test

Da li je Lekić prodajom uglja ukrajinskom bračnom paru napravio milionsku štetu?!

Standard

01/03/2024

07:00

Demokratska partija socijalista predaće Specijalnom državnom tužilaštvu dokumentaciju koja upućuje na sumnju o korupciji u Rudniku uglja Pljevlja, koja iznosi više desetina miliona eura.

Odbornik pljevaljskog DPS-a Saša Ječmenica je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja, održanoj 27. februara, ukazao da je bivši izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić 2021. zaključio ugovor sa ukrajinskim državljaninom Oleksandrom Petrošenkom, a godinu kasnije i sa njegovom suprugom Tatjanom Petrošenko, što će se ispostaviti pogubnim – po kompaniju i državu.

Ječmenica je te informacije potvrdio u izjavi za Pojedu.

” Od nastanka Rudnika uglja Oleksander Petrošenko je jedini dobio besplatno ugalj bez obaveze avansnog plaćanja, dok je njegova supruga Tatjana potpisala ugovor o kupovini uglja težak 62 miliona eura i postala najveći kupac uglja ikada u Rudniku. Petrošenko je predstavljen kao jedan od najboljih investitora u opštini Pljevlja i volšebno je nestao iz firme Castello Montenegro koju u tom momentu vodi sadašnja direktorica DOO Čistoća, supruga Milana Lekića”, kazao je Ječmenica.

PROPALI BIZNIS

Po dokumentaciji u koju je Pobjeda imala uvid, Oleksander Petrošenko je 1. decembra 2021. godine osnovao firmu Energy Industrial Holding u Pljevljima za proizvodnju briketa i peleta, a za ovlašćenog zastupnika postavio je suprugu Tatjanu.

Firma nema zvaničnu internet stranicu, ali su podaci o njoj dostupni na sajtu Međunarodne bonitetne kuće Company Wall Business.

Faksimili spornih ugovora sa ukrajinskim državljanima

Samo deset dana nakon osnivanja kompanije, Lekić i Petrošenko potpisuju ugovor kojim je bilo predviđeno da se novoosnovanoj fabrici, prema tada važećim cijenama predviđenim za široku industrijsku potrošnju, u narednih pet godina isporučuje do čak 150 hiljada tona uglja godišnje. To je predstavljalo oko deset odsto isporuke Termoelektrani (TE) Pljevlja na godišnjem nivou.

Bivši direktor Rudnika uglja je tada osnivanje nove kompanije u Pljevljima predstavio kao milionsku investiciju, a Petrošenka kao čovjeka koji duži niz godina živi i radi u Crnoj Gori i rudarskog inženjera sa uspješnim biznisom u Češkoj i Engleskoj, a ranije u Ukrajini.

Za potrebe nove firme ustupljena je hala u vlasništvu pljevaljske kompanije Castello Montenegro, čiji Odbor direktora u tom trenutku predvodi – Lekićeva supruga Gordana.

Nakon pompezno najavljenog uspješnog biznisa, uslijedila je tišina iz Rudnika jer su se stvari počele kretati u kontra smjeru.

ŠTETA I IZIGRANI RADNICI

Prema informacijama Pobjede, kompanija je u blokadi na iznos od 35.000 eura, Rudniku uglja duguje 15.000 eura, dok se Petrošenku gubi svaki trag.

To su prošle godine u izjavi za Pljevaljske novine potvrdili bivši radnici Petrošenkove firme koji su bezuspješno pokušavali da stupe u kontakt sa njim kako bi se izborili za zarađene plate.

Svjedočili su da je od starta sve ličilo na prevaru, ali da su se nadali da će se situacija popraviti početkom proizvodnje. Sve što su proizvodili, kako je rekao jedan od radnika, skladišteno je u firmi, odnosno nigdje nije izvezeno.

Petrošenko je, prema informacijama iz prošle godine, ostao dužan i blizu 30.000 eura firmi Kastelo Montenegro, u čijem prostoru se nalazila fabrika.

ALARM ZA NADLEŽNE

Ovaj posao bacio je sumnju i na drugi ugovor koji je Rudnik uglja, van očiju javnosti, potpisao sa izvjesnom firmom Tatius Balkan d.o.o. Beograd čija je, zanimljivo – izvršna direktorka Oleksandrova supruga, Tatjana Petrošenko!

Odbornik DPS-a Saša Ječmenica je na sjednici pljevaljskog parlamenta saopštio da je u tom momentu firma Tatius Balkan d.o.o. Beograd postala najveći kupac uglja ikada u Rudniku.

” Samo dan nakon osnivanja Rudnik uglja i Tatius Balkan zaključuju ugovor o kupovini 200.000 tona uglja godišnje na šest godina. Znači 1.200.000 tona uglja je trebalo da se proda Tatjani Petrošenko, ženi onoga koji je dobio besplatan ugalj na Radosavcu”, naglasio je Ječmenica, poručujući da je ovo posao za SDT.

Saša Ječmenica

On je tom prilikom dostavio predsjednici Skupštine opštine Jovani Tošić dokumentaciju koja, kako tvrdi, dokazuje koruptivne radnje Rudnika uglja pod Lekićevim rukovođenjem, i pozvao je da je dostavi glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

” Pitam specijalnog tužioca Novovića i ministra energetike Sašu Mujovića da li je moguće da je neko povezan sa izvršnim direktorom Energy Industrial Holding osnovao firmu u Beogradu i da je bivši izvršni direktor Rudnika uglja zaključio ugovor na 62 miliona eura”, zaključio je Ječmenica.

Zanimljivo je da je Lekić, nakon propalog posla sa ukrajinskim državljanima, potpisao novi ugovor o prodaji uglja sa EPS-om koji već mjesecima izviđa Specijalno državno tužilaštvo.

LEKIĆ: Petrošenko se služi lažima, ne znam koliko su realiziovani ugovori

Bivši izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić kazao je sinoć Pobjedi da ne zna u kojoj su mjeri ispunjeni ugovori sa Ukrajincima, ali da stepen njihove realizacije ne znači da je nanijeta šteta.

” Radi se o zlonamjernim čovjeku (Petrošenko) koji se služi lažima. Nerealizovani ugovori ne znače da su nanijeli štetu”, tvrdi Lekić.

Dodaje da su potpisani ugovori sa više kupaca, te da se obično produžavaju kada se realizuju.

” U svakom momentu Rudnik uglja ima veliki broj potpisanih ugovora i sa kupcima i sa dobavljačima”, rekao je Lekić.

Osvrćući se na najavu iz DPS-a da će slučaj predati SDT-u, Lekić je uvjeren da tu nema materijala za nadležne organe.

” Što se tiče krivičnih prijava DPS-a mogu da je okače mačku o rep, kao što su okačili svaku koju su do sada podnijeli protiv mene, a nije ih malo bilo”, poručio je Lekić.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)