test

Prosječna neto zarada u avgustu 861 euro

Standard

30/09/2024

15:23

Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori u avgustu iznosila je 861 euro, što predstavlja rast od 1,2 odsto u odnosu na jul. U poređenju sa istim mjesecom prošle godine, prosječna neto zarada je zabilježila značajan rast od 7,8 odsto. +

Prosječna bruto zarada u avgustu je iznosila 1,08 hiljada eura.

Ukoliko se uzme u obzir da su potrošačke cijene u avgustu porasle za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, realne zarade su zabilježile rast od 0,8 odsto.

Po sektorima djelatnosti, najveći rast zarada bez poreza i doprinosa u avgustu u poređenju sa julom zabilježen je u trgovini na veliko i malo, kao i u sektoru popravke motornih vozila i motocikala – tri odsto. Slijede finansijske djelatnosti i osiguranje sa rastom od 2,3 odsto, informisanje i komunikacije sa 2,1 odsto, te poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i građevinarstvo, koji su zabilježili rast od 1,9 odsto.

U sektoru usluga smještaja i ishrane zabilježen je rast od 1,2 odsto, dok su sektor obrazovanja i snabdijevanje vodom zabilježili rast od 0,8 odsto.

Pad prosječne neto zarade u avgustu u odnosu na prethodni mjesec registrovan je u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (1,6 odsto), sektoru vađenja ruda i kamena (0,6 odsto), te u prerađivačkoj industriji (0,1 odsto).

Povezani članci

Izvor (naslovna fotografija):

Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)