test

Abazović se nije pojavio na današnjem suđenju sa Lazovićem i Ubovićem

Standard

22/06/2023

15:05

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović danas se nije pojavio na suđenju u dva predmeta koje je protiv njega danas održano u ulcinjskom Osnovnom sudu, potvrdio je Pobjedi advokat Zoran Piperović.

Ti predmeti se tiču opasnih optužbi koje je Abazović iznosio na račun bivšeg visokog funkcionera policije Zorana Lazovića, kao i čelnika kompanije “Bemaks” Ranka Ubovića, a koje Piperović zastupa u ovim predmetima. Iako je današnje suđenje najavljivao kao spektakl i pozivao čitavu Crnu Goru da isprati parnicu, Abazović se danas  nije pojavio. Za razliku od njega, Lazović i Ubović prisustvovali su današnjem ročištu.

Abazović je u više navrata iznio teške optužbe na njihov račun, a između ostalog je i rekao da planiraju njegovu likvidaciju. Lazović i Ubović ga zbog toga tuže za naknadu nematerijalne štete. 

Na današnjem suđenju donijeta je odluka da se parnice spoje radi ekonomičnosti postupka.

Piperović je na suđenju ukazao na to da je Abazović na pres konferenciji tvrdio i javno optuživao Ubovića za šverc kokaina i cigareta.

Povezani članci

– Kada se tako nešto kaže, onda po mom shvatanju, elementarno pristojan čovjek bi trebalo da se izvini bilo kome, pa i Ranku Uboviću. Neko u afektu i zanosu može da kaže nešto što ne priliči nekome ko obnaša ozbiljnu politiku – konstatovao je Piperović ukazujući na to da Abazović nikad nije dostavio dokaze za optužbe koje iznosi na tuđi račun.

Piperović je izričit da Abazovićevi navodi nijesu informacije već svjesno izrečene spekulacije sa samo jednim ciljem – da se nanese šteta po ugled, čast, ponos i svaki vrjednosni sud do kojeg dostojanstven čovjek drži.

 Ukazao je i na to da Abazović ne govori pod kojim okolnostima je dobio takve “informacije”.

– Ne da to ne govori, već sam sebe demantuje govoreći da ne zna ,,da li se protiv nekog nešto vodi i da li će se voditi”, te da ga to ne zanima – rekao je Piperović.

Dodao je da Abazovića sve to ne zanima zato što mu istina nije cilj.

– Ima samo jedan cilj od kada je postao premijer – da proba da difamira Bemaks, Ranka Ubovića i sve ono što je vezano za to – smatra Piperović.

Osvrnuvši se na navode Abazovića o Zoranu Lazoviću, Piperović je upitao – čime Lazović ugrožava prava drugih.

– Kaže se za štićenu ličnost Crne Gore da je kriminalac. Onda se to pravo tuženog podvodi pod zaštitu prava i slobode drugih. Ovim ponašanjem nam treba zaštita od tuženog jer se samo tako može shvatiti njegov odnos prema Lazoviću – rekao je Piperović.

Advokat Gzim Hadžibeti je upitao da li je nužno prisustvo tužilaca u svojstvu parničnih stranaka jer smatra da je njihov faktički stav izražen izlaganjem Piperovića.

Advokat Petar Martinović je rekao da Abazović nije dužan da se pojavi na današnjem suđenju. 

– Kako se radi o pripremnom ročištu, njegovo prisustvo nije nužno – reka je on dodajući da nije znao da će se tužilačke strane – Lazović i Ubović pojaviti.

Naglasio je da će se Abazović pojaviti na sljedećoj raspravi.

– Kazaće sve što bude smatrao da bi trebalo, odgovaraće na pitanja, kako suda, tako i suprotne strane – rekao je Abazovićev branilac.

Sud je donio rješenje da presluša TV Emisiju Okvir od 16. decembra 2022. godine.

– Nalaže se punomoćniku tuženog da za naredno ročište obezbijede prisustvo tuženog radi saslušanja u svojstvu parnične stranke sa upozorenjem o posljedicama propuštanja – navodi se u rješenju suda. 

Današnje ročište je odloženo za 5. oktobar 2023. godine.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Iva Mandić

Ostavite komentar

Komentari (0)