unaprijeđenju programa za polaganje vozačkog ispita, prema nezvaničnim saznanjima portala Standard radi se o osobama koje nemaju nikakve veze sa saobraćajem, koji ne samo što ne ispunjavaju uslove po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, već i nemaju odgovarajuće kategorije za vozača u odnosu na one koje će ispitivati.

Prema nezvaničnim informacija osim što se među njima nalaze i osobe koje imaju položenu samo B kategoriju o čemu je portal Standard već pisao, sada ima i ispitivača koji nemaju položen vozački ispit, a očigledno će se baviti ispitivanjem kandidata za vozače i to svih kategorija!

U nove članove komisija za polaganje vozačkih ispita, izabrani su šefica kabineta ministra prosvjete, ministrov rođeni brat što je suprotno Zakonu o konfliktu interesa, službenici raznih obrazovnih ustanova, profesori engleskog jezika, direktor Policijske akademije, službenik, koji ima diplomu kuvara, službenici Sektora granične policije, specijalnih jedinica…

Kako će službenik sa diplomom kuvara unaprijediti program za polaganje vozačkog ispita prava je misterija, ali i drugi koji da bi bili licencirani ispitvači moraju ispunjavati sve uslove propisane Zakonom o bezbjednosti saobraćaja,a to nije slučaj.

Iz Ministarstva prosvjete su na pisanje portala Standard da je ministar Miomir Vojinović u ispitnu komisiju imenovao rođenog brata u jučerašnjem saopštenju naveli da se članovi ne biraju po partijskim i rodbinskim vezama već u skladu s propisima koji regulišu ovu oblast.

Tako je opet misterija kako je rođeni ministrov brat, nelicencirani ispitivač, našao svoje mjesto u novim ispitnim komisijama za polaganje vozačkog ispita čime je Ministarstvo prosvjete osim što je prekršilo Zakon o konfliktu interesa prekšilo i Zakon o bezbjednosti saobraćaja.

Ne manja misterija je i kako se u istu komisiju našla i šefica kabineta ministra, koja je do prije dvije godine bila zaposlena kao medicinska sestra u Domu zdravlja Bijelo Polje.

Ona očigledno posjeduje dovoljno znanja dio vozačkog ispita koji se tiče pružanja prve pomoći, ali za mjesto u ispitnoj komisija za polaganje vozačkog ispita, po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja ne ispunjava tim zakonom propisane kriterijume.

No, i to je, prema mišljenju Ministarstva prosvjete, vjerovatno proces unaprijeđenja funkcionisanja tog ministarstva, da osoba koja je do skora radila kao medicinska sestra bude šefica kabineta ministra, a i to da je iz Bijelog Polja odakle je i aktuelni ministar je sve samo jedna velika “slučajnost”.

Na cijelu “gungulu” reagovali su iz udruženja auto škola, koji bi trebalo da usvoje smjernice kako da se obrate javnosti, ali su jednoglasni da su ponašanje i postupci Ministarstva prosvjete nezakoniti.

Oni su ukazali i da je neprihvatljivo ćutanje Ministarstva unutrašnji poslova.

A da MUP Crne Gore ćuti na očigledno kršenje Zakona o bezbjednosti saobraćaja uvjerio se i portal Standard, jer na naša pitanja koja smo im poslali prije pet dana još čekamo na odgovor.

Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Ostavite komentar

Komentari (1)

mila

09 May. at 08:36

Što se tiče šefice kabineta, izbor mu je dobar!