test

Snežana Jović ostaje na slobodi

Standard

12/08/2023

12:39

Viši sud je u ponovnom postupku odlučio da se advokatica i stečajna upravnica Snežana Jović brani sa slobode od optužbi za članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja koje je prema stavu Specijalnog tužilaštva počinili u dva stečajna predmeta.Prvu odluku o ukidanju prutvora optuženoj Jović, 17. jula donio je sudija Zoran Radović na predlog advokata Dražena Šundića.

Međutim, po žalbi tužilaštva, Apelacioni sud je ukinuo ovo rješenje a Viši sud u ponovnom postupku nakon otklanjanja određenih nepravilnosti potvrdio svoju prvu odluku.

Podsjećamo, Šundić je 17. jula obrazlažući zahtjev za ukidanje pritvora sudu ukazao da je Jović u Istražnom zatvoru provela 14 mjeseci i da bi bilo suludo očekivati da pobjegne ukoliko bi se našla na slobodi, prije svega iz razloga što je samohrana majka troje djece i da joj je cilj da aktivno učestvuje u krivičnom postupku i odaziva se na svaki poziv suda.

Sudija Radović je uvažio argumentaciju odbrane optužene Jović i odlučio da bi svako dalje zadržavanje optužene Jović u pritvoru predstavljalo pretjerano zadiranje u slobodu ličnosti, a time i povredu čl. 5 Evropske konvencije.

On je obrazlažući odluku o ukidanju pritvora, podsjetio da se ova krajnja mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog u krivičnom postupku može odrediti samo u slučajevima ako se ista svrha ne može ostvariti drugom mjerom

Povezani članci

On je ukazao i da zakon nalaže da će se pritvor ukinuti tokom postupka, čim prestanu razlozi na osnovu kojih je bio određen.

”Imajući u vidu višestruku vezanost optužene Jović za teritoriju Crne Gore, kao i vrijeme provedeno u pritvoru, po nalaženju suda opasnost od njenog bjekstva, više nije realna i objektivna, već je iluzorna i zasnovana na pretpostavkama. Po nalaženju suda optuženoj Jović je pretežniji interes da ostane u Crnoj Gori i odaziva se na pozive suda”, pojasnio je sudija Radović.

On je ukazao da je Jović državljanka Crne Gore u kojoj ima prebivalište i porodicu, da je majka troje djece, od kojih je jedno maloljetno, nad kojima vrši roditeljsko pravo.

Sudija Radović je utvrdio da je za obezbjeđenje prisustva optužene Jović Snežane na glavnom pretresu i nesmetano vođenje krivičnog postupka dovoljno izricanje mjera nadzora zabrana napuštanja boravišta i obavezno javljanje Upravi policije.

Jović se 17. jula našla na slobodi iako je do tada nekoliko puta nudila vrijednu imovinu za puštanje iz pritvora.

Viši sud je početkom maja odbio jemstvo Jović od 544.400 eura u nepokretnostima koje je ponudila kako bi se sa slobode branila od optužbi Specijalnog tužilaštva da je kao pripadnik kriminalne organizacije Blaža Jovanića zloupotrebljavala poziciju stečajne upravnice u stečajnim postupcima koji su se vodili pred Privrednim sudom.

Jović je krajem prošle godine ponudila 236.000 eura vrijednu imovinu na ime garancije da neće pobjeći ali Viši sud je odbio ovu ponudu.

Pored Jovanića i Jović, zbog stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja sudi se I stečajnim upravnicima Saši Zejak, Sanji Lješković, Ranku Radinoviću, Sretenu Mrvaljeviću, vlasnicima firmi za obezbjeđenje Paviću Globareviću, Stani Čelebić i Darku Peroviću, procjeniteljima Omeru Markišić i Dejan Golubović, te vlasnici kompanije ,,Ogimar“ Danijela i Dušan Laković.

Na optužnici su i kompanije Titan security d. o. o. Podgorica, Securitas Montenegro d. o. o. Podgorica, Top force system d. o. o. Nikšić i Ogimar MNE d. o. o. Podgorica.

Tužilaštvo tereti Jović da je po nalogu Jovanića u situacijama kada se pojavljivala kao stečajna upravnca odugovlačila stečajni postupak u cilju prouzrokovanja što većih troškova tako što bi angažovala saradnike, advokate, te fizičko obezbjeđenje čak i u situacijama kada je to bilo nepotrebno.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Snežana Jović, Privatna arhiva

Ostavite komentar

Komentari (0)