test

VDT: Državni tužilac pristupiće zakazanim pretresima pred nadležnim sudom u predmetu “državni udar”

Standard

13/06/2024

15:14

Predstavnici Državnog tužilaštva neće moći učestvovati u radu Odbora na temu rada Državnog tužilaštva u konkretnim predmetima, navode iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

“Povodom medijskih tekstova koji se tiču predmeta koji je javnosti poznat kao “državni udar”, a imajući u vidu interes javnosti da zna, ukazujemo da će pretresima zakazanim za 20. i 21. jun 2024. godine pred nadležnim sudom, pristupiti državni tužilac”, navode iz Vrhovnog državnog tužilaštva. 

Takođe, povodom poziva za kontrolno saslušanje koji je uputio skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu, Vrhovno državno tužilaštvo obavijestilo je članove Odbora da, uzimajući u obzir zakonska ograničenja, predstavnici Državnog tužilaštva neće moći učestvovati u radu Odbora na temu rada Državnog tužilaštva u konkretnim predmetima.

“Naime, saglasno Zakonu o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, rad Državnog tužilaštva u konkretnim predmetima, ne može biti predmet parlamentarnog nadzora i kontrole. Napominjemo da, prema Zakonu o državnoj upravi, predmet parlamentarnog nadzora u postupku kontrolnog saslušanja može biti samo rad Vlade ili organ državne Uprave u oblasti bezbjednosti i odbrane, čiji se odgovorni predstavnici pozivaju na kontrolno saslušanje, ali ne i rad Državnog tužilaštva koje je Ustavom Crne Gore određeno kao jedinstven i samostalan državni organ”, navodi se u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)