test

Joković: Građani da daju prednost domaćim proizvodima

Standard

12/12/2023

07:31

Jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju proizvođači i prerađivači mlijeka u Crnoj Gori je u prodaji jogurta od litra mlijeka, zato što smo imali upad jedne firme ili proizvođača mlijeka iz susjedne države, tako da je ta cijena dampingovana, kazao je ministar šumarstva i poljoprivrede Vladimir Joković.On je pojasnio da se radi se o firmi iz Bosne i Hercegovine.

“Tamo je cijena je 1,25 eura, u Crnoj Gori se prodavala jeftinije. Malo je na to uticala i akcija Ministarstva ekonomije “Stop inflaciji”, pa su onda držane te cijene niske i mi se protiv toga moramo boriti, jer negdje te damping cijene urušavaju domaću proizvodnju, ako se robe ne prodaju onoliko koliko se prodaju u zemlji proizvođaču”, saopštio je Joković u emisiji Mreža.

On je saopštio da bi domaći proizvod bio na cijeni, najbolje se mogu izboriti potrošači Crne Gore.

“Jer svaki dinar koji kad kupe domaće proizvode ostaje u Crnoj Gori, apel građanima: kupujte domaće, a mi ćemo zajedno sa Ministarstvom ekonomije nastojari da očuvamo našu domaću proizvodnju, jer može nekad doći da ne možemo kupiti, ako ne budemo imali domaće, ne možemo oduvezati, onda je to najveći problem, dakle kupujemo domaće, pomažemo domaću privredu”, istakao je Joković.

Joković tvrdi da su crnogorski domaći proizvodi su izuzetno kvalitetni i kvalitetniji od onih koji su uvezeni u Crnu Goru.

Istakao je da je Vlada u svom predlogu Zakona o budžetu opredijelila 10 miliona eura više za poljoprivredu nego prošle godine.

“Pet miliona će ići za povećanje staračkih naklada za seoska domaćinstva, dakle ne poljoprivredne proizvođače koji nikad nisu radili, bavili su se poljoprivredom. Moje veliko zadovoljstvo je što će te naklade od januara mjeseca biti 315 eura, a nedavno su bile, sjećam se, možda 177 eura”, kazao je Joković.

Izvor (naslovna fotografija):

Vladimir Joković

Ostavite komentar

Komentari (1)

dragan p nk

12 Dec. at 08:04

u crnoj gori platežno sredstvo nije dinar nego euro.