test

Jakšić Stojanović: Ne funkcionišem po principu ucjena, direktorima prijete iz Sindikata prosvjete

Standard

20/02/2024

14:00

Ministarka prosvjete sigurna da se može doći do rješenja.

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović kazala je da se uvijek može doći do rješenja kada je u pitanju trenutna situacija sa štrajkom dijela prosvjetara, ali napominje da svaka strana u pregovoru mora da bude spremna za dogovor, ali i da se malo povuče. Ona je, komentarišući navode da se prijeti pojedinim direktorima škola, kazala da to čine iz redova Sindikata prosvjete.

Jakšić Stojanović je, na današnjoj konferenciji za medije u Vili Gorica, rekla da će i danas prisustvovati sastanku sa predstavnicima Sindikata prosvjete.

“Uvijek sam sigurna da se može doći do rješenja, ali pregovori znače da svaka strana u razgovoru mora da bude voljna da se nađe rješenje i ako treba da se malo povuče. Da ne vjerujem da to da se može naći rješenje, ne bih prisustvovala svim sastancima. Mislim da možda nije bilo dovoljno mudrosti, strpljenja i razumijevanja svega što se dešava, ali se nadam da ćemo već danas imati neke informacije.”, naglasila je ona.

Ona je istakla da je univerzitetski profesor i da ne voli da funkcioniše po principu ucjena.

“Više volim da razgovaramo i dogovaramo i sigurna sam da na taj način možemo da razgovaramo i pregovaramo.”, naglasila je ministarka.

Na pitanje kako odgovara na optužbe Sindikata prosvjete da su neki direktori i prosvjetni radnici bili ucijenjeni da održe nastavu, Jakšić Stojanović je rekla da se trudi da bira rječnik.

“U nedjelju je bio četvrti sastanak sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori i vrtića u nekoliko grupa. U sali je u svakom momentu bilo po 60-70 ljudi, između ostalih i državni sekretari i kolegenice i direktori direktorata i to ne slučajno, nego da pošaljemo zajedničku poruku i da bi izbjegli potencijalno tumačenje nekih situacija. Svi oni koji takve stvari navode moraju da vode računa, dajte da vidimo ko je taj direktor kojem smo prijetili, koga smo ucjenjivali i sl. Ukoliko je zakazivanje sastanka sa direktorima škola prijetnja, to je moja obaveza. Moja obaveza je da ih upoznam šta su njihova obaveza u skladu sa zakonom. Jedna od njih da dostavljaju informaciju o štrajku, o tome da li se nastava odvija redovno, ili ne, kao i da naprave raspored…” – kazala je ona.

Jakšić Stojanović smatra da je pitanje o prijetnjam bolje uputiti predstavnicima Sindikata.

“Jer koliko sam vidjela, juče smo imali navode jedne direktorke da joj je predsjednik Sindikata prijetio. Žena se imenom i prezimenom potpisala. Mi smo u Ministarstvu dobili informaciju da je jednoj direktorki vrtića iz Podgorice prijećeno. Treba provjeriti i ko je zakazao sjednicu Vijeća, odnosno postavio obavještenja za Gimnaziju “Stojan Cerović”, a da to nije uradila uprava škole, kako je to naloženo pravnim aktima.”, saopštila je ministarka.

Ona tvrdi da je svima na sastancima sugerisano da niko nema pravo da vrši bilo kakav uticaj ni na koga.

“Mi njegujemo slobodu misli, svako ima pravo da donese odluku da će se, ili ne uključiti u štrajk. Na kraju, sve će ovo proći, štrajk može trajati dan, dva, tri, pet, ali svi ti ljudi poslije treba da sjednu za isti sto i da provode vrijeme u istom kolektivu.”, poručila je je Jakšić Stojanović.

Jakšić Stojanović je podsjetila da Zakon o štrajku propisuje da je rok za pokretanje uredbe o minimumu procesa rada 90 dana, a da taj proces niko nije pokrenuo.

“Voljela bih da se Sindikat prosvjete borio proteklih devet godina. Nemam nikakav problem da pokrenem proceduru utvrđivanja minimuma procesa rada, jer je moramo pokrenuti, ali mislim da je bolje sačekati kraj pregovora, jer je u taj proces bolje ući hladih glava.”, navela je Jakšić Stojanović, zaključujući da treba naći rješenje koje će omogućiti prosvjetarima da štrajkuju, a da se djeci ne uskratiti pravo na obrazovanje.

Izvor (naslovna fotografija):

Anđela Jakšić Stojanović

Ostavite komentar

Komentari (0)