test

Mihailo: Bojović da kaže koju registrovanu crkvu zastupa i na osnovu kojeg kanona je obio vrata

Standard

09/09/2023

15:23

Ovom prilikom pitam vikarnog episkopa Bojovića da javno odgovori koju registrovanu crkvu zastupa on kao mitropolit i neka javnosti predoči uvjerenje od Ministarstva pravde kojim bi potvrdio svoju registraciju i registraciju crkve koju zastupa i predstavlja kao njen mitropolit, poručio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo u reagovanju na navode vikarnog episkopa Borisa Bojovića.“Nije tačna tvrdnja Bojovića da osobe oko “umirovljenog mitropolita” obmanjuju Mitropolita Mihaila i javnost, jer takva netačna konstatacija stvara lažnu predstavu da Mitropolit Mihailo nije sposoban da obavlja svoju dužnost i vrši javnu komunikaciju sa okruženjem”, kazao je Mihailo.

Ističe još jednom da nije “umirovljeni mitropolit” nego, kaže, kanonski, ustavni i zakoniti Mitropolit CPC.

“Te u tom svojstvu kao Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski zastupam i predstavljam kod nadležnog Ministarstva pravde registrovanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu u Jedinstvenoj evidenciji vjerskih organizacija Crne Gore kao Državnom registru institucija ove vrste. Ovom prilikom pitam vikarnog episkopa Bojovića da javno odgovori: Koju registrovanu crkvu zastupa on kao mitropolit i neka javnosti predoči Uvjerenje od Ministarstva pravde kojim bi potvrdio svoju registraciju i registraciju crkve koju zastupa i predstavlja kao njen mitropolit? Takođe ga pitam: Na osnovu kojeg zakonskog ili kanonskog propisa je obio crkvu na Cetinju koja je u vlasništvu Crnogorske pravoslavne crkve? S kojim pravom je građanin, njegov mentor Mito”, dodao je Mihailo.

Marković proveo čitavu noć u crkvenom objektu CPC?

“Za razliku od njega, CPC posjeduje zakonito Uvjerenje o svom zakonskom statusu koje je dostupno svakom zainteresovanom građaninu i vjerniku”, dodao je Mihailo.

lstina je, kaće, samo jedna.

“Vikarni episkop Boris je organizovao i održao politički miting 03.09.2023. godine na Cetinju, na kojem je umjesto šest hiljada projektovanih vjernika, koliko je bilo najavljeno državnom organu da će prisustvovati njihovom skupu, po zvaničnim fotografskim i filmskim izvještajima prisutno je bilo samo 360 osoba”, naglasio je Mihailo.

lstakao je još dvije “bitne” činjenice.

“Da je nekanonskim skupom – mitingom vikarni episkop narušio unutrašnje jedinstvo, kao i zakonitu jurisdikciju – i faktički svoju grupu svještenika pretvorio u svojevrsnu sektu, o čemu sam saopštenjem izvijestio javnost o izrečenim mjerama zabrane svještenosluženja na određeno vrijeme vikarnom episkopu Borisu i svještenicima koji su se priključili njegovoj zavjeri, kako ovu vrstu prekršaja kvalifikuje kanonsko pravo”, kazao je Mihailo.

Kao drugu činjenicu navodi da je grupa svještenika predvođena vikarnim episkopom Bojovićem obila crkvu koja je u nedjeljivom vlasništvu CPC, što, kaže, potvrđuju sva zvanična dokumenta i dokument Mlnistarstva pravde kojim se potvrđuje crkvena imovina (crkve i ostalo) CPC.

Može se, kaže on, postaviti pitanje “zašto vikarni episkop sa istomišljenicima obija zakonite objekte CPC?”

“Odgovor leži u stavu da je ovim postupkom krenuo u nasilno prisvajanje zakonite imovine CPC. Ako je ta imovina njegova ili njegovih istomišljenika, zašto ne dokaže vlasništvo odgovarajućim dokumentima i dokazima pred nadležnim organima”, dodao je Mihailo.

Samim činom obijanja, navodi, dokazuje da “imovina nije njegova ni crkve čiji je on navodni mitropolit”.

“Svještenik Stefan Marković kao nadležni za ovaj objekat po mojem zahtjevu predao mi je ključ od pomenute crkve prije njenog obijanja. Dana 07.09.2023. godine naložio sam predsjedniku CO Cetinje da zamijeni uložak od ulaznih vrata, znajući da ključ koji mi je predao svještenik Marković nije jedini. U vremenu koje je prethodilo zamjeni brave, predstavnici grupe vikarnog episkopa Bojovica su ugradili alarmni uređaj i montirali sigurnosne kamere, kako bi obezbijedili potpunu kontrolu na ovom crkvenom objektu”, naveo je Mihailo.

Navodi da kad je predsjednik Crkvenog odbora Cetinje došao da zamijeni bravu, oglasio se alarm, dok su kamere snimile njegov dolazak.

“Zbog toga je dao izjavu kod nadležnog organa budući da je prijavljen od lica koji su neovlašćeno i nezakonito postavili alarm i video nadzor. Dana 07.09.2023. godine u popodnevnim satima, Crkva je obijena od pristalica vikarnog episkopa Borisa Bojovića, zbog čega sam u ime CPC protiv počinilaca podnio krivičnu prijavu nadležnom tužilastvu”, istakao je Mihailo.

Crkva se, po njegovim riječima, još uvijek nalazi u neredovnom stanju jer u njoj, kaže, “naizmjenično i neprestano borave pojedinci iz redova onih koji su je obili”.

“Sva aktivnost koja se već duže vremena vodi protiv CPC, a kulminirala je mitingom na kojem je vikarni episkop samoproglasio sebe za “mitropolita” i nezakonski me “umirovio”, bez ikakvog dokumenta – rješenja o tome, kao i obijanje crkve u mnogo čemu liče na praksu druge crkve koja bespravno i neargumentovano razbija i negira našu CPC”, kazao je Mihailo.

Neželjeni događaji koji su se desili, smatra mitropolit, upućuju na “značajnu ulogu u njima profesora Milenka Perovića u razbijanju unutrašnjeg jedinstva CPC”.

“Odakle svjetovnom licu pravo da se destruktiuvno ponaša prema regularnoj i registrovanoj Crkvi i miješa u njena zakonska i crkvena prava? Jedna od najvećih obmana javnosti je iskazivanje lažne ljubavi u Hristu jer pod ovim izgovorom pozivaju me kao “svrgnutog mitropolita” i ostale Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi lojalne svještenike da zajedno služimo od njih zakazanu liturđiju za neđelju, 10.09.2023. godine u od njih nasilno prigrabljenoj crkvi. Time su napravili još jedan crkveno kažnjivi prijestup i grijeh koji je osnova za novu krivičnu prijavu, uzimajući u obzir činjenicu da je svima njima zabranjeno svještenosluženje i dodali velikim grijehovima još jedan novi koji povlači sankciju”, zaključio je Mihailo.

Izvor (naslovna fotografija):

Mitropolit Mihailo

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI