test

Utvrđen Predlog Zakona o sigurnosti i snabdjevanju naftnim derivatima

Standard

13/06/2024

14:48

Usvajanjem ovog zakona, približavamo se ispunjenju obaveza preuzetih u procesu pristupanja Evropskoj uniji i postižemo veći stepen energetske sigurnosti za našu zemlju , poručuju u saopštenju Vlade Crne Gore.

Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore, a na predlog ministarstva energetike utvrđen je Predlog Zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima.

Kako je saopšteno iz tog resora, ovim je napravljen još jedan značajan korak ka zatvaranju pregovaračkog poglavlja 15 – Energetika.

“Pitanje sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima predstavlja ključno mjerilo za zatvaranje ovog pregovaračkog poglavlja. Ovim zakonskim rješenjem kreirali smo pravni okvir koji će omogućiti obezbjeđenje sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima u našoj zemlji”, navode iz MERT-a.

Novi zakon, kako dodaju, precizno uređuje postupke formiranja i održavanja rezervi naftnih derivata, kao i postupke rješavanja poremećaja u snabdijevanju ovim energentom, čime se omogućava efikasno i pravovremeno reagovanje u slučaju bilo kakvih poremećaja i osiguravamo stabilnost i sigurnost snabdijevanja za sve građane i privredne subjekte.

Ministarstvo energetike i rudarstva će, kažu oni, nastaviti sa radom na unapređenju energetske sigurnosti i stabilnosti, kao i na usklađivanju sa evropskim standardima u ovoj oblasti.

“Usvajanjem ovog zakona, približavamo se ispunjenju obaveza preuzetih u procesu pristupanja Evropskoj uniji i postižemo veći stepen energetske sigurnosti za našu zemlju”, zaključuju.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (0)