test

Propustili da donaciju auta vrijednog 45.500 prikažu kao prihod

Standard

25/10/2024

07:10

Bošnjačka stranka (BS) na čijem je čelu potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović dobila je duplo negativno mišljenje Državne revizorske institucije (DRI) u reviziji finansija i poslovanja za prošlu godinu.

Kolegijum kojim je rukovodio predsjedavajući Senatom Nikola N. Kovačević sa senatorom dr Milanom Dabovićem problematizovao je to što BS nije kao prihod iskazala donaciju automobila vrijednog 45.500 eura, već je evidentirana kao imovina partije. Time je, kako se navodi u izvještaju, prekršen Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koji propisuju obavezu poštovanja limita finansiranja iz privatnih izvora koji na godišnjem nivou za fizička lica iznosi najviše pet hiljada, a za pravna lica 20.000 eura.

Rashodi

Pored toga, rashodi su u izvještaju o prihodima, imovini i rashodima političkog subjekta iskazani u manjem iznosu za 15.839 eura, koliko iznose troškovi amortizacije, u odnosu na ukupne rashode evidentirane u Glavnoj knjizi. U tom izvještaju troškovi Foruma žena prikazani su u manjem iznosu za 6.254 eura, a BS nije dokumentovala 2.680 eura troškova, dok je nepotpuno dokumentovan dio troškova od 675 eura. Troškove i nabavku opreme u ukupnom iznosu od 58.186 eura BS nije evidentirala na odgovarajućim računima.

Revizijom pravilnosti je utvrđeno kršenje više propisa koji se odnose na finansiranje partija, rad, porez na dohodak, obligacione odnose, sprečavanje nelegalnog poslovanja te troškove zaposlenih, popis imovine i izvještavanje o obračunu poreza.

“BS je isplatila troškove dnevnica opunomoćenim predstavnicima potvrđenih izbornih lista na biračkim mjestima za potrebe lokalnih izbora u Tuzima u iznosu od 8.500 eura iz blagajne za redovno poslovanje, što je u suprotnosti sa odredbom Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji propisuje otvaranje i korišćenje posebnog žiro računa za plaćanja troškova izborne kampanje”, navodi se u izvještaju uz napomenu da je finansijski plan za prošlu godinu donijet sa kašnjenjem od dva mjeseca.

Propusti

Propusta je bilo u popisu imovine, imajući u vidu da su podaci nabavne vrijednosti u popisnim listama neusaglašeni sa onim u poslovnim knjigama. U izvještaj o popisu nema podataka o stanju svih obaveza niti potpunih podataka o vrijednosti imovine, dok je obračun amortizacije osnovnih sredstava urađen suprotno propisima.

Revizori su utvrdili i da u Statutu ženske organizacije nema namjene trošenja sredstava na način propisan zakonon, te da su 2.194 eura njihovih troškova isplaćena sa redovnog, umjesto njihovog podračuna. Ugovori o zakupu, kako se navodi, zaključeni su bez pravnog osnova, dok ugovor za poslovni prostor u Baru nije ovjeren. BS nije obračunala ni isplatila porez za zakup od 27.110 eura. Zarade za ista radna mjesta ugovorene su sa različitim koeficijentima, revizorima nije prezentovan interni akt o utvrđivanju koeficijenata, a kasnilo se i sa predajom poreskih izvještaja za prošlu godinu. Propisi su se kršili i kroz putne naloge i upotrebu sopstvenog vozila za službene svrhe.

BS je iz budžeta prošle godine prihodovala 900.400 eura, dok su rashodi premašili 758.000 eura. Iz državnog i lokalnih budžeta uplaćeno je 862.100 eura, iz privatnih izvora 38.200 eura, većim dijelom članarina. Najviše je potrošeno na redovan rad – 383.000, zarade i naknade 134.300, za organizaciju sastanaka i događaja 70.300, a zakup 39.000 eura.

BS ima rok do 17. novembra da dostavi plan, a do 17. aprila iduće godine izvijesti revizore o realizaciji preporuka, dok će DRI izvještaj dostaviti skupštinskim odborima za antikorupciju i politički sistem, pravosuđe i upravu, kao i Agenciji za sprečavanje korupcije.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

BS

Ostavite komentar

Komentari (0)